arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Morgen en de Tobin taks ... Yves doet het weer
by posted by han Friday March 15, 2002 at 01:12 PM

In De morgen plaatse Yves Desmet nogal wat vraagtekens bij de Tobin Taks. De mensen van 11.11.11 waren snel om te reageren en er ontstond als hetr ware een klein debat tussen Yves en de derde wereld beweging.

Geachte Heer,

in uw Standpunt van 14 maart trekt u van leer tegen de Tobintaks. Dat u het nut betwijfelt van een wetsvoorstel dat een belasting invoert "als anderen dat ook doen" is een kwestie van opinie, en daar kunnen we over van mening verschillen. Maar hetgeen u zegt over de uitvoerbaarheid van de Tobintaks is gewoon fout. Hier gaat het dus niet over opinies, maar over feiten. Het valt ons telkens weer op dat tegenstanders van de Tobintaks allerlei ongefundeerde uitspraken en voor-oordelen blijven spuien die al tientallen keren zijn weerlegd. U kan de argumentatie van Prof. P. B. Spahn, ProF. L Denys en anderen vinden op http://www.11.be/campagnes/tobintaks.

Graag deel ik u mee dat vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel met belangstelling heeft geluisterd naar de inhoudelijke argumenten. De premier ontving nl. gisterenmorgen een ngo-delegatie n.a.v. de conferentie in Monterrey, waar naast de premier en minister Michel ook minister Reynders en Staatssecretaris Boutmans aanwezig waren. Meer zelfs: minister Michel zal komende dinsdagnamiddag opnieuw een ngo-delegatie ontvangen om nog voor zijn vertrek naar Monterrey grondig kennis te nemen van dit dossier.

Graag nodig ik u uit om in een gesprek met onze medewerkers eens grondig in te gaan op de technische aspecten van de zgn. Tobin-taks, want uiteraard is de formule al lang niet meer dezelfde als het eerste voorstel van 30 jaar terug.

Wat betreft uw opinie mbt de wenselijkheid van dit wetsvoorstel, daar verschillen we inderdaad van mening, en dat is geen probleem. Wij geloven inderdaad in het belang van 'plannen, ambities en dromen' , zoals meer dan 100 jaar geleden de strijd werd gevoerd voor het algemeen stemrecht. Of zoals gemeenten nù alvast zélf 0,7 % van hun budget aan ontwikkelingssamenwerking besteden, zichzelf kernwapenvrij verklaren, ...

Ik reken op een snelle reactie van u,

Vriendelijke groet,

Jozef De Witte

---------------

Geachte Heer De Witte,

Ik trek niet eens zozeer van leer tegen de Tobin-taks, ook al zie ik
daar een aantal vragen bij.
Wel trek ik van leer tegen de voor mij hypocriete houding van een aantal
politici om bij u op een goed blaadje te komen staan, perfect wetende
dat het hen niets kost omdat deze beslissing niet eens tot hun
bevoegdheid behoort. U kan dat vrij makkelijk uittesten : stel dezelfde
mensen bijvoorbeeld eens voor een meerwaardebelasting op aandelen in te
voeren (zoals die trouwens al in de VS bestaat) en een deel daarvan te
realiseren voor ontwikkelingssamenwerking. Perfect realiseerbaar op
korte termijn, behorend tot hun bevoegdheden en met een niet onaardige
opbrengst. Wat zou de reactie zijn, denkt u? Juist.

Met vriendelijke groet,

Yves Desmet

-----------------------

Geachte Heer Desmet,

mijn dank voor de snelle reactie. U trekt inderdaad van leer tegen de houding van een aantal politici, en dat is uw goed recht. Ik heb daar een andere mening over, maar dat is voor mij dus geen punt.

Maar mijn mail wilde vooral aangeven dat u niet zozeer vragen stelt bij de Tobin-taks, maar dat u feitelijke onjuistheden zegt. Zoals: een Tobintaks werkt alleen als alle spelers eraan deelnemen: dit is niet juist. En dat dus de Tobin-taks onuitvoerbaar is: ook niet juist. Ook Paul De Grauwe erkent al anderhalf jaar dat de taks uitvoerbaar is. Mijn punt is dus dat u waar u het over feiten heeft moet zorgen dat die juist zijn. En daarom onze vriendelijke uitnodiging om hierover een gesprek te hebben met onze medewerkers, zodat u kennis kan nemen van de feiten. Een gesprek zoals we op 17/09/2001 met Johan Corthouts hebben gehad en in die periode ook met economische en financiële journalisten van andere media. Waarna het u geheel vrij staat daarover een opinie te hebben en die neer te schrijven.

