arch/ive/ief (2000 - 2005)

Osama bin Laden: de nieuwe Ché
by Barry Smit Monday March 11, 2002 at 08:02 PM
barry@battl.nl

Deze week kreeg ik van een kennis een onalledaags cadeau: een t-shirt ter meerdere eer en glorie van Osama bin Laden. Het curiosum is afkomstig uit Indonesië, het grootste moslimland te wereld, waar het inmiddels geen curiosum meer is.

Osama bin Laden: de ...
battlbanner.gif.gif, image/gif, 100x25

Ik verwacht niet dat ik het ooit zal dragen - en niet alleen omdat ik niet bepaald van gemiddeld Indonesisch formaat ben. Het zou mij echter niet verbazen als het hoofd van OBL over twintig jaar een icoon is.

Ché Guevarra werd in de gehele westerse wereld veracht en gehaat, maar was desondanks een grote held voor de armen voor wie hij zei te strijden. Hoe verderfelijk het communisme, de rode dictaturen en hun boegbeelden ook werden afgeschilderd, de derde wereld was niet onder de indruk.

Al snel kwam ook een groot deel van de westerse jeugd in de ban van de charismatische revolutionair die door de CIA als een hond was afgeslacht in de binnenlanden van Bolivia. Van de jongeren die tegenwoordig rondlopen met zijn beeltenis op het shirt, zal vrijwel niemand zich overtuigd communist noemen. Weinigen weten iets van het sukkelige beleid dat hij voerde als minister van Economische zaken van Cuba. Nog minder zullen zijn bloedsaaie dagboeken hebben gelezen uit de tijd van zijn naïeve poging Boliviaanse boeren te bevrijden die zelf helemaal niets zagen in zijn strijd voor de rode utopie.

Osama bin Laden is een held voor de mensen voor wie hij zegt op te komen. Arme bewoners van de derde wereld, vaak zuchtend onder dictaturen die door de VS in stand worden gehouden, en anders bestookt onder het mom van de strijd tegen terreur, hebben eindelijk weer een eigen icoon.

Het feit dat er drieduizend mensen sneuvelden in New York valt in hun ogen natuurlijk in het niets ten opzichte van de ontelbare duizenden burgerdoden die vielen door Amerikaanse bombardementen van Hiroshima, Nagasaki, Korea, Oost-Timor, Vietnam, Laos, Kongo, Panama, Irak, enzovoorts.

Hoe OBL ook aan zijn einde komt, dat hij een held wordt, een icoon, is mij wel duidelijk. Ik ben benieuwd wanneer ik in Amsterdam de eerste t-shirts in de winkels zie hangen met de afbeelding van deze, nu al legendarische, guerrilla.

Als ik in de reguliere media de reacties hoor op het toenemende arrogante, agressieve, imperialistische gedrag van de VS, en ik zie de krantenkoppen van vandaag ("VS maken plannen voor kernaanvallen"), denk ik dat het niet lang gaat duren.

Barry Smit
Amsterdam, 12-03-2002

ozjama
by Brecht Tuesday March 12, 2002 at 11:07 AM
bdsxerxeis@pi.be

Bin Laden, een vertegenwoordiger van de traditionele, reactionaire elite in de Derde Wereldlanden, een revolutionair of een guerillastrijder te noemen is helemaal fout. De gewone man/vrouw in de derde wereld wordt niet alleen door het westers imperialisme dat zich manifesteert in multinationals en oorlogen, onderdrukt, maar wordt in de eerste plaats door een eigen elite uitgezogen, uitgebuit en onderdrukt. Het Saoudische koningshuis, de grootgrondbezitters in Pakistan, de geestelijke leiders van Iran, enz, vormen geen alternatief voor de overgrote meerderheid van de bevolking. Het zijn traditionele elites die teren op het analfabetisme en het geloof van het volk om hun eigen reactionaire politiek door te voeren. Zij willen niks veranderen, zij willen enkel de klok terugdraaien, vaak naar een mythische periode van patriarchaat en volkomen geestelijke onderwerping.
Om dit perfide project gelijk te stellen aan een project van emancipatie, zoals dat van Che & co, is ontoelaatbaar. Het jammere is inderdaad dat bij een gebrek aan een links ideologisch alternatief deze terroristische reactionair een symbool van de onderdrukte massa's in de derde wereld kan worden.
Ik denk echter dat wij erop moeten blijven wijzen dat terrorisme nooit een oplossing kan vormen, dat het programma van het islamitisch fundamentalisme (net zoals zijn christelijke en hindoevariant) reactionair is en alleen de elite ten goede komt en dat het perfect mogelijk is zowel Bin Laden als Bush te bekritiseren.