arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging in Barcelona is immens groot!
by LSP Saturday March 16, 2002 at 08:02 PM

Hieronder een kort verslagje van een telefoongesprek met Bart Vandersteene die momenteel aan het betogen is in Barcelona.

Massale anti-kapitalistische optocht in Barcelona
Op dit ogenblik (19u30) betogen duizenden mensen in Barcelona tegen de EU-top. Op die EU-top ging het voornamelijk over de privatisering van de diensten, die zouden volgens de winst moeten werken in plaats van oog te hebben voor dienstverlening.

We spraken zopas met Bart Vandersteene die mee aan het betogen is. Hij zei dat de betoging enorm groot is, wellicht groter dan de vakbondsbetoging van donderdag! Volgens zijn eerste schatting zijn er meer dan 100.000 betogers, waaronder enorm veel mensen uit Barcelona zelf. Dit toont het potentieel van een oppositie-beweging tegen het rechtse beleid en tegen het kapitalisme. Er zijn bijzonder weinig politieke delegaties en er worden ook weinig slogans geroepen. De meesten betogen niet in georganiseerde delegaties, het gaat er erg spontaan aan toe. De weinige interventies van politieke organisaties beperken zich tot tussenkomsten vanop de zijlijn zonder ideeën te geven hoe het potentieel van deze beweging kan gebruikt en versterkt worden. Er zijn veel groepjes jongeren of arbeiders die spontaan hun eigen animatie beginnen te organiseren met trommels en dergelijke meer. Vanuit dit potentieel zou enorm veel kunnen gedaan worden tegenover de rechtse regering Aznar, maar dan zal een politiek verlengstuk nodig zijn. Een georganiseerde beweging zou veel sterker staan in het opnemen van de taak om zo'n verlengstuk uit te bouwen.

De politie is massaal aanwezig in de straten van Barcelona. 8500 politiemensen houden de betoging in het oog. Voorlopig blijft het evenwel rustig, ook al zorgt de politie-aanwezigheid na de gebeurtenissen van gisteren voor spanning. De betogers proberen niet in te gaan op de provocatieve aanwezigheid van duizenden robocops en houden er de ambiance in.

> In de komende uren en dagen publiceren we nog meer verslagen op onze Barcelona-site:

aantal betogers
by joeri Saturday March 16, 2002 at 08:15 PM
joeri@indymedia.be

de mainstream media spreekt van 100 000 betogers; zullen er dus zeker meer zijn

El Pais: 300.000 betogers
by gc Saturday March 16, 2002 at 10:23 PM

El Pais heeft het over 300.000 betogers, het radio-nieuws van VRT ook.

inderdaad
by joeri Sunday March 17, 2002 at 12:01 AM
joeri@indymedia.be

de meeste mainstream media spreken over 300 000 (of 250 000), dus zal het werkelijke aantal wel nog een stuk hoger liggen

oude wijn...
by Sander Sunday March 17, 2002 at 02:08 AM

En dat 'politiek verlengstuk' moet dan de "Linkse Socialistische Partij" worden zeker?
Laat ons niet lachen...
Laten we ook niet vergeten dat ook de mei 68 beweging is verkankerd en verdroogd in/door enige politieke partijen (
Deze beweging zal al haar creativiteit moeten aanwenden verbinden met een stevige hardnekkigheid om nieuwe vormen van politiek en democratie te ontwikkelen: alle macht aan de basis!
Weg die partijen, oude politieke vorm van een oud politiek systeem
Directe democratie
Viva l'anarchia

pol. verlengstuk
by gc Sunday March 17, 2002 at 11:50 AM

Sander, ieder zijn/haar mening natuurlijk. Met de LSP zijn we de mening toegedaan dat een georganiseerde beweging die ook politiek actief is sterker zou staan.
GC

politiek verlengstuk!
by Marijke Sunday March 17, 2002 at 02:37 PM
Maria_Magdala@hotmail.com

ik heb deze discussie al veel gehoord,

creatieve losse organistie, of eerder een politiek verlengstuk.

Ik geloof dat goede dingen elkaar aanvullen, niet verdringen.
De staatsvorm waar wij voor willen voor vechten of eerder het gebrek daaraan, is er juist een die ruimte geeft aan mensen, idëeen, leven,...

Politiek is nodig, maar dan niet van een hoogdravende elite maar van het volk, de basis, mensen met voeten in de aarde en niet een neus in de lucht.
Ik geloof dat LSP dit kan verwezelijken, als ze trouw blijft aan wat ze is.
Dat is wat er fout is gegaan, mensen van mei 68 bijvoorbeeld zijn niet meer de lastpakken die ze vroeger waren, wij zijn de muggen die steken waar het pijn doet.
Maar de kunst is om dat te blijven.
We hebben iets nodig dat dit zal blijven doen, als het anti-globalistisch geschreeuw verstomd zal zijn.
Gewoon blijven schreeuwen op straat is niet genoeg,
mensen zien geweld en begrijpen ons niet.
Een politiek alternatief is nodig!

Maar tja, ik zal weer eens gebrainwashed zijn.

ps: damned dat ik er niet bij kon zijn!!!