Wat mij betreft belt u met het kabinet van Minsiter Michel en nodigt u zichzelf uit om op dinsdagnamiddag aanwezig te zijn bij het gesprek dat wij dan hebben. Dat is voor ons geen enkele probleem.

Met vriendelijke groeten

Jozef De Witte

leve de hypocrisie
by pinkje Friday March 15, 2002 at 04:57 PM
pinkje2002@yahoo.com

Voor één keer kan ik mij aansluiten bij het standpunt van Yves Desmet: zijn opinie-artikel deze week zat er deze keer m.i. echt wel op (los van heel wat andere klungels die hij met de regelmaat van een klok durft te slaan). Jozef De Witte gaat in zijn argumentatie ook helemaal niet in op die zogezegde uitvoerbaarheid van de Tobin-taks, volgens mij veel meer wishful thinking dan echt inzicht in de keiharde wet van de winstmaximalisatie en het compleet onethische speculeergedrag. Daarbij geloof ik helemaal niet dat dergelijke taks ook maar één sikkepit zou veranderingen aan de machtsverhoudingen in deze wereld, de Noord-Zuidkloof enz. Wie de zaken hier op aarde nog wil redden, die moet verder denken dan een 0,02 procent afroming op de megawinsten van de speculanten. Gesteld dat het er ooit komt, dan is er geen enkel historisch argument waarnaar we kunnen verwijzen opdat die verdeling dan eerlijk en rechtvaardig zou gebeuren (matheuseffect? nutteloze prestigeprojecten? aaibare media-events? alles kan, als het maar NIKS aan de huidige economische machtsverhoudingen zou veranderen - want dat kan toch niet de bedoeling zijn, hé).

Tijd om te ontwaken en te beseffen dat economisch machtige personen en groeperingen NOOIT vrijwillig hun economische macht (waarvan ongelijke en onrechtsvaardige machtsverhoudingen het FUNDAMENT zijn) zullen afstaan. Dat is de keiharde wet van het egoïsme en het kwaad dat deze wereld in zijn greep houdt.

Noemt ge uzelf een antiglobalist of andersglobalist? Durf dan verdomme standpunten in te nemen die net dat ietsje verder gaan dan het makke en uiterst laffe lichtrood of lichtgroen kleuren van een in en in rot politiek-economisch systeem, durf in eigen boezem kijken en te beseffen dat eerlijke n-z verhoudingen, en eerlijke mens-tot-mens-verhoudingen ENKEL en ALLEEN plaats kunnen grijpen als wij, ja wij, een groot deel van onze materiële zekerheid en welvaart in vraag durven stellen. Ik en gij en gij en gij. Niet 'het' systeem, of die wetjes of die verklarinkjes. We moeten dringend stoppen met ons te verstoppen achter holle statements en onmogelijke eisen naar 'het' systeem en diens machteloze vertegenwoordigers, naar 'de' staat toe. Af en toe heel ethisch-veilig een betere (abstracte) wereld prediken en tegelijkertijd lekker alle vruchten van ons uitbuitingssysteem verder blijven proeven, zonder ooit concreet, vanuit deze werkelijkheid, in eigen boezem te kijken en er minstens naar PROBEREN te handelen, dat heeft een benaming: hypocriete bourgeois-mentaliteit.

Met ALLE respect voor de mensen van ATTAC en zovele andere bewegingen die de tobintaks goed vinden. Dat ze gewoon oppassen dat ze van deze zwakke taks niet hun prioritaire strijdpunt maken. Want waarom zou morgen dan geen Verhofstadt of Leysen lid mogen worden van dergelijke beweging? Lekker veilig en hip en goed in de markt liggend....
Time is ticking....

love and respect 2 all
(it's time to wake up and save the world...)

pinkje (aka steven)