arch/ive/ief (2000 - 2005)

BBL en Natuurpunt veroordelen scherp de straatacties van de boerenbond
by bbl en natuurpunt Friday March 15, 2002 at 12:58 AM

BBL en Natuurpunt veroordelen scherp de straatacties van de boerenbond

Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw
Koepel van Vlaamse milieuverenigingen
http://www.bblv.be/

PERSBERICHT
Brussel, vrijdag 15 maart 2002

BBL en Natuurpunt veroordelen scherp straatacties van Boerenbond
Vlaanderen kan kop niet langer in de mest blijven steken


Met haar straatacties van vandaag toont de Boerenbond dat ze niet wakker ligt van volksgezondheid en natuur. De afgelopen weken werd er intensief onderhandeld tussen BBL, Natuurpunt, de minister en boerenorganisaties. Hieruit bleek dat de quasi volledige afbakening van Vlaanderen als kwetsbaar gebied onafwendbaar is. Dit bleek ook uit een informeel overleg dat BBL en Natuurpunt hadden met de Europese Commissie. De milieubeweging betreurt dat de grootste boerenorganisatie in Vlaanderen eens te meer de ernst van de situatie niet onder ogen wil zien. Erger nog, de Boerenbond tracht via straatacties zelfs een minimale bijsturing van het overheidsbeleid af te blokken. De milieubeweging hoopt de Vlaamse regering alsnog te kunnen overtuigen op de rondetafelconferentie "landbouw" die Vlaams minister-president Dewael volgende week bijeenroept.

Net nu blijkt dat 70% van het ondiepe grondwater in Vlaanderen totaal ondrinkbaar is door een teveel aan nitraten, wil de Boerenbond niet horen van ingrijpende maatregelen. De Boerenbondwil geen vrede nemen met het voorstel van minister Dua om zowat de helft van het Vlaams landbouwareaal als kwetsbaar aan te duiden. Volgens de Boerenbond, ondertussen gesteund door een aantal meerderheidsfracties in het Vlaamse parlement, duidt Dua meer aan dan nodig is. Dat is duidelijk in tegenspraak met een aantal recente studies, waaruit blijkt dat de waterkwaliteit in Vlaanderen alarmerend slecht blijft. Om zowel de volksgezondheid als de natuur te beschermen moeten de kwetsbare zones net verder uitgebreid worden, in plaats van ingekrompen.

Het overleg dat de laatste maanden plaatsvond met landbouwers, BBL en Natuurpunt bracht meer argumenten aan die pleitten voor een drastische uitbreiding van de door de minister voorgestelde kwetsbare gebieden, dan voor een inkrimping. Volgens een studie van de Universiteit van Gent in opdracht van de Vlaamse milieuadministratie is 70% van het ondiepe grondwater in Vlaanderen ondrinkbaar geworden door een teveel aan nitraten. Veel van de meetpunten met overschrijdingen van de norm zijn gelegen in gebieden die totnogtoe niet als kwetsbaar werden weerhouden. Reden hiervoor is dat bij het tekenen van de kaarten enkel rekening gehouden werd met actuele overschrijdingen in het oppervlaktewater, niet in het grondwater. En er zijn nog meer onvolmaaktheden die tot gevolg hebben dat de oppervlakte kwetsbare gebieden onderschat is. Zo vereist de nitraatrichtlijn dat rekening gehouden wordt met effectieve én dreigende overschrijdingen. Met andere woorden: alle "kwetsbare" gebieden moeten worden aangeduid en niet alleen de "gekwetste" gebieden waar de vervuiling nu reeds toegeslagen heeft.

Ook werd nog geen rekening gehouden met het criterium "eutrofiëring", de overvoeding van natuurlijke ecosystemen door een teveel aan voedingsstoffen. Die eutrofiëring kan reeds optreden bij concentraties die veel lager liggen dan de drinkwaternorm waaraan nu werd getoetst. Natuurgerichte normen voor fosfaat en nitraat worden op 90% van de meetpunten in Vlaanderen overschreden. Trouwens, al in 1998 kwam de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) tot de conclusie kwam dat gans Vlaanderen als kwetsbaar gebied moest worden aangeduid. Een stelling die later overgenomen werd door het studiebureau ERM dat in opdracht van de Europese Commissie de omzetting van de nitraatrichtlijn heeft onderzocht. De Commissie bevestigde in haar met redenen omkleed advies van 9 november 1999 aan ons land dat "gezien het algemeen verspreide intensieve bodemgebruik in de landbouw en de algemene, homogene en zeer zware druk van de meststoffen en effluenten van de veeteelt in Vlaanderen het gehele grondgebied van het Vlaams Gewest als kwetsbare zone lijkt te moeten worden aangewezen."

