arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische activisten mogen voorlopig Spanje niet binnen.
by han Friday March 15, 2002 at 12:47 PM
han@indymedia.be 0476 533 188

De mensen van D14 vertrokken met 3 bussen richting Barcelona om er deel te nemen aan de acties en betogingen de komenden dagen. Toen de bussen aan de grens kwamen werden ze tegengehouden: paspoorten werden verzameld, spandoeken, pamfletten, alles werd momenteel voor onderzoek in beslag genomen.

De mensen van D14 vertrokken met 3 bussen richting Barcelona om er deel te nemen aan de acties en betogingen de komenden dagen. Toen de bussen aan de grens kwamen werden ze tegengehouden: paspoorten werden verzameld, spandoeken, pamfletten, alles werd momenteel voor onderzoek in beslag genomen.

Toen de bussen met Belgische activisten aan de grens kwamen werden ze tegengehouden. De grenswacht verzamelde alle paspoorten en identiteits kaarten ter controle blijkbaar.
Normaal worden degelijk controles binnen de Europese grenzen niet meer uitgevoerd, maar steeds opnieuw tijdens acties en betogingen zien we dat men de Europese akkoorden even opschort om dergelijke controles mogelijk te maken. Normaal mag Spanje een Belg te toegang tot Spanje niet ontzeggen.

De activisten wisten ook te vertellen dat alle vlaggen, spandoeken, flyers, krantjes, .... die ze bij hadden voorlopig in beslag werden genomen. Of dit enkel ter controle is, of effectief een inbeslagname is is nog niet helemaal duidelijk.
En natuurlijk wordt de bus grondig doorzocht, alle rugzakken open, alle tasen doorsnuffeld, Als ware het een bende kriminelen .....

Meer nieuws binnen het uur.

UPDATE 12u56
by han Friday March 15, 2002 at 12:58 PM

De reizigers van 1 bus kregen reeds hun identiteitkaarten terug.
Het is nog niet duidelijk of ze Spanje binnen mogen.

Ze kregen de spandoeken en vlaggen nog niet terug.

1 activist van die bus kreeg zijn papieren nog niet terug.

Binnen het half uur meer nieuws !!!

UPDATE 13u20
by han Friday March 15, 2002 at 01:26 PM

De mensen van D14 waren op alles voorbereid en delen nu pamfletjes uit aan de de andere chaufeurs om uit te leggen waarom ze naar Barcelona willen.

Zo maken ze van dit oponthoud actie op zich.

Ondertussen zijn er twee bussen met Fanse activisten die ook worden tegegehouden aan de zelfd grenspost.

de mensen van D14 zijn er welliswaar gerust in en verwachten dat ze de grens over zullen mogen.

De grenswacht is nu bezig met van alle spandoeken, flyers en krantje te fotograferen. jah ....

Zo gaat dat in het demokratisch Europa : Big Brother is Watching.....

Update binnen 30 minuten

feature pic
by m Friday March 15, 2002 at 02:18 PM

feature pic...
barce.jpg, image/jpeg, 159x126

f

Informatie over de toestand
by monbalieu marina Friday March 15, 2002 at 02:37 PM
eur.immo.consultant@skynet.be


Mijn dochter Krista Dierickx bevindt zich in een van de bussen vertrokken uit Brussel Zuid richting Barcelona.
D14
Moest er iets mis gaan gelieve mij zo snel mogelijk te willen verwittigen a.u.b.

Ik ben dag & nacht te bereiken op het G.S.M N° 0475/527.697.

Met dank voor uw medewerking en begrip.

Monbalieu Marina

14u40 : toegang tot Spanje geweigerd
by han Friday March 15, 2002 at 02:42 PM

140 Belgische activisten toegang tot Spanje geweigerd.

Drie bussen van D14 met 140 activisten worden de toegang tot Spanje ontzegd.
Eerder deze week al mochten syndicalisten van het ABVV hun vlaggen niet meenemen over de Spaanse grens. Maar vandaag lijkt de Spaanse grenswacht systematisch alle anti-globalisten de toegang tot Spanje te ontzeggen.

Toen de drie bussen van D14 - die donderdagavond om 19u30 uit Brussel vertrokken - vrijdag rond 11 uur aan de Frans-Spaanse grens kwamen, mochten ze niet meteen de grens over. De grenswacht vroeg eerst alle indentiteitspapieren en ging even later ook over tot een grondige controle van alle bagage.
Alle spandoeken, vlaggen, ... maar ook flyers, krantjes die de activisten bij hadden werden systematisch door de grenswacht gefotografeerd.
De hele controle nam bijna twee uur in beslag.

Na twee uur mochten alle activisten terug op de bus en kregen ze ook alle bagage, vlaggen en spandoeken terug. Het leek erop dat alles in orde was en dat ze grens zouden mogen oversteken.
Maar de grenswacht leidde de drie bussen daarna naar een parking aan de rand van de snelweg richting Parijs, aan de Franse kant van de grens dus. Zonder enige uitleg werd aan de activisten dus de toegang tot Spanje geweigerd.
Een tiental minuten later kwamen er nog twee Franse bussen bij op de parking, ook hen werd de toegang tot Spanje ontzegd, zonder enige uitleg.

Momenteel staan er dus zo'n 250 activisten geblokkeerd aan de Spaanse grens (grensovergang Le Perthus), maar er zijn nog meerdere bussen in aantocht die blijkbaar met dezelfde list naar Frankrijk teruggestuurd worden.

De activisten gaan het daar hoe dan ook niet bij laten, en onderzoeken samen met de advocaten van het Legal Team welke stappen ze kunnen ondernemen.
Een aantal activisten willen te voet de grens oversteken, anderen zullen de oversteek nogmaals met de bus proberen. Ze willen voor elke activist een verklaring waarom hen de toegang word ontzegd.


Voor informatie van de activisten ter plaatse kan je terecht op de GSM van het Legal Team.
00 32 475 39 43 96 (Lieve)