arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media, links en extreem-rechts.
by Guido Saturday March 09, 2002 at 12:08 PM

Een aantal bedenkingen na de betogingen van donderdagavond plus een lezersbrief van Filip Dewinter.

In DM en DS niets over de betogingen. Wel in Het Nieuwsblad, Het Volk en Het Laatste Nieuws.

Links is er slecht uitgekomen in Het Laatste Nieuws want daar spreken ze alleen over de rellen en veralgemenen ze zo dat de lezers de indruk krijgen dat STER mee de betoging organiseerde.
Men gaf hier ook de route die het NSv volgde."Die vertrok om 20u30 op de Oude Beestenmarkt, via de Kouter, de St-PietersNieuwsstraat en de Blandijn naar Café Roeland, waar de betoging ontbonden werd om 21u10."

"Onderweg kwam het alleen... tot een opstootje, maar de eigen ordediensten van het NSV konden een vechtpartij tussen rechtse oproerkraaiers en linkse betogers voorkomen." Extreem-rechts komt tweemaal in het artikel voor maar niet gelinkt aan het NSV. Dat moest de lezer doen. (LN,8-3)

De Gentenaar, Het Volk en het Nieuwsblad hebben hetzelfde artikel. "De betogingen donderdagavond in de binnenstad zijn niet zonder slag of stoot verlopen. In de late avond gingen een honderdtal heethoofden van Internationaal Verzet, de linkse betoging tegen het Nationalistische Studentenverbond(NSV), over de schreef."
"Met de 250 betogers van het NSV en de 150 studenten tegen racisme waren er geen problemen."

1.Met veel geschreeuw en geroep werd aangekondigd dat het NSV hun betoging in Gent zouden houden. "Dit mag niet, er moet verzet komen" klonk het. Ondertussen konden we lezen dat commando's van het NSV de R.U.G. onveilig maakten en linkse studenten in het ziekenhuis smeten. Wanneer je deze aangevallen studenten ontmoette, kon je zien dat ze er goed uitzagen en dat de berichtgeving hierover veel te dramatisch was, om niet te zeggen sensationeel.

2.Als je de route bekijkt van het NSV dan vraag ik me echt wel af wat het nut was van een tegenbetoging. Hun betogingkse duurde 40min(!) en ging niet eens door de studentenbuurt.

3.Zonder aankondiging van een tegenbetoging waren de op sensatie beluste journalisten en fotografen nooit afgekomen.

4.Het NSV heeft weer zijn slag thuisgehaald want zij komen in de artikels goed over en worden niet i.v. gebracht met geweld.


Het volgende is een antwoord van Filip Dewinter op een artikel in het Nieuwsblad van 5-3. Of hoe de voorman van het Blok weer eens en forumpje krijgt om zijn ideeen uit te leggen.

"De titel van het artikel'Filip Dewinter vindt asielcentrum best veilig'krant van zaterdag 2-3 wekt ten onrechte de indruk dat ik alle asielcentra in dit land plots veilig zou vinden. Niets is minder waar. Wel is het correct dat het asielcentrum in mijn buurt niet verantwoordelijk is voor de stijging van de criminaliteit. Het betreft hier een atypisch asielcentrum, ondergebracht in een voormailig ziekenhuis met slechts een 90-tal asielzoekers, meestal gehandicapten(oorlogsinvaliden) en alleenstaande al dan niet zwangere vrouwen met kinderen. Voor alle duidelijkheid: ik ben en blijf vorstander van gesloten centra aan de grenzen van ons land op plaatsen waar er ook geen bewoning is en er dus ook geen overlast kan ontstaan." Filip Dewinter (lezersbrief Nieuwsblad 5-3)

Het is de media die Fortuyn gemaakt heeft tot wat hij nu is.
Eén intervieuw met een paar controversiele uitspraken en je wint de verkiezingen. Hoe het werkt? Eerst komt het in één krant, de volgende dag wordt het overgenomen door andere kranten en radio en pers. De dag nadien wil iedereen hem intervieuwen en voor je het weet kent iedereen hem. En dan is men verbaast dat hij wint. Wat het Blok bijna 20 jaar koste, doet hij in twee maand.
Hier in Belgie wordt hij vergeleken met Ward Beysen. Heeft er iemand Ward al eens de Hitlergroet zien brengen voor een voole zaal?
In Onze Vlaamse kwaliteitspers wordt er ook veel geschreven over het feit dat Pim homo is en meer een ultraliberaal dan een extreem-rechts figuur. Vroeger werd je versleten voor racist als je zei dat Islamieten moeten gestopt worden aan de grenzen, nu ben je liberaal.
Wedden dat Philippe nu kan zeggen dat hij niets heeft tegen homo's?

Tot morgen in Brussel.

Filip ok vandaag in Het Volk.
by guido Saturday March 09, 2002 at 01:14 PM

Ook vandaag kunnen we weer een intervieuw lezen met Filip in Het Volk. Alwaar hij kan zeggen dat het einde van het cordon sanitar nadert, dat vele jonge VLD'ers willen overstappen naar het Blok. En nog wat reacties op Pimmetjes overwinning.
Opmerkelijk. Onder dat artikel een artikel dat gaat over de gelijke kansen betoging.

ook DS helpt DeWinter
by Guido Saturday March 09, 2002 at 11:07 PM

Candaag in de bijlage van DS een intervieuw met Filip. de journalist is er zelfs fier op dat DeWinter hem vertrouwd omdat hij alles eerlijk weergeeft.
Arm, arm Vlaanderen.