arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gent :Wat ik gezien heb (poging tot objectief verslag)
by Lander Friday March 08, 2002 at 01:23 PM

Beste mensen, ik was met een aantal anderen afgezakt naat Gent om deel te nemen aan de manifestatie tegen het NSV (nationalistische studentenverbond) die later op de avond doorging. Het was eigenlijk niet een tegenbetoging in de letterlijke zin van het woord aangezien de anti-NSV-betoging doorging vóór de betoging van NSV en niet gelijktijdig ermee.

Beste mensen,

ik was met een aantal anderen afgezakt naat Gent om deel te nemen aan de manifestatie tegen het NSV (nationalistische studentenverbond) die later op de avond doorging. Het was eigenlijk niet een tegenbetoging in de letterlijke zin van het woord aangezien de anti-NSV-betoging doorging vóór de betoging van NSV en niet gelijktijdig ermee.
Om 7 u 's avonds was er afgesproken aan het Zuid om vandaar de optocht te beginnen. Het leek een beetje op een gezellige familieoptocht (er waren jongeren, ouderen, jongens, meisjes, 'blanken'en 'zwarten'), er waren vele vlaggen (blokbuster, linkse socialistische partij, internationaal verzet en dergelijke), er was een auto met muziekinstallatie (het gebruikelijke 'me gusta..') en microfoon om slogans te scanderen.
Om 7u30 vertrok de manifestatie. Groot was mijn (en ook van vele anderen) verbazing toen bleek dat op elke (en echt wel elke!) zijstraat en bocht een rij politie in battle-uitrusting stond (totaal niet buiten beeld of in de eigenlijke zijstraten maar effectief vóór de zijstraat en dus op het parcours zelf): bivakmuts (!), schild, matrak en helm met achter hun de onvermijdelijke pantserwagens.
Niettemin bleef alles rustig. Op een gegeven moment was de manifestatie aangekomen op een pleintje dat toegang gaf tot de studentenbuurt en dat het enige gedeelte van het parcours was waarvan geweten was dat het ook zou gebruikt worden door het NSV (dat in tegenstelling tot wij wel door die buurt mocht). Onze 'geheime' tactiek was dat plein bezetten en er te blijven zitten om te verhinderen dat het NSV in de studentenbuurt kon gaan en duidelijk te maken dat er protest was. Echter na een kwartiertje kwam de Gentse politie aangereden met een waterkanon, dat spuitklaar gezet werd (het water druppelde er reeds uit) en werd 1 minuut gegeven om op te krassen. De organisatoren besloten hieraan gehoor te geven en lieten de betoging verder gaan om geen relletjes of gevechten te laten plaatsvinden (naar mijn bescheiden mening hadden we er moeten blijven zitten omdat ik ernstig betwijfel of het kanon echt zou ingezet worden tegen mensen die rustig op de grond zaten, maar kom achteraf is het gemakkelijk spreken). Een goed halfuur later kwam de manifestatie dan aan op het Zuid alwaar de manifestatie ontbonden werd (de organisatoren deelden mee dat een gedeelte toch op het plein was gebleven maar wat met die mensen gebeurd is weet ik niet).
Aangezien de betoging gedaan was ging ik mee met iemand eten halen. Na een 20tal minuten keerden we terug naar het Zuid en zagen een groep kijklustigen aan het kanaal. We vervoegden ons bij die groep en zagen in de straat langs het kanaal in de verte een politiecordon. Schijnbaar gebeurde er iets in een van de zijstraten waar ik niets van afweet. Opeens schoten twee gepantserde overvalwagens te voorschijn achter de groep mensen die er stonden te kijken. Paniek brak natuurlijk uit en iedereen begon te lopen richting het eigenlijke Zuid. De politie deed wat ze altijd doet en chargeerde de wegvluchtenden die dus niets gedaan hadden. Er werden een aantal mensen ingehaald en neergeknuppeld. Ikzelf vluchtte naar de bussen alwaar de politie geen aandacht besteedde (de overgrote meerderheid was de straat er tegenover ingevlucht). In die straat stelde de politie zich na een tijdje dwars over de straat op.
Wat er toen nog gebeurde weet ik niet aangezien we dan maar de bus richting St-Pietersstation namen.
Die avond hoorde ik van een bevriende Gentse student die naar het Zuid fietste waar we normaalgezien hadden afgesproken dat hij betraliede pantserwagens zag en een massa mensen met de handen op het hoofd.
Hopend dat dit verslagje enige verduidelijking gaf, laat ik jullie nu.

Lander