arch/ive/ief (2000 - 2005)

140 Belgische activisten toegang tot Spanje geweigerd.
by han Friday March 15, 2002 at 02:41 PM
han@indymedia.be 0476 533 188

Drie bussen van D14 met 140 activisten worden de toegang tot Spanje ontzegd. Eerder deze week al mochten syndicalisten van het ABVV hun vlaggen niet meenemen over de Spaanse grens. Maar vandaag lijkt de Spaanse grenswacht systematisch alle anti-globalisten de toegang tot Spanje te ontzeggen.

140 Belgische activisten toegang tot Spanje geweigerd.

Drie bussen van D14 met 140 activisten worden de toegang tot Spanje ontzegd.
Eerder deze week al mochten syndicalisten van het ABVV hun vlaggen niet meenemen over de Spaanse grens. Maar vandaag lijkt de Spaanse grenswacht systematisch alle anti-globalisten de toegang tot Spanje te ontzeggen.

Toen de drie bussen van D14 - die donderdagavond om 19u30 uit Brussel vertrokken - vrijdag rond 11 uur aan de Frans-Spaanse grens kwamen, mochten ze niet meteen de grens over. De grenswacht vroeg eerst alle indentiteitspapieren en ging even later ook over tot een grondige controle van alle bagage.
Alle spandoeken, vlaggen, ... maar ook flyers, krantjes die de activisten bij hadden werden systematisch door de grenswacht gefotografeerd.
De hele controle nam bijna twee uur in beslag.

Na twee uur mochten alle activisten terug op de bus en kregen ze ook alle bagage, vlaggen en spandoeken terug. Het leek erop dat alles in orde was en dat ze grens zouden mogen oversteken.
Maar de grenswacht leidde de drie bussen daarna naar een parking aan de rand van de snelweg richting Parijs, aan de Franse kant van de grens dus. Zonder enige uitleg werd aan de activisten dus de toegang tot Spanje geweigerd.
Een tiental minuten later kwamen er nog twee Franse bussen bij op de parking, ook hen werd de toegang tot Spanje ontzegd, zonder enige uitleg.

Momenteel staan er dus zo'n 250 activisten geblokkeerd aan de Spaanse grens (grensovergang Le Perthus), maar er zijn nog meerdere bussen in aantocht die blijkbaar met dezelfde list naar Frankrijk teruggestuurd worden.

De activisten gaan het daar hoe dan ook niet bij laten, en onderzoeken samen met de advokaten van het Legal Team welke stappen ze kunnen ondernemen.
Een aantal activisten wil te voet de grens oversteken, anderen zullen de oversteek nogmaals met de bus proberen. Ze willen voor elke activist een verklaring waarom hen de toegang word ontzegd.


Voor informatie van de activisten ter plaatse kan je terecht op de GSM van het Legal Team.
00 32 477 97 94 09(Lieve)

UPDATE 15u17
by han Friday March 15, 2002 at 03:22 PM
han@indymedia.be

De activisten blokkeren momenteel de grensovergang.

De Franse politie diende zich aan om te onderhandelen met de Franse Douane.

Ondertussen zijn er ook al een aantal Franse journalisten ter plekke.

Ook in Barcelona zelf treedt de politie repressief op
by lsp Friday March 15, 2002 at 03:27 PM

Ook in Barcelona zelf is er harde politie-repressie. De Belgen van Internationaal Verzet die er al enkele dagen op voorhand waren zijn reeds verschillende keren gecontroleerd, gefouillerd, bagage doorzocht,...

Rond hun slaapplaats, nochtans verblijft er maar 40 man, zijn er constante patrouilles. Op een bepaald ogenblik werden ze zelfs tegengehouden door politie in burger die hen de namen en adressen van hun ouders vroeg!

Verslagen etc vind je op onze Barcelona-site

http://users.pandora.be/militant.links/ml/2002/barcelona.html

UPDATE 16u00 : Dreigen met broodroof.
by han Friday March 15, 2002 at 04:10 PM

De activisten moesten hun blockade opheffen omdat de chauffeurs door de Franse politie werden bedreigd.

De Franse politie dreigde ermee om de licenties van de Chauffeurs in te trekken en de bussen in beslag te nemen.

Daarop besloten de activsiten om met de bus terug te gaan tot de dichtsbijzijnde "Air" (rustplaats), waar de chauffeurs kunnen rusten en de ploeg activisten rustig kan beslissen wat ze verder gaan ondernemen.

putain! te smerig
by andrew Friday March 15, 2002 at 06:40 PM

meer hoef ik niet te zeggen! alweer een schending van onze rechten!

Van Barcelona naar Perpignan.
by Riet Dhont Saturday March 16, 2002 at 11:22 AM
riet.dhont@hotmail.com

De 140 activisten vanuit België zitten op dit ogenblik geblokkeerd in Perpignan. Ze zijn daar zeer goed opgevangen geworden door de syndikalisten van SUD PTT. Die hebben hen ondergebracht in een school in Perpignan. Maar ondertussen heeft de Franse regering zich solidair verklaard met de Spaanse regering: alle toegangswegen naar de autostrade zijn afgesloten. vanoveral uit Frankrijk komen bussen toe in Perpignan, maar die niet verder kunnen. Er wordt nu overlegd tussen de Belgische en Franse activisten om samen de grens opnieuw over te gaan. Indien dit absoluut niet kan, wordt er massaal betoogd in Perpignan.De grote slogan is: Dit Europa is ondemocratisch.' Het systeem is crimineel niet het verzet. De globalisatie doodt elke dag, zich er tegen verzetten is geen misdaad.'
'Le système est criminel, pas la résistance. La globalisation tue, y résister n'est pas une crime'. De Belgische regering, die via verschillende wegen is benaderd geeft geen kik. Het kabinet van minister Durand zegt niks te kunnen doen. De woordvoerder van minister Michel, zelf aanwezig in Barcelona reageert op geen enkel vraag.
We volgen de zaken op de voet op. Wat zeer belangrijk zal zijn is het onthaal van de bussen bij hun terugkeer in Brussel. Dit is voorzien in de loop van de dag morgen. Hou jullie klaar... Ondertussen komt een nieuwe telefoon binnen vanuit Perpignan: van alle kanten komen er bussen toe: Bordeaux, Toulouse, de voorzitter van Attac, Cassen, is onderweg samen met Europarlementsleden... Er wordt straks om 12u30 in het centrum van Perpignan betoogd.

Opnieuw proberen aan de grens van Spanje
by Riet Dhont Saturday March 16, 2002 at 03:02 PM
riet.dhont@swing.be

Op dit ogenblik( 15u) is de betoging in Perpignan afgelopen. Er waren 1500 deelnemers. Er zijn reeds meer dan 20 bussen. Die vertrekken nu allemaal samen naar de grens van Spanje, als de prefectuur dit toelaat. Er is zeer grote vastberadenheid en eenheid onder alle deelnemers... Zij willen kunnen deelnemen aan de internationale betoging 'Tegen het Europa van het kapitaal' in Barcelona om 18u. Wij blijven hen op de voet volgen. Hou jullie ook klaar om deel te nemen aan het ontvangstcomitee in Brussel als de bussen morgen terugkomen. Onze activisten hebben een warm en luidruchtig onthaal verdiend.
Tot snel.