arch/ive/ief (2000 - 2005)

anarchistische anti-nsv betoging
by meisje S. Friday March 08, 2002 at 04:12 PM

kort verslag over poging tot anti-nsv betoging van de anarchisten in gent

We vertrokken met een aantal mensen naar de afgesproken plaats; de oude beestenmarkt, om deze voor de nsv'ers aankwamen te bezetten. Een vaag plan, een vaag ontbindingsplan in het achterhoofd, stonden we daar met ongeveer 40 mensen. Ik ben niet zo goed in het schatten van aantallen, maar nog niet zo slecht als de gemiddelde krant. Aanvankelijk stonden er 2 donkerblauwe wagens van onze vriend de politie, nadat dezze eens in hun ogen wreven en merkten dat wij niet de nsv waren maar de tegenbetoging belden ze dit door en +-6 combi's kwamen hen vergezellen.
Ze sprongen allen genummerd en weliswaar op volgorde uit hun vehicles en meldden ons door hun megafoon dat we op moesten rotten, binnen de minuut. De nummers 41 tem 46 (ongeveer) trokken ondertussen de bivaks al over het hoofd en poetsten hun blauwe helmpjes alvast op.
Na veel heen en weer getwijfel vertrok er al een groep, sommige zeiden dat ze de verkeerde kant waren uitgelopen, dat heb ik niet gezien. Ik ben daarna de meerderheid gevolgd naar het zuid alhoewel was afgesproken dat we bij ontbinding ergens anders heen zouden gaan , maar daar krioelde het ook al van de blauwe beestjes...
Het Zuid; een versplinterde groep teleurgestelde anarcho's zit te luisteren wat een rooie door een megafoon roept tot een massa LSP-vlaggen. Wat nu? Volgen?
Er zat blijkbaar niets anders op, we hadden ook niet echt een beter plan,we volgen die dan maar, door Gent, langs cordonnen flikken, echt ongelooflijk waar ze die vandaan bleven halen, aan elke zijstraat, elke steeg een rij.
Ergens achteraan ontstaat er op zeker ogenblik commotie, door de mensen heen zie ik een persoon een flik een trap verkopen, een copper scheurt met verbazingwekkende snelheid langs, zonder helm, schild, z'n apparaatje(zendertje) hangt los aan z'n broek, matrak in de hand. Totale verwarring, ik zie een hoop afval door de lucht vliegen. Achteraf hoor ik dat er zelfs een flik onder een auto is gaan liggen, beter gezegd gedoken. We lopen door, achteraan wordt er nog wat gegooid en elke rij coppers krijgen een beetje vuurwerk kado.
Na die fameuze bezetting aan de kunstlaan (naar mijn weten kwam de nsv betoging niet langs dat punt en als dat al zo was zou de politie dat wel hebben verhinderd) zijn we dus naar beneden naar het water geloen, langs de parking van de decascoop, achteraan waren we al wat afgesneden van de rest, een waterkanon zat ons op de hielen en een 50-tal witte helmen die af en toe jogden om ons op te jagen.
Bij de brug aangekomen begonnen al enkele projectielen het luchtruim te kiezen, de rest van de betogers waren al uit het zicht verdwenen. Een man stond aan de kant van de flikken foto's te nemen, aan de overkant van de brug werden woorden van de flikken (versterkt door 1 waterkanon, verscheidene matrakken, dienstwapens, en mannetjes in beslist geen zomertenue) beantwoordt met meer projectielen, nog meer mensen dropen af...
Op het zuid stond iedereen nog wat na te praten, te gapen ...alleszins niks provocerends te doen dus ging ik uit verveling wat eten en toen is't spel blijkbaar begonnen.
Wat ik nu vertel is dus tweedehands; plots zijn ze beginnen chargeren, niemand had wat uitgelokt, de mensen die gingen lopen werden achtervolgd en neergeslagen, ze sloegen wild om zich heen, sommige konden ontkomen, veel zijn er opgepakt, aan een kraakpand zijn mensen waarschijnlijk opgepakt die binnen wouden (dit laatste is nog niet bevestigd maar door verschillende mensen gezien), punt is dat ze impulsief, zonder enige reden zijn beginnen aanvallen.
Spotters van de nsv-betoging zeggen dat er op hun betoging geen politie aanwezig was, dat was blijkbaar niet nodig.
Ziedaar de onpartijdigheid van uw politiecorps.

Domme vraag
by Dimitri Terryn Friday March 08, 2002 at 05:53 PM

Ik neem hier het risico voor domme kloot te worden uitgescholden, maar wat is het nsv ?

