arch/ive/ief (2000 - 2005)

Attac Vlaanderen protesteert tegen de criminalisering van de andersglobalisten
by Attac (posted by han) Saturday March 16, 2002 at 02:37 PM

De criminalisering van de andersglobalistische beweging blijft maar doorgaan. Na alle vreedzame manifestaties in België tijdens het voorbije voorzitterschap blijven de politieke elites zweren bij hun criminaliseringsstrategie. De Europese regeringsleiders proberen niet te luisteren naar de stemmen van hoop die de andersglobalisten laten klinken op de straten van alle grote steden op de wereld.

Attac Vlaanderen protesteert

tegen de criminalisering van de andersglobalisten tijdens de informele Europese Top in Barcelona!

De criminalisering van de andersglobalistische beweging blijft maar doorgaan. Na alle vreedzame manifestaties in België tijdens het voorbije voorzitterschap blijven de politieke elites zweren bij hun criminaliseringsstrategie. De Europese regeringsleiders proberen niet te luisteren naar de stemmen van hoop die de andersglobalisten laten klinken op de straten van alle grote steden op de wereld.

Meer dan 8500 politiemensen zijn op de been gebracht alsof de strijd tegen de andersglobalisten een onderdeel geworden is van de strijd tegen het terrorisme.

Wie bezondigt zich hier aan terrorisme, aan geweld?

Een eerste kleine vreedzame demonstratie in Barcelona werd vandaag reeds gewelddadig in elkaar geklopt.

Het grote geweld komt opnieuw van de staat. Ditmaal van de Spaanse staat, onderdeel van de Europese Unie.

Zolang de andere Europese regeringsleiders zich niet distantiëren van de strategie van Aznar zijn zij medeverantwoordelijk en akkoord met zijn criminaliseringsstrategie.

Aznar bedrijft staatsterrorisme.

Op dit ogenblik zijn drie bussen die donderdagavond vanuit Brussel vertrokken zijn met 150 jongeren die vreedzaam wilden betogen gestopt door de Spaanse ordediensten aan de Spaanse grens.

De Spaanse ordediensten hebben in de bussen alle vlaggen, spandoeken en drukwerken gefotografeerd en daarna de bussen opnieuw afgeleid naar Frankrijk. Intussen zijn daar reeds twee Franse bussen bijgekomen.

Dit is totaal anti-democratisch. Het recht op vrije meningsuiting en het recht op manifesteren is een verworvenheid van de Europese democratie.

Deze rechten worden hier opnieuw met de voeten getreden.

Wij willen dat premier Verhofstadt zich ofwel officiëel distantieert van de strategie van Aznar en eist dat de bussen Spanje moeten binnenkunnen om op tijd aan de betogingen van de andersglobalisten deel te nemen.

Indien premier Verhofstadt dit oogluikend toestaat en indien hij geen democratisch standpunt inneemt dan zijn al zijn pogingen tot politieke dialoog ongeloofwaardig.

Je kunt niet eerst tafelen met Naomi Klein en Noreena Hertz, internationale conferenties organiseren over globalisering, de mond vol hebben over Porto Alegre en intussen medeplichtig zijn aan de verdere criminalisering van de andersglobalistische beweging.

Sommigen zullen dan weer met afgrijzen reageren dat een aantal jongeren, die zich vandaag vernederd en anti-democratisch behandeld voelen, zin hebben om enkele ruiten van banken of Mac Donaldsfilialen aan diggelen te gooien omdat zij voelen dat er naar hen niet geluisterd wordt en dat het politieke establishment hun eisen en dromen, hun verlangen naar een morele wereldorde niet ernstig neemt.

Opnieuw is het feit dat de europese vakbonden (waarvan de belgische vakbonden hun vlaggen zijn afgenomen) door het stadscentrum hebben mogen betogen en de andersglobalisten op alle mogelijke manieren worden tegengewerkt, onderdeel van een verdeel - en heersstrategie om vakbonden en andere organisaties te verdelen in keurige betogers en "politieke hooligans".

Attac Vlaanderen roept op om ons niet te laten verdelen en hoopt dat ook de Europese vakbonden protesteren tegen de criminalisering van de andersglobalisten.

Wij zullen de straten blijven bestormen en veroveren.

Omdat een andere wereld mogelijk moet zijn!

Voor Attac Vlaanderen

Eric Goeman, woordvoerder

Vlaanderen@attac.org

GSM 0476/99.07.14

Bedankt
by han Saturday March 16, 2002 at 02:51 PM

Bedankt alvast in naam van de 150 die momenteel in Perpingan vast zitten.

In solidariteit

han

waar is het balck bloc?
by Guido Saturday March 16, 2002 at 05:24 PM

Opvallend is dat op de nationale zender er niet gesproken werd van het Black Bloc, noch ergens anders, maar gewoon van gewelddadige anti-globalisten.
Het was ook mooi om te zien hoe men de non-violent actions linkt aan het geweld.
Het is leuk om te lezen dat Mhr. Goeman die op de Belgische zenders uithaalde naar de geweldenaars tijdens D14 toch ook anders begint te spreken.
"Sommigen zullen dan weer met afgrijzen reageren dat een aantal jongeren, die zich vandaag vernederd en anti-democratisch behandeld voelen, zin hebben om enkele ruiten van banken of Mac Donaldsfilialen aan diggelen te gooien omdat zij voelen dat er naar hen niet geluisterd wordt en dat het politieke establishment hun eisen en dromen, hun verlangen naar een morele wereldorde niet ernstig neemt."