arch/ive/ief (2000 - 2005)

België: stuur die kernwapens terug!
by Forum voor vredesactie Tuesday March 12, 2002 at 01:18 PM

De Amerikaanse oorlogsmachine tart reeds elke verbeelding, helemaal hallucinant wordt het nu de VS het gebruik van kernwapens in hun planning opnemen. We hebben nog maar net gehoord hoe de Amerikaanse president Nixon tijdens de Vietnam-oorlog kernwapens wou inzetten. Tijdens de Golfoorlog is het gebruik van kernwapens overwogen. ....

De Amerikaanse oorlogsmachine tart reeds elke verbeelding, helemaal hallucinant wordt het nu de VS het gebruik van kernwapens in hun planning opnemen. We hebben nog maar net gehoord hoe de Amerikaanse president Nixon tijdens de Vietnam-oorlog kernwapens wou inzetten. Tijdens de Golfoorlog is het gebruik van kernwapens overwogen. Nu ontwikkelt de V.S nieuwe kernwapens die gemakkelijker bruikbaar zijn én ontvouwt ze plannen voor nucleaire aanvallen op verscheidene landen die de VS als vijandig beschouwen. Het sluitstuk van deze nieuwe strategie is het rakettenschild, waarbij het VS-grondgebied kan afgeschermd worden van een aanval met lange afstandsraketten. We zijn verder af van wereldvrede dan ooit!

Als het regent in de V.S. dan druppelt het binnen de NAVO.

Nieuw is dit niet. Sinds de jaren '90 geeft de VS een nieuwe, verruimde rol aan zijn kernwapens. Vroeger waren kernwapens enkel gericht tegen kernwapens en dus tegen de andere kernwapenstaten.Sinds enkele jaren geeft de VS kernwapens een rol in scenario's waar gebruik van massavernietigingswapens mogelijk is. De rogue state-doctrine is hier een uitdrukking van. De NAVO heeft in juni 2000 een gelijkaardige doctrine aanvaard in haar geheime militaire strategie MC400/2. Concreet wil dit zeggen dat de NAVO kernwapens kan inzetten tegen landen die geen kernwapens hebben. Kernwapens zijn dus niet langer enkel een wapen dat als ‘afschrikking' kan worden gebruikt ( als jij een kernwapen gooit, krijg je een kernwapen terug.), maar zijn opnieuw oorlogswapens geworden. Hiermee krijgen de kernwapens op Kleine Brogel staten als Libië en Irak als doelwit. Enkele jaren geleden bombardeerden VS-vliegtuigen een chemische fabriek in Libië met als reden de mogelijke productie van chemische wapens. Nu kan dit vanop Kleine Brogel, met de eventuele inzet van kernwapens.

Van bomspotting naar bomstopping

Dit is waanzin. Er zijn grenzen! België moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. Wij zijn niet bereid om kernwapens te gebruiken. Buiten het feit dat het moreel compleet verwerpelijk is, is het gebruik van kernwapens illegaal. Het Internationaal gerechtshof van Den Haag heeft in haar arrest van 8 juli 1996 verklaard dat het dreigen met en het gebruiken van atoomwapens in strijd is met het oorlogsrecht en het humanitair recht. De uitspraak liet geen ruimte voor enige legale dreiging met of gebruik van atoomwapens.

Uitspraken van het Internationaal Gerechtshof dienen gerespecteerd te worden. Daarom werden er sinds 1996 talrijke parlementaire initiatieven genomen om de al dan niet aanwezige atoomwapens in België ter discussie te stellen en het gebruik en de opslag ervan op Belgisch grondgebied te toetsen aan het internationaal recht. Doordat de Belgische overheid in al zijn hoedanigheden weigert het internationaal recht over atoomwapens te respecteren, zelfs weigert een openlijk debat aan te gaan, laat staan ertegen optreedt, worden wij als plichtsbewuste burgers in een juridische noodsituatie geplaatst die ons dwingt burgerlijk ongehoorzaam te zijn om een groter misdrijf te voorkomen. De voorbije jaren stapten meer dan 1000 mensen zonder toestemming over de omheining van de militaire basis van Kleine Brogel om kernwapens voor de rechtbank te brengen. De dagen voor en na de laatste bomspotting-actie (16 april 2001) bukten de media van beloftes van bewindslieden. Maar tot op vandaag blijft een echt resultaat uit. De procureur weigert een onderzoek in te stellen naar de illegaliteit van kernwapens. De overheid zwijgt.

Dit kan niet langer: België moet z'n kernwapens terugsturen en moet binnen de NAVO pleiten voor een denuclearisering van de NAVO-strategie.

Daarom gaat het Forum voor Vredesactie door. Op 23 maart lanceren we, samen met Voor Moeder Aarde en Bomspotting vzw de nieuwe campagne ‘Van bomspotting naar bomstopping'. Noteer alvast 5 oktober in uw agenda. Dan bent u uitgenodigd op de laatste bomspotting op de militaire basis van Kleine Brogel. Vanuit het hele land zullen regionale groepen zich voorbereiden. Als onze overheid daarna nog niet bereid is om de kernwapens terug te sturen en zo het internationaal recht respecteert, dan zien wij ons verplicht om over te gaan tot effectieve ontwapeningsacties: bomstopping. Geweldloos. Natuurlijk. Op de startdag op 23 maart in de Markten in Brussel wordt alles uit de doeken gedaan.

Wij verwachten u om mee kernwapens de wereld uit te helpen. Meer info: Forum voor Vredesactie 03/281.68.39, bomspotting@vredesactie.be

Contact: Forum voor Vredesactie: 03/281.68.39 , 0479 682443


petitie?
by jdb Tuesday March 12, 2002 at 02:16 PM

kunnen we geen petitie starten of zo? een elektronische misschien?

belangrijker dan 11-9
by Guido Tuesday March 12, 2002 at 02:56 PM

Dit bericht, gelekt aan een Amerikaanse krant zal meer teweegbrengen dan de aanslagen van 9-11. We zijn meer dan 50 jaar terug gekatapulteerd in de tijd. Een nieuwe koude oorlog met nu zeven mogelijke doelwitten i.p.v. één.

Special Briefing on the Nuclear Posture Review
by Guido Tuesday March 12, 2002 at 04:42 PM

Dit is een link naar een bespreking door Amerikanen van het gelekte rapport.
http://www.defenselink.mil/news/Jan2002/t01092002_t0109npr.html

een hele pagina met besprekingen
by Guido Tuesday March 12, 2002 at 04:50 PM

http://www.defenselink.mil/news/Jan2002/g020109-D-6570C.html