arch/ive/ief (2000 - 2005)

CODIP ijvert voor Palestijnse rechten
by An Tuesday March 12, 2002 at 03:06 PM

In 1989 startte het Limburgs Palestina Komitee (LPK) met het verspreiden van informatie over Palestina. In december 1998 werd de naam veranderd in CODIP (Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen), waarvan LPK een lokale afdeling blijft. CODIP werkt met onafhankelijke vrijwilligers. De organisatie is niet gebonden aan een politieke partij, noch in België, noch in Palestina. CODIP komt op voor de rechten van het Palestijnse volk en baseert zich op de VN-resoluties en het Internationaal Recht. De organisatie eist de stopzetting van de bezetting van de Palestijnse gebieden en vindt dat zowel de Belgische als de Europese overheid al lang sancties hadden moeten treffen tegen Israël.

WAAROM MOETEN ER STAPPEN ONDERNOMEN WORDEN?
Om de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden te beschermen, overeenkomstig de Vierde Conventie van Genève: "De bezettende macht zal geen delen van de eigen bevolking deporteren of transfereren naar gebieden die hij bezet".

Om een einde te maken aan het Israëlisch apartheidsregime en de bezetting van de Palestijnse gebieden, door het onverkort uitvoeren van de VN-resoluties 242 en 338: "een volledige terugtrekking van het Israëlische leger en van alle Joodse kolonisten uit alle in 1967 Bezette Gebieden –Westbank, Gazastrook én Oost-Jeruzalem- en het recht op terugkeer voor de vluchtelingen", om zo te komen tot een politiek-economisch leefbare en soevereine Palestijnse staat in de vermelde gebieden.

Om de Palestijnse staat te erkennen op de Gazastrook en de Westbank met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Om de volledige uitvoering van het recht op terugkeer en compensatie van de Palestijnse vluchtelingen af te dwingen, zoals voorzien in VN-resolutie 194: " elke Palestijnse vluchteling bezit individueel drie fundamentele, onvervreemdbare rechten; namelijk het recht op 1) terugkeer, 2) restitutie en 3) compensatie. Terugkeer naar hun huizen, zo werd uitdrukkelijk gesteld, wil zeggen naar hun oorspronkelijke huizen in het gebied dat later de staat Israël werd. Restitutie ( het recht om zijn eigendommen terug te ontvangen indien het in bezit was genomen door derden, dan wel geplunderd of geconfisqueerd door een regeringsautoriteit in strijd met het internationale recht ) werd uitdrukkelijk als een recht van de Palestijnse vluchtelingen erkend. Compensatie tenslotte was niet bedoeld in de plaats van terugkeer, maar als supplement daarbij. Vluchtelingen die voor terugkeer zouden kiezen, dienden te worden gecompenseerd als hun bezit was beschadigd of vernietigd. Vluchtelingen die ervoor zouden kiezen om niet terug te keren, moesten voor hun volledige bezit te worden gecompenseerd, beschadigd of niet.
Om elke vorm van discriminatie tegen de Palestijnen in Israël te stoppen en de Palestijnen te behandelen als volwaardige Israëlische staatsburgers.

Om Israël ertoe te dwingen zijn nucleaire infrastructuur open te stellen voor controle van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (overeenkomstig resolutie 487 van de VN-veiligheidsraad) en zijn kernprogramma voor militaire doeleinden stop te zetten.


WAT MOETEN DE REGERINGEN PRECIES DOEN?
De Belgische ambassadeur terugroepen.

De vertegenwoordiging van de EU in Israël terugroepen.

Alle economische, culturele, wetenschappelijke en militaire samenwerkingsakkoorden met Israël opschorten en, meer specifiek: het contract van 2,5 miljard voor de aankoop van militaire goederen, zoals de onbemande vliegtuigen, blokkeren.

Alle financiële tegemoetkomingen van de EU aan de staat Israël, onder welke vorm ook, opschorten.


WAT DOET CODIP?
Noodhulp voor Palestina via de vrouwenorganisatie 'Palestinians Working Women Society', die gezinnnen in nood helpt en via de organisatie voor gehandicapten 'Bethlehem Arab Society For Rehabilitation'.

Peterschap van Palestijnse kinderen regelen: voor 15 euro per maand helpt u meisjesstudenten en gehandicapten.

Steun aan projecten: de dorpsraad van Wadi Fukin vraagt om steun voor de dorpsontwikkeling en in de strijd tegen de kolonisatie. Najdeh, een vrouwenorganisatie in de vluchtelingenkampen in Libanon, vraagt ook steun.

Verder kan u bij CODIP terecht voor allerlei educatief materiaal en voor meer informatie over Palestina.

Meer weten? Surf naar http://users.skynet.be/bk291253/codip.htm of mail naar Codip@skynet.be