arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geslaagde betoging voor gelijke kansen & rechten
by han Sunday March 10, 2002 at 06:34 PM
han@indymedia.be

Een opvallende aanwezigheid van Christelijke beweging ACV, CHIRO, KAJ, KAV,... kenmerkten de betoging voor gelijke kansen, die door deelnemers werd herdoopt tot een betoging voor gelijke rechten. Andere opvallendende aanwezigen waren de verschillende componenten van de beweging tegen de globalisering.

Geslaagde betoging voor gelijke kansen & rechten

 

Han

 

Een opvallende aanwezigheid van Christelijke beweging ACV, CHIRO, KAJ

, KAV,... kenmerkten de betoging voor gelijke kansen, die door deelnemers werd herdoopt tot een betoging voor gelijke rechten.  Andere opvallendende aanwezigen waren de verschillende componenten van de beweging tegen  de globalisering.

 

Luc Cortebeeck(voorzitter ACV) was nogal fier op de aanwezighied van het ACV en dat was meer dan terecht. ÒWe vonden het als vakbeweging belangerijk om hier vandaag aanwezig te zijn. Het is zeker niet vanzelfsprekend voor de mensen op de werkvloer om deze thematiek aan te kaarten, maar ik denk dat we toch kunnen zeggen dat de mobilsatie geslaagd was.Ó  ÒWe zijn enkele maanden geleden begonnen met de mobilsatie en de voorlichting, het kwam zeer traag op dreef, maar de laatste weken kwam de mobilisatie voor deze betoging in een stroomversnelling.  Het heeft mischien met de actualiteit te maken, maar veel mensen aan de basis zijn de afgelopen twee aan drie weken pas echt gaan mobiliserren voor deze betoging.Ó  

 

Zelf hoopte ik op zoÕn tienduizend deelnemers voor de betoging voor gelijke kansen & rechten, maar reeds om 13uur kreeg ik een telefoontje van Joeri die me melde dat Òer op de trein van kortrijk veel meer volk zat dan verwachtÓ.

Zoals steeds op betogingen tegen racisme waren Chiro en andere jeugdbewegingen massaal aanwezig.  Maar toch was dit geen betoging met voornamelijk jongeren zoals we die in de  anti-globaliserings beweging gewoon zijn.

Van die beweging was er een opvallende groep van 11.11.11 aanwezig, ze kwamen er niet enkel voor gelijk rechten betogen maar maakten ook de link met de strijd voor Òeen andere wereldÓ.

En ik had die van Leef beloofd te zeggen dat ze massaal aanwezig waren, eh .... laat ons zeggen dat ze de grootste groep waren van Herzele.

 

Deze betoging ging door onde het motto Ògelijke kansenÓ maar de deelnemers maakten er een betoging voor gelijke rechten van.  De meest bordjes , spandoeken, .... vroegen gelijk rechten, en velen maakten dat konkreet door op te komen voor het stemrecht.

 

Naast het feit dat de Christelijke beweging massaal aanwezig was viel me toch op dat migranten gemeenschap zelf zo goed als afwezig was.  Enkele groepen, zoals Scholen Zonder Racisme hadden duidelijk hun best gedaan om de migranten gemeenschap te mobiliseren, maar voor de rest viel het me toch op dat de Brusselse migranten jongeren een beetje vreemd aan de kant stonden toe te kijken naar zoveel Vlamingen die tegen racisme kwamen betogen.

Enkele politieke Partijen hadden in hun rangen de hun leden van vreemde origine zoals Fouad uit Molenbeek, die ik ontdekte in de groep van Spirit.  Maar Fouad was duidelijk vergeten om de jongeren van Molenbeek mee te brengen naar de betoging.

 

Voor mij wat dit een prachtige betoging, opvallend Vlaams en opvallend Christelijk.  Waar we de afgelopen maanden zo om getreurd hebben, namelijk dat anti-globalisten maar niet samen met de vakbonden konden betogen hebben we vandaag gerealiseerd.

Als nu al de regeringspartijen die vandaag mee opstapten ook werk maken van de gelijke rechten dan hebben we als beweging vandaag een overwinning geboekt.

 

 

 

zelforganisaties afwezig...
by dirk kint Tuesday March 12, 2002 at 03:16 PM
dirkkint@hotmail.com

Ik ben gisteren omwille van praktische redenen niet mee komen betogen, dus ik kan geen ooggetuigenverslag geven.
Maar wat ik vreesde op voorhand lijkt me door dit verslag van Han wat bevestigd te worden. De vele zelforganisaties van allochtonen bleken niet vertegenwoordigd te zijn op de manifestatie. Ik vind dit toch wel een vreemd verschijnsel. En weet niet goed wat ik er van moet vinden. Zijn de allochtone gemeenschappen niet betrokken geweest bij de organisatie? Op de lijst van ondertekenende verenigingen vallen de zelforganisaties in iederde geval niet op... Als dat het geval zou zijn - ik ben een buitenstaander- moet VAKA/Hand in Hand toch eens nadenken over het opzet van haar manifestaties. Het laat mij zo'n gekke smaak na als jij wil beslissen over de rechten van anderen.
Een fundamentelere opmerking zou kunnen zijn dat het ontbreken van de allochtone gemeenschap op de manifestatie duidt op weinig interesse bij de allochtone gemeenschap. Is stemrecht/plicht echt een strijdpunt voor hen? Hoe zien zij hun integratie? Ik weet het echt niet. Maar mijn beperkte contacten met allochtonen leert me toch dat velen er niet wakker van liggen en vaak even gedesinteresseerd zijn in politiek als vele Belgen...
Is er daar bijvoorbeeld onderzoek naar gedaan?

Van alibi-ali tot schaamlapje
by christophe c. Wednesday March 13, 2002 at 12:57 AM

Dirk,

Ik broed op een artikeltje over dit onderwerp. Ik kan wel al een tipje van de sluier oplichten. Enkele mensen vertelden me dat zij niet waren gekomen omdat ze al tien jaar meelopen in dit soort manifestaties en dat ze niet de indruk hebben dat dat iets uithaalt. Bovendien was er nogal wat ongenoegen over de "gelijke kansen". Sommigen organisaties wilden bewust niet mobiliseren dwz tijd en energie stoppen in een manifestatie met zo'n vage eis om dan achteraf in het journaal een kort interviewtje met de woordvoerder van de organisatoren en een politieker van Agalev, SP en Spirit te zien. Ik vind dat ze geen gelijk hebben, maar ik heb wel begrip voor hun houding.