Een mazelenkaartje waarop slechts de helft van Vlaanderen als kwetsbaar wordt aangeduid, maakt bij Europa weinig kans op slagen. De houding van Vlaanderen wordt nog ongeloofwaardiger, als we de vergelijking maken met de omliggende landen. Zowel Nederland als Duitsland hebben geopteerd voor een volledige aanduiding van hun grondgebied als kwetsbaar gebied; Frankrijk duidt het afwatergebied naar de Noordzee als kwetsbaar aan (d.i. het volledige noorden en oosten van het land); Groot-Brittannië heeft aangekondigd tussen de 80 en 100% van het grondgebied te zullen aanduiden. Al die landen komen daarmee de nitraatrichtlijn en tevens de verbintenis van de vierde Noordzeeministerconferentie na om gans het afwatergebied naar de Noordzee als kwetsbaar aan te duiden. Tijdens een informeel overleg in de loop van januari tussen de Commissie en vertegenwoordigers van de Vlaamse administratie en kabinetten werd nog maar eens duidelijk dat de Commissie geen vrede zou nemen met een afbakening van minder dan 80%.

Door haar besluiteloosheid speelt de Vlaamse regering een gevaarlijk spel. Als de nitraatrichtlijn niet tijdig en correct wordt toegepast, dreigen de Europese subsidies voor plattelandsontwikkeling – ten belope van zo'n 200 miljoen € - verloren te gaan. Door het wegvallen van de steun zullen op de eerste plaats de meest kwetsbare en de meest milieuvriendelijke boeren getroffen worden: zij die omschakelen naar biologische landbouw of beheersovereenkomsten afsluiten voor de aanleg of het onderhoud van kleine landschapselementen. Daarnaast dreigt ook nog eens een veroordeling door Europa met bijhorende boetes tot gevolg.

De natuur- en milieuorganisaties betreuren het ten zeerste dat de regering – ondanks herhaaldelijk aandringen – de afbakeningsoefening steeds voor zich heeft uitgeschoven. Daardoor is er nooit ernstig werk gemaakt van het terugdringen van de overbemesting van ons milieu en het wegwerken van het mestoverschot. Milieu, natuur en landbouwers mogen niet de dupe worden van dat schuldig verzuim. Reeds in 1998 boden BBL en Natuurpunt in het Vlaams parlement aan om in een scenario waarin gans Vlaanderen als kwetsbaar wordt aangeduid, mee te werken aan een derogatieverzoek om voor die gewassen die effectief meer meststoffen kunnen onttrekken, hogere bemestingsnormen toe te laten. Zo'n afwijkingsprocedure werd in de nitraatrichtlijn zelf voorzien en werd onder meer door Denemarken reeds succesvol doorlopen. Onze uitgestoken hand werd echter niet gegrepen. Nochtans kon volgens het door de milieubeweging voorgestelde "milieu-MAP" toen meer mest op de Vlaamse bodem afgezet worden dan in het scenario dat nu op tafel ligt waarbij zowat de helft van Vlaanderen als kwetsbaar wordt aangeduid zonder dat voor bepaalde gewassen derogaties zijn verkregen.

De door de milieubeweging voorgestelde aanpak blijft nochtans de enige uitweg. Dit samen met een warme sanering en een mestverwerkingsplicht voor invoerders en producenten van veevoeders. Via zo'n "terugnameplicht" voor veevoederproducenten worden niet alle milieulasten bij de boeren zelf gelegd, maar stelt men ook de agrobussiness – zij die uiteindelijk ons mestoverschot via de veevoeders invoeren – verantwoordelijk.

Vlaanderen mag niet langer zijn kop in de mest steken. Zij die ervan blijven uitgaan dat de Europese soep niet zo heet gegeten zal worden dan ze wordt opgediend, zullen uiteindelijk bedrogen uitkomen. Zij dragen mee de verantwoordelijkheid voor de sociale drama's van diegenen die tegen beter weten in nu de verkeerde investeringsbeslissingen nemen.