De enige juiste opmerking totnogtoe
by Kalief Friday March 08, 2002 at 06:22 PM

Inderdaad Dimitri, wat is de NSV ....nog ???

geen domme vraag
by Guido Friday March 08, 2002 at 10:02 PM

dat is geen domme vraag, meer een aanwijzing dat tegenbetogen niet hoeft.

inderdaad Guido
by TUc Friday March 08, 2002 at 11:16 PM


De overgrote meerderheid van de bevolking kent het NSV niet en besteedt er ook geen aandacht aan. Buiten als ze naar het nieuws luisteren en horen dat zij, i.t.t. dat 'links krapuul', vreedzaam kunnen betogen. En dan is het NSV 'beter' zoals men dan poogt te zeggen...

Het probleem is dat vele linksen niet meer zelf mogen nadenken en ofwel hun partij of groepering moeten volgen, ofwel een ideologische leiband om hebben.
Met andere woorden: er lopen hier veel idealisten rond die, en nu komt het, geen voeling hebben met wat mensen in de straat weten/denken over 'de politiek'.

De overgrote meerderheid van de Vlamingen slaagt er niet in maar één Waals politicus aan zijn/haar partij toe te schrijven tijdens de enquêtes die de KUL regelmatig afneemt. De kennis over politiek is bij Vlamingen ronduit erbarmelijk.
En wij gaan er lekker van uit dat 'iedereen het NSV kent'! oh god, waar zijn we mee bezig?

Let op: ik gebruik dit niet als argument tegen het organiseren van tegenbetogingen, alhoewel ik dat ook niet echt strategisch vind, maar ik wil er gewoon op wijzen dat radicaal links verder dan ooit bij de mensen vandaan leeft...
En daar heeft die antiglobalistenhype nog geen bal aan veranderd!

groeten,
TUc

Multicolor werd donkerblauw
by elza Saturday March 09, 2002 at 10:09 PM

Ik vroeg mij af in welk smurfendorp die honderden blauwe rakkers zich geheim houden, want ik heb nog nooit van mijn leven zoveel politie samen gezien. EN dat ze niet worden gerecruteerd op vriendelijkheid hoeft ook geen betoog. Agent korpsoverste Oemdakiketzegmoetegijhierwachtenverstaan was weer op zijn best. Sommige mensen hebben echt niets anders om zich te profileren dan hun matrak.

Dat er meer politie was dan er betogers waren behoeft geen twijfel, ik vroeg mij echt af waar die machtsontplooing van waterkanon tot helicopter voor nodig was. Het leek wel of Dutroux weer ontsnapt was en zich verschanst hier op het Zuid of dat het hoofkwartier van de georganiseerde misdaad in hartje Gent op het punt stond om opgedoekt te worden.

Niets van dat alles natuurlijk, één of ander dom clubje dat zelfs maar 8 nieuwe schachten telt dit jaar had namelijk het plan om zijn kale vriendjes uit te nodigen om nog eens gezellig dreigend te gaan doen op één of ander pleintje. Ik vraag mij af of ze de multicolor 'Make love not war'-tekeningen onder hun combatzolen hebben opgemerkt die wij er de middag ervoor hebben gezet. Niet dat het voor hen enig verschil maakt, aangezien er geen hakenkruis op te vinden was, konden ze de artistieke kwaliteit van ons kunstwerk waarschijnlijk toch niet naar waarde schatten.

En over de tegenbetoging gesproken: (te) actief links had ook weer zijn best gedaan. Wanneer gaat men eens leren dat met een iets minder gewelddadig imago jullie veel meer mensen op de been gaan krijgen? De politie is ook niet mijn vriend maar revolutie is nu ook niet waar ik op zit te wachten. Natuurlijk moet er weerstand geboden worden tegen extreem-rechts maar geef de rechtse loosers ook niet meer aandacht dan strikt noodzakelijk. Want wederom zijn zij erin geslaagd jullie bij de publieke opinie (en bij de politie al lang voordien) te doen overkomen als een zootje ongeregeld, iets waar ze zelf voortdurend op hameren.

Laat elkaar met rust en de flikken in hun smurfendorp en was liever allemaal meegekomen naar het openluchtfeest tegen racisme 's avonds. Pak problemen praktisch aan, niet overdreven ideologisch. Want je kan toch moeilijk anders concluderen dan dat jullie elkaar op stang zitten te jangen. En wat schiet de wereld daarmee op? Ik alvast niets.