arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nederlandse SP houdt stand tegen Fortuyn
by jpe Saturday March 09, 2002 at 10:20 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Anders dan hier eerder in een commentaar op het succes van Pim Fortuyn gemeld werd, blijkt de Nederlandse SP - een partij links van de Nederlandse spa-socialisten van de PVDA - goed stand gehouden te hebben. Interessant nieuws voor de Vlaamse linkerzijde.

In zijn wekelijkse e-nieuwsbrief meldt de SP dat de partij zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige woensdag heeft weten te handhaven in de 55 gemeenten waar de partij meedeed. Van de 145 raadsleden over het hele land behoudt de SP er 143. Alleen in Rotterdam werd zwaar verlies geleden: van vier naar één zetel. "Daarentegen daverde de SP in alle gemeenten waar de partij voor het eerst aan de verkiezingen deelnam de raad binnen. Ook werd of bleef de SP op een aantal plaatsen de grootste partij.

Meer info is te vinden op de site http://www.sp.nl/nieuws

Daar tref je ook het standpunt aan van SP-boegbeeld Jan Marijnissen dat de openbare instellingen hun managers moeten buitengooien en zich weer door mensen van de instellingen zelf laten beheren.

Hij zegt het zo: "Op scholen, ziekenhuizen en vele andere instellingen hebben de managers de macht overgenomen. Maar het onderwijs is geen markt en de zorg is geen 'product'. Ik vind dat de macht moet naar de mensen die het werk doen in die instellingen: de leraren, de verpleegkundigen, de artsen, enz. "

In 'Vlaanderen' zouden we kunnen beginnen met God De Graeve op de VRT buiten te bonjouren. Zonder een langlopende afscheidspremie wel te verstaan.

achteruitgang
by gc Monday March 11, 2002 at 11:30 AM

Toch is de SP lichtjes achteruitgegaan. Het afzwakken van hun imago heeft hen geen goed gedaan, de discussie over een mogelijke lijstverbinding met Groen Links voor de parlementsverkiezingen bvb gaf aan hoe ver een deel van de leiding is afgegleden.