arch/ive/ief (2000 - 2005)

manifestatie voor gelijke kansen
by M.H. Sunday March 10, 2002 at 03:27 PM

manifestatie voor gelijke kansen in Brussel volop bezig...

Een eerste indruk geeft een 8000-tal deelnemers.Vooral het blok van de chiro en de Vakbonden valt op door hun aantal. Ook de KSA, PTB/PVDA , agalev, SP, objectief zijn duidelijk aanwezig. Een dergelijke manifestatie is vandaag de dag meer dan nodig. Migranten worden tegenwoordig alles in de schoenen geschoven wat slecht gaat in onze maatschappij. De reden dat mensen vluchten uit hun land is doorheen de geschiedenis steeds dezelfde geweest : honger, armoede, oorlog,... Zolang de kloof tussen arm en rijk niet gedicht wordt (en deze kloof groeit met de jaren) zal er een spanning zijn tussen de volkeren en zullen mensen blijven op zoek gaan naar een beter onderkomen.

20.000
by Mara Sunday March 10, 2002 at 04:37 PM

Het waren er 20.000 volgens andere bronnen...

30 a 40.000
by han Sunday March 10, 2002 at 04:39 PM

Volgens mij moeten er zo'n 30 a 40.000 mensen aanwezig zijn geweest.
Juistere cijfers volgen de komenden uren.

han

Brussel-10 maart 2002
by Vinny Valentino Sunday March 10, 2002 at 04:47 PM
gino_capuccino@yahoo.com

Brussel, 10/03/02 16u45

De opkomst vandaag in Brussel was een succes, mede door de timing van de stemming dinsdag voor het gemeentelijk stemrecht als door de 'sfeer' die rond de politiek hangt tijdens de voorbije jaren en dagen. Het voorval in Nederland is een zeer actueel thema en de oorzaken zijn ook bij ons te vinden. De staat, de maatschappij moet haar verantwoordelijkheid nemen en de eerste stap in de richting van de burgers zetten, van alle burgers. De bevolking draagt ook haar verantwoordelijkheid en dient zich te hoeden voor een onverschilligheid die vele dingen kapot kan maken.
De toekenning van het recht om te stemmen heeft een grote symbolische waarde en benadrukt respect voor alle mensen, altijd en overal. Het is een basisrecht waarmee men zovele mogelijkheden openstelt die kunnen leiden tot een betere verstandhouding tussen politiek en bevolking en tussen de bevolking en politiekers onderling.
Gelijke rechten en vooral ook gelijke kansen voor iedereen, omdat dit een fundamenteel basisprincipe is!
Individualisme is troef en dit kan alleen maar bestreden worden met het vergroten van het solidariteitsgevoel onder de mensen. Stop de competitie, leve de solidariteit..

Cedric De Bock - Brussel

Duizenden
by christophe Sunday March 10, 2002 at 07:57 PM

Ik hecht meestal veel geloof aan de bronnen van Mara ;-)
maar ik denk dat 10.000 beter geschat is.
De Standaard (niet toevallig de ...) schrijft op haar website dat er 2.600 betogers waren. Zij hebben wellicht enkel de politie geteld.

België heeft geen stemrecht !
by Peter Morlion Tuesday March 12, 2002 at 02:17 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Oeioei, dit mag als een schok komen voor wat meer gematigde mensen, maar wees gerust, ik leg uit wat ik bedoel.
Ik ben ook voor gelijke kansen EN rechten. Geen probleem. En ik kan ook het migrantenstemrecht onderschrijven. Maar ik kan en zal nooit eender welk soort stemPLICHT goedkeuren. Want dat is wat hier in België bestaat, vergis je niet. Iedereen, van respectabele media over breedlachende politici tot zelfs de 'dissidente' anti/anders/whatever-globaliseringsbeweging heeft het over het stemrecht. Wel, dat kent België niet. Stemplicht verplicht de mensen tot stemmen en stelt dus één keuze buiten spel, nl. niet gaan stemmen. Want ook niet stemmen is je stem uitbrengen. Kijk maar naar Engeland. De lage opkomst is daar een duidelijk signaal dat heel wat mensen door beginnen te hebben dat de politici één pot nat zijn, of dat het hen allemaal weinig kan schelen. Zijn de anarchisten dan de laatsten die doorhebben dat een bolletje aanduiden niet hetzelfde is als democratie? Want blijkbaar gelooft een grote meerderheid in het linkse spectrum dat we via de verkiezingen toch nog inspraak hebben in hoe ons leven gerund wordt.
Dat je kiest om te gaan stemmen, goed. Maar is het wel democratisch om mensen daartoe te verplichten?
En ik denk echt niet dat het 'anti-vlaams-blok-argument' opgaat. Sommigen zeggen nl. dat je zo het Vlaams Blok kan tegenhouden. Denk je niet eerder dat vele mensen op het Blok stemmen omdat die als enige nog geloofwaardig overkomen? Is het niet zo dat heel wat mensen hun proteststem juist niet zouden uitbrengen en thuis zouden blijven? Dus zou het Blok dan juist niet minder stemmen krijgen? Want wees gerust, migrantenstemplicht of niet, zoveel verandert er niet, kijk maar naar Nederland. Ik ben er van overtuigd dat het Vlaams Blok binnen 2 à 3 verkiezingsperiodes (maximum 4-5) in de regering zit. Maar schaf de stemplicht af en ze verliezen stemmen. Maar ook SP.A zou stemmen verliezen dus die zijn tegen.

Blijkbaar dringt het niet door dat België gekozen heeft voor een stemplicht. Kom dus op voor stemrecht maar maak duidelijk dat je tegen stemplicht bent, of ben je daar vóór?