arch/ive/ief (2000 - 2005)

Barcelona latest news
by Frank Venmans Friday March 15, 2002 at 06:27 PM
frank.venmans@swing.be

Dagboek uit Barcelona. De geblokkeerde bussen aan de grens gaan een actie doen in Perpignan.

Gisteren was er de syndicale betoging met meer dan 100.000 deelnemers. s'Avonds organiseerde de "coordinatie tegen het Europa van het kapitaal en de oorlog" was er de voorstelling van een film over Genua en Barcelona in de zomer vorig jaar.
Vandaag is de dag van de verspreide acties. Morgen is er dan de gemeenschappelijke grote manifestatie.
Het begon deze ochtend met de lobby busters, een "jacht" op de europese lobbies. Bij elke grote onderneming die we tegen kwamen werd er een ludieke sketch opgevoerd om de intensieve lobbie van de industriëlen tov de EU in de verf te zetten. Naar schatting zijn er in Brussel 500 lobbie-organisaties, goed voor 10.000 lobbyïsten. We stopten bij de telefoonmaatschappij die geprivatiseerd wordt, we stopten bij Repsol om de pertoleumvervuiling in Chili en het ontslag van 25000 werkers in Argentië te veroordelen, een speech bij Caïxa, de bank van Catalonië. Er werd ook een sketch opgevoerd aan de watermaatschappij van Barcelona, die de laatste jaren meerdere watermaatschappijen heeft opgekocht, voornamelijk in Latijns amerika. Maar vooral het plan vqn dewe watermaatschappij om massa's water van Catalonië naar de drogere gebieden af te leiden, waardoor waardevolle natuurgebieden rond Barcelona droog komen te liggen, zet veel kwaad bloed. (vorig weekend waren er 200.000 betogers tegen dit plan).
We waren met zo'n 1500 jongeren. Nog voor we goed vertrokken waren, blokkeerde de politie de straat. Iedereen scandeerde uit volle borst "no violencia" terwijl enkele betogers tot bloedens toe geslagen werden. Ondanks deze provocatie verliep de rest van de actie zeer vredig. Na de betoging werden we geëscorteerd naar de universiteit alsof ze kriminelen waren.

De acties verlopen hier onder het motto "tegen het Europa van het kapitaal en de oorlog". Op de betoging was de meest populaire slogan: a-anti-anticapitalista.
Om 13h was er een actie "los ricos lloran tambien" (de rijken wenen ook) onder het motto "het capitalisme kan niet hervormd worden. Het moet vernietigd worden." Ze waren met ongeveer 500 en massaal veel politie. Op een gegeven moment begon de politie te chargeren. Het begin van een heus straatgevecht waar de politie zich volledig heeft laten gaan. Er is met rubberballen geschoten en er waren barricades die in brand stonden. Belgisch jongeren vertelden ons hoe mensen gewoon in de straat op de grond geslagen werden. De politie liep ook een kinderwagen omver. Er waren massale identiteitscontroles en enkele arrestaties.
Dezemorgen is de politie binnengevallen in een school waar manifestanten logeerden. Ze hebben geporbeerd om de identiteit van iedereen te controleren en de zakken te doorzaken maar men heeft de politie kunnen buitenwerken.

Op dit moment zijn de 3 bussen van D14 en 5 bussen van ATTAC Toulouse, Marseille en Aix-en Provence nog steeds geblokkerd aan de grens. Hun bagage werd 3 keer gecontroleerd maar ze mogen onder geen enkele voorwaarde passeren. Een legal team ven de coordinatie in barcelona is ter plaatse voor juridische ondersteuning. We roepen hier de pers op om ter plaatse een reportage te maken. Een manier om druk uit te oefenen op de regering. Ze zijn zopas vertrokken om een protestactie te ondernemen in Perpignan in Frankrijk. Morgenvroeg proberen ze opnieuw de grens over te steken…

We hebben hier zojuist in een algemene vergadering op de universiteit beslist, om alle geplande acties te laten doorgaan ondanks de repressie. Er is de vastberaden wil om zich niet te laten intimideren en ons protest tegen de Europese Unie uit te roepen op de straat. Op dit moment is er een actie bezig tegen genitisch gemanipuleerd voedsel aan de haven. Vanavond is er het "circus vs global empire". En morgenavond is er de grote gemeenschappelijke betoging.
Meer info volgt.

Barcelona
by Anna Saturday March 16, 2002 at 12:11 AM

Wish I was there... fight capitalism!!!