arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS kernwapens
by Rob Swolfs Wednesday March 13, 2002 at 02:54 PM
robswolfs@hotmail.com

Wie zijn dan de terroristen?

Eerst enkele artikeltjes, dan de commentaar!

Rob

''VS bereiden gebruik kernwapens voor''

09/03/2002 ; de standaard

hrt - anp

LOS ANGELES - De Amerikaanse regering heeft de strijdkrachten de opdracht gegeven noodplannen uit te werken voor het gebruik van kernwapens tegen zeker zeven landen. Volgens The Los Angeles Times van zaterdag, die zich baseert op geheime overheidsstukken, gaat het om China, Rusland, Irak, Noord-Korea, Iran, Libië en Syrië.
Het document, dat op 8 januari naar het Congres is gestuurd, rept ook van de ontwikkeling van kleinere kernwapens voor gebruik op het slagveld.
Bush zou het gebruik van nucleaire wapens in drie situaties overwegen: in geval van doelen die niet met conventionele wapens kunnen worden uitgeschakeld, als vergelding tegen een aanval met nucleaire, biologische of chemische wapens en in "geval van een verrassende militaire ontwikkeling".
Volgens analisten is het de eerste keer dat in officiële stukken over kernwapens een langere lijst met potentiële 'doellanden' is opgenomen. Bekend was al wel dat er gedetailleerde plannen zijn voor een kernwapenaanval op Rusland. ,,Dit is dynamiet", aldus Joseph Cirincione, kernwapenspecialist bij een studiecentrum in Washington. Een woordvoerder van het Pentagon wilde geen commentaar op het bericht geven.
In het document zouden een Arabisch-Israëlisch conflict, een oorlog tussen China en Taiwan en een aanval van Noord-Korea op diens zuiderbuur als potentiële ontwikkelingen gelden waarvoor het gebruik van kernwapens moet worden voorbereid. Dat geldt ook voor een aanval van Irak op Israël.
Defensiespecialisten zeggen in de krant dat de ,,verrassende militaire ontwikkelingen" waarvan sprake is, verwijzen naar de mogelijke inzet van nieuwe, onbekende wapens door 'schurkenstaten' of terroristen waartegen het conventionele arsenaal geen uitkomst kan bieden.
Van de zeven genoemde landen maken er drie deel uit van de door Bush aangeduide 'as van het kwaad'. Volgens de Amerikaanse president ontwikkelen en verspreiden Irak, Iran en Noord-Korea massavernietigingswapens


VS onderzoekt mogelijke kernaanval op Irak en zes andere landen

Deining over geheim rapport Pentagon

11/03/2002

WASHINGTON (ap, the observer) -- De Verenigde Staten hebben geheime plannen opgesteld om een kernoorlog te voeren tegen verscheidene landen en om een arsenaal kleinere atoomwapens te bouwen voor gebruik op slagvelden. Volgens sommige experts gaat het om een beleidswijziging die het waarschijnlijker maakt dat de VS atoomwapens gebruiken.

Een geheim rapport van het Amerikaans ministerie van Defensie, dat in januari naar het Congres is gestuurd, zegt dat de VS klaar moeten zijn om atoomwapens te gebruiken tegen China, Rusland, Irak, Noord-Korea, Iran, Libië en Syrië. Drie van die landen (Irak, Iran en Noord-Korea) zijn door president George Bush in zijn ,,oorlog tegen terrorisme'' genoemd als de ,,as van het Kwade''.

De VS moeten ook klaar zijn voor gebruik van kernwapens bij een Arabisch-Israëlisch conflict, aldus het rapport onder de titel ,,Nuclear Posture Review'', dat met medeweten van president George Bush is opgesteld. Het document, dat ,gelekt'' werd aan de Los Angeles Times , is ondertekend door minister van Defensie Donald Rumsfeld, een havik.

Het zegt dat kernwapens kunnen worden gebruikt in drie soorten situaties: tegen doelwitten die weerstaan aan niet-nucleaire aanvallen, als vergelding voor een aanval met nucleaire, biologische of chemische wapens, en ,,in geval van verrassende militaire ontwikkelingen''.

Tot dusver overwoog het Amerikaans beleid het gebruik van kernwapens niet, behalve als vergelding voor een nucleaire aanval, of in uitzonderlijke gevallen in oorlogstijd.

Tegelijk hebben ambtenaren van het Pentagon openlijk gezegd dat ze middelen zoeken om bestaande kernkoppen zo te wijzigen, dat ze ondergrondse bunkers en andere ,,verharde'' doelwitten kunnen vernietigen. Volgens hen kunnen landen als Irak zulke ,,verharde'' installaties gebruiken om chemische, biologische of nucleaire wapens te verbergen.

Tot dusver steunde het Amerikaans beleid hoofdzakelijk op de dreiging met conventionele militaire macht om de productie en verspreiding van wapens voor massavernietiging tegen te gaan.

Defensie-experts zeggen dat de VS al eerder hadden toegegeven dat er plannen bestaan voor een aanval op Rusland. Nu lijkt het rapport voor het eerst een officiële lijst te geven van landen die een potentieel doelwit vormen. ,,Door deze zeven landen als doelwit te nemen -- sommige ervan zijn nieuw als doelwit -- verlagen VS de mogelijkheid om in hun beleid atoomwapens te gebruiken niet, maar verhogen ze die,'' aldus directeur Daryl Kimball van Arms Control Association .

