arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag anti-NSV betoging
by LSP Friday March 08, 2002 at 12:34 PM

Verslag van de anti-NSV betoging

Succesvolle anti-NSV betoging. Politie provoceert betogers.

Op 7 maart betoogden we met ruim 800 jongeren door de Gentse binnenstad. Hiermee protesteerden we tegen de NSV-optocht. Het NSV (Nationalistisch Studentenverbond) is een racistische en gewelddadige studentenclub die nauw gelinkt is aan het Vlaams Blok. Zo werd de NSV-optocht versterkt met een groep Vlaams Blok Jongeren, waaronder de nationale secretaris van de VBJ (Tanguy Veys).

We wilden hen geen ruimte geven en duidelijk maken dat een overgrote meerderheid van de studenten niet aanvaard dat ze zomaar hun racisme en geweld kunnen naar voor brengen. Daarom riep Blokbuster op voor een betoging door de studentenbuurt, zodat het NSV daar niet zou door kunnen.

800 betogers

De betoging was een enorm succes: 800 jongeren betoogden door de studentenbuurt en riepen slogans tegen de fascisten, maar ook tegen het rechtse beleid. De hoofdslogan voor de betoging was dan ook "voor een linkse oppositie tegen het neo-liberaal beleid". Bij het betogen door de studentenbuurt kregen we enorm goede reacties van omstaanders, heel wat studenten sloten zich bij de betoging aan. De betoging was erg luidruchtig, de slogans werden massaal meegeroepen en de muziek tussendoor versterkte de sfeer. Er heerste het idee dat we met deze betoging een serieus antwoord boden op de betoging van de fascisten. Die slaagden er immers niet in om met meer dan 200 te betogen... En dat ondanks het inleggen van drie bussen. Onze betoging had dan ook iets van een overwinningsmars.

De betoging werd georganiseerd door Blokbuster, de anti-fascistische campagne georganiseerd door Actief Linkse Studenten, Linkse Socialistische Partij en Internationaal Verzet. Wij moesten jammer genoeg ongeveer als enigen campagne voeren voor de betoging. Anderen trokken naar een feest in het Baudelopark. De anarchisten hadden opgeroepen voor de anti-NSV betoging en hadden een groep op de betoging. De PvdA had niet opgeroepen, maar was present met een klein groepje militanten.

Studentenbuurt bezet

Toen we aan de Overpoortstraat kwamen hield de betoging halt. Wij wilden de studentenbuurt bezet houden zodat het NSV niet zou kunnen verder gaan na hun eindpunt aan 'De Roeland' (Kortrijksepoortstraat). Vlak aan de kermis op het St. Pietersplein dachten we voldoende beschermd te zijn tegen mogelijke politie-provocaties. De politie had evenwel ook de kermis volledig afgesloten met een indrukwekkend cordon gemaskerde robo-cops. We hielden halt aan de kermis en Koenraad Depauw (voorzitter ALS) legde de bedoeling uit: met massaprotest de fascisten stoppen. Hij riep op niet in te gaan op provocaties van de politie en vreedzaam een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid te voeren door de betoging te stoppen en op het plein te blijven zitten. Hij riep ook op om in groep te blijven omdat dit onze sterkte is. Nadien sprak Anja Deschoemacker (LSP) over de noodzaak van de opbouw van een sterke linkse oppositie tegen de opkomst van extreem-rechts en als antwoord op het populisme dat in Vlaanderen gebruikt wordt door het Vlaams Blok, maar ook in Nederland enorm veel electorale steun gekregen heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart. Anja Deschoemacker legde uit dat deze partijen of groepen geen antwoord te bieden hebben op de sociale problemen en dat wij op basis van concrete campagnes tegen problemen als werkloosheid, armoede, woningnood,... ons socialistisch alternatief moeten opbouwen. Dat vereist een anti-kapitalistische partij zoals de LSP.

Intussen liet de politie een waterkanon aanrukken en brachten ze het dreigement naar voor dat we binnen de 10 minuten het plein moesten verlaten. We gingen daar aanvankelijk niet op in, maar door de dreiging van politie-geweld op een ogenblik dat de betoging vrij vlug kon omsingeld worden, leek het ons beter om de betoging verder te zetten zodat het niet tot geweld zou komen. We wilden het risico niet nemen dat de soms erg jonge betogers zouden blootgesteld worden aan bruut politiegeweld. De politie was immers sterker aanwezig dan verwacht en de aanwezigheid van een waterkanon en gemaskerde robo-cops maakte het risico te groot.

Daarop trok de betoging verder, ook al was er een groepje die op het plein wou blijven. We probeerden deze mensen te overtuigen van de noodzaak om verder te betogen, maar we slaagden er niet in om iedereen te overtuigen.

Harde politierepressie

Toen de betoging opnieuw vertrok na de halte aan de Overpoortstraat werd het groepje betogers dat aan de Overpoortstraat wou