arch/ive/ief (2000 - 2005)

NV Brussel Zuid jaagt bewoners weg
by Mara Wednesday March 13, 2002 at 07:01 PM

Vorige vrijdag kregen de bewoners van de Engelandstraat nr. 13 in Sint Gillis het bericht dat ze uit hun huis worden gezet. De 4 bewoners bezetten het huis sinds november 2001.

De bezetters klagen de plannen van de Brusselse overheid en de vastgoedmakelaars aan. Vanaf 1989 werden heel wat huizen en panden in de buurt opgekocht door speculanten. De bedoeling is om de volkse woonbuurt te veranderen in een blitse zakenwijk, hetgeen mooi aansluit op het TGV verkeer: kantoren, hotels en duurdere appartementen. Voor vier huizenbokken tussen de Claesstraat en de Ruslandstraat werd in 1996 een onteigeningsplan goedgekeurd. Het Brussels gewest richtte samen met de prive sector het gemengde bedrijf NV Brussel-Zuid op, waarvan de hoofdaandeelhouder het Brussels Gewest zelfs is. De Lijn, De Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij, de NMBS en de STIB zijn de andere publieke aandeelhouders. Dexia is met 15%, de enige privé aandeelhouder. De bedoeling is om de honderden oorspronkelijke bewoners "te begeleiden" in hun zoektocht naar een nieuwe woonst en de nieuwe projecten in goede banen te leiden.
De huizen worden sinds 1996 blok na blok onteigend, gesloopt en vervangen door nieuwe gebouwen. Maar dat alles gebeurt op een vreemd tempo. Tientallen huizen staan al jarenlang leeg en vandaag weten zo`n 70 families nog steeds niet wanneer hun huizen onteigend en gesloopt zullen worden.
De krakers van nr.13 wonen in een blok waar tot nu toe geen concreet vastgoedproject bestaat. Ze brachten het huis zoveel mogelijk in orde en hebben er onder andere een fietsatelier en een fotostudio onder ingebracht.

Probleem nu is dat de prive eigenaar, onder druk van NV Brussel Zuid, de bewoners van nr.13 er wil uitgooien. De jonge kunstenaars die ook politiek actief zijn in de wijk, zijn blijkbaar een doorn in het oog van de NV Brussel Zuid, die echter op dit moment geen concreet project heeft voor het blok.
De Vrederechter heeft een uitspraak van de zaak tot 26 maart uitgesteld.

De andere bewoners van de wijk willen veel meer duidelijkheid en vragen om een regulariseren van hun situatie. De bewoners geraken ontmoedigd en hun buurt is verwaarloosd."Waarom kan Brussel geen geld investeren in de renovatie van de bestaande huizen?", is een veelgehoord vraag. We zien net hetzelfde gebeuren als wat er in de Noordwijk is gebeurd: hele blokken worden weggesloopt om er dan nieuwe projecten te bouwen. Sommige daarvan zijn weliswaar woonprojecten, maar niet aan de portefeuille van de oorspronkelijke bewoners aangepast. De andere wijken worden onleefbaar.