Een topambtenaar van het Pentagon zei nochtans dat het in het komend decennium ,,veel minder waarschijnlijk'' zal zijn dat de VS of andere landen zich zullen verlaten op kernwapens.

Een hoge Amerikaanse ambtenaar zei dat het rapport een verklaring over strategie is, en geen beleidswijziging over gebruik van kernwapens betekent. Evenmin maakt het volgens hem gebruik van atoomwapens waarschijnlijker. Het maakt alleen duidelijk ,,dat er daarbuiten gevaren bestaan.''

Maar het bericht dat de VS plannen maken voor mogelijke nucleaire aanvallen op verscheidene landen die ze als vijandig beschouwen, lokt deining uit. In Groot-Brittannië zal het alarmbellen doen rinkelen bij kringen in regering en parlement die gekant zijn tegen deelname aan een nieuwe fase in de ,,oorlog tegen terrorisme''.

President Bush beschouwt Irak als een doelwit in zo'n nieuwe fase. Hij zou Groot-Brittannië 25.000 militairen willen vragen, die zich bij een Amerikaanse strijdmacht moeten voegen om in Irak president Saddam Hoessein omver te werpen.

Vandaag praat de Amerikaanse vice-president Dick Cheney in Londen met de Britse premier Tony Blair voordat hij doorreist naar Egypte, Israël, Jemen, Saudi-Arabië, Koeweit, Oman en Turkije. De identificatie van Irak, Syrië en Libië als potentiële doelwitten kan de problemen voor Cheney op die reis vergroten.

In Londen zei Menzies Campbell, de woordvoerder van de Liberal Democrats over internationale zaken: ,,Dit verandert de termen van het debat over nucleaire afschrikking helemaal. Amerika heeft nu gezegd dat het eenzijdig kan optreden en dat het atoomwapens kan gebruiken tegen landen die geen nucleaire slagkracht hebben.''

,,Groot-Brittannië zal zeer zorgvuldig moeten nadenken over zijn steun aan systemen als het nationaal defensiesysteem tegen raketten'', het anti-rakettenschild dat Bush wil bouwen.

Over het geheim rapport van het Pentagon zei Joseph Joseph Cirincione, kernwapenexpert bij het Carnegie Endowment for International Peace in Washington: ,,Dit is dynamiet; ik kan mij indenken wat die landen (die de VS als doelwit noemen) gaan zeggen bij de Verenigde Naties''.

John Isaacs, voorzitter van de Council for a Livable World was al even kritisch. ,,Zesenvijftig jaar heeft de wereld het gebruik van kernwapens voorkomen, ondanks zware crisissen. Nu verlaagt de regering-Bush op gevaarlijke manier de drempel voor nucleaire verwoesting. Dit is zeer, zeer gevaarlijke taal''.

,,Dr.Strangelove leeft duidelijk nog in het Pentagon'', verwees hij naar de film van Stanley Kubrick waarin Dr. Strangelove de wereld met atoomwapens helpt vernietigen.


2 Weken geleden gaf het Pentagon bandopnames vrij van Nixon die met zijn toenmalig adviseur Kissinger besprak of ze al dan niet kerwapens zouden droppen op Vietnam. Nu, ik ben geen expert in geschiedenis, maar dit voorval zou zich moeten afgespeeld hebben in de late jaren 60. Toen ging er bij mij al een belletje rinkelen. " die tapes geven ze niet vrij zonder reden" dacht ik bij mezelf...

Vorige week dan weer stond Bush met zijn misslijke smoel op TV te verkondigen dat het wel eens mogelijk zou kunnen zijn dat de terroristen kerwapens bezitten. Deze toespraak vond ik op zijn beurt dan ook weer merkwaardig en linkte ze direct aan het voorval van Nixon...

En deze week dan stonden deze artikels in de krant... Het volgde allemaal mekaar wel heel goed op achteraf gezien. Inspelen op het patriotisme van de Amerikanen na 11/9 is stilaan een hobby geworden van George W. Bush, en hij misbruikt die gevoelens van het Amerikaanse Volk meer en meer...

Is het echt zo dat deze landen een gevaar vormen voor de "westerse democratie" (bij deze term heb ik zoiezo mijn bedenkingen)??? Of is het gewoon alweer de drang om alle landen die dwars zitten toch maar hun overdreven kapitalisme op te dringen? Bush bedreigt met het grootkapitaal achter zich maar al te graag de landen die nog ietwat communistisch zijn (Noord-Korea, Vietnam, China) en de landen die hun oliemarkten voor de verandering eens NIET willen openstellen voor de Westerse grondstofplunderaars...

De as van het kwade waren niet toevallig alle landen die de opdringerige politiek van de VSA tegenspraken. De oorlog tegen het terrorisme is een leuke uitvlucht geworden om alles wat Rood is , progressief of antikapitalistisch de kop in te drukken.

Is het echt zo dat Irak een bedreiging is voor de wereld als hij kernwapens in zijn bezit heeft? Het heeft inderdaad de VN-wapeninspecteurs weggestuurd, maar Israël deed dat ook, maar ja, dat is niet zo erg , dat zijn vriendjes van onze opperbevelhebbers!!! Kernwapens of niet, bedreiging of niet, er is maar 1 land dat op deze moment een bedreiging vormt voor de "westerse democratie" of voor de gehele wereld, en dat is the United states of america...

Besides, er is toch maar 1 land ooit geweest dat een kernbom gedropt heeft op een dichtbevolkt land, niewaar. ZELFS toen het eignelijk al niet meer nodig was... WIE is er dan een gevaar ? Wie zijn er dan de terroristen???