arch/ive/ief (2000 - 2005)

Grootste rode zone uit de geschiedenis
by christophe c. Saturday March 16, 2002 at 12:11 PM

Door bussen niet toe te laten tot Barcelona roept de Spaanse overheid gans Barcelona uit tot rode zone.

Franse en Belgische bussen zitten vast in Perpignan. Acht bussen uit Alicante werden deze morgen tegengehouden op de snelweg richting Barcelona. Zij dreigen te laat te komen voor de betoging.
Iedere top betekent een stap verder in de repressie tegen de manifestanten. Dit bewijst dat antiglobalisten een zeer principieel standpunt moeten innemen tegen iedere poging het betogingsrecht uit te hollen. Iedere nederlaag op dat vlak schept een precedent voor volgende Europese toppen.
De Spaanse regering gaat enorm ver. Zij maakt betogen gewoon onmogelijk en legt dus de facto een betogingsverbod op.
Volg de situatie op de Indy-site van Barcelona. Zij hebben een uitstekende Engelse pagina.

De Navo tegen de antiglobalisten
by christophe c. Saturday March 16, 2002 at 12:34 PM

De Gazet Van Antwerpen meldt dat het Spaanse leger gevechtsvliegtuigen en een oorlogsschip in paraatheid heeft gebracht en de NAVO heeft een AWACS-verkenningsvliegtuig naar Barcelona gestuurd. Dit moet zowat de eerste keer zijn dat de NAVO een rol toebedeeld krijgt in de beteugeling van betogers.

De wereld is een rode zone, en als z'er de rest van het heelal bij kunnen nemen, gaan ze '
by gunther lippens Saturday March 16, 2002 at 03:25 PM

Ja, 't ziet er ditmaal behoorlijk militair uit, met inzetting van land-, lucht- en zeemacht, zie ook artikel met oa.wat achtergrond:

http://www.archive.indymedia.be/front.php3?article_id=18943&group=webcast

De Spaanse regering gaat inderdaad enorm ver, en Europa doet enthousiast mee. De verrechtsing van de maatschappij gaat aan een dusdanig tempo door dat je het haast niet kan bijhouden (als je dat al zou willen tenminste). Ik las ook op Indymedium Barcelona dat die Belgen die voorbije nacht vastzaten, voor een tijdje de autostrade bezet hebben en de Franse bussen vervoegd hebben.

In een aantal mediakanalen is het intussen weer mooi hoor : gisterenavond op het radiojournaal van 22u en ook op dat van 23 : een item over de top in Barcelona, maar geen jota over de protesten.

DM
by Maarten Van Hove Saturday March 16, 2002 at 05:55 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

De Morgen schreef vandaag een artikel met als kop 'actievoerders maken geen schijn van kans tegen Eurotop' beschrijft hoe er slechts weinig 'antiglobalisten' de straten van Barcelona bereikten. Interessant artikel, maar weer niks over de redenen van het protest en waarom al die anderen niet in Aznars voortuin geraakt zijn.

In diezelfde DM, een artikel in de economische pagina's ('Europa dreigt met jeansoorlog') over de VS die ondertussen met hulp van de WTO restrictieve handelswetten invoert om hun eigen economie tegen de globalisering en de vrijhandel te beschermen. De consequentie van heel dat dogma is dus ook weer ver zoeken.

Datum: DM, 16-03-02

Op de tv en de radio gaat het blije gejubel over liberalisering van de electriciteitsvoorziening ondertussen lustig door. Dus: vanaf volgend jaar 30% afslag op stroom uit de kerncentrale van Doel, ten koste van het personeel en de veiligheid? Of extra Aquafin-dossiers? Een gerechtvaardigde superwinst voor aandeelhouders van Electrabel à la Rombouts' 30 miljoen? Garanties voor het milieu ten koste van extra winst of extra winst ten koste van garanties voor het milieu?

Voor Verhofstadt blijft het echter duidelijk: 'door liberalisering zullen de prijzen dalen'.

Tja...