Contactpersoon BBL: Bart Martens, tel: 0479 27 36 17
Contactpersoon Natuurpunt Jos Gysels, tel 0476 412 714

Voor meer informatie:
Bond Beter Leefmilieu, tel. 02/282.17.20
Tweekerkenstraat 47 - 1000 Brussel
tel. 02/282.17.20 - fax. 02/230.53.89

actie BB vs AGB
by elke Friday March 15, 2002 at 07:58 AM

De Boerenbond die zomaar even de kleine ring van Gent gedurende ongeveer een dag blokkeert. Zelfs fietsers werden niet doorgelaten.

Om het VTM nieuws was gisterenavond te zien hoe een politie agent een bezetting van de autostrade ergens anders in België heeft kunnen tegenhouden door alle boeren een pint trakteren in het dichtsbijzijnde café.

Hun wordt bijna niets in de weg gelegd. Het lijkt meer dan normaal dat de BB zo'n actie voert. En ik ga hier nog niet eens in gaan op de inhoud van de persmededeling van de BBL, die gelijk hebben dat ze de acties van de BB inhoudelijk ook misplaats vinden.

Als de Antiglobalisten zo'n grote kruispunten zouden bezetten, eraan zouden denken een autostrade te bezetten worden ze echter van straat gekuist, in een beperkt parcour gedwongen, opgepakt bij de minste onregelmatigheid,...en allemaal op een zeer agressieve wijze met veel machtsvertoon en in de media zouden ze afgeschilderd worden als die verstoorders van de openbare orde die met niemand rekening houden.

Dit is juist een kleine bedenking van mijnen 't wege. Pleit ik hiermee voor meer repressie bij acties als die van de BB? Nee, zeker niet, wel vraag ik om niet langer met twee verschillende maten en gewichten te meten. Gezien het aantal militairen en agenten dat deze website regelmatig schijnt te bezoeken is het niet onwaarschijnlijk dat mijn bedenking hen langs deze weg ook bereikt.

is "normaal"
by joeri Friday March 15, 2002 at 09:54 AM
joeri@indymedia.be

Elke,

dat werken met twee maten en twee gewichten lijkt me een normaal fenomeen in een schijndemocratie.
Van de boeren hebben ze niet veel te vrezen, behalve een zware actie van tijd tot tijd, wanneer ze in hun portemonnee getroffen worden. Meer dan wegen op een klein deel van het beleid willen zij niet (namelijk landbouwbeleid en daarmee samengaand het milieubeleid)
De anders/anti-globalisten willen wegen op een veel breder spectrum van het beleid, en zouden, indien te invloedrijk wordende, bepaalde veranderingen te weeg kunnen brengen die de "elite" (damn, ik haaaat dat woord) schade kan toebrengen.

Wat ik aan heel deze zaak zo triestig vind is dat de brokken tussen de milieubeweging en de boeren in Vlaanderen enkel maar erger worden; en dit zal in de toekomst enkel maar de slechte kant opgaan.
Een vete tussen die twee groepen die evident lijkt te worden, maar die er eigenlijk zelfs niet zou mogen zijn.
Boeren lijken momenteel door de milieubeweging wel voorgesteld te worden als kapotmakers van de natuur; wat mijns inziens trouwens ook zo is. Maar als we wat teruggaan in de tijd merken we dat het kapitalistisch systeem de boeren zowat gedwongen heeft om ofwel de productiviteit op te drijven (wat ondermeer overbemesting en meer grootschaligheid van bedrijven teweegbracht), ofwel hun handel op te geven. Het is in datzelfde kapitalisme dat bvb. uiteindelijk een totaal afgezwakte versie van het kyoto-protocol (en dit zal zeker niet voldoende zijn, terwijl het al zo moeilijk haalbaar is op de manier waarop we momenteel leven) wordt goedgekeurd, omdat het kalf eigenlijk al verdronken is, maar men toch wel iets (liefst met zo weinig mogelijk moeite---> bvb. de co2-handel die nu op gang aan het komen is, omdat men zonder die koehandel te veel moeite zou moeten doen om de normen van dat protocol te halen; datzelfde protocol dat zowiezo ook al niet voldoende is) wil doen aan de milieu- en daarmee samengaande problemen.

sorry voor het zo kort schetsen van een kleine subjectieve analyse, die wrschijnlijk wel simplistisch overkomt, maar heb geen tijd voor een langere commentaar.

groetjes
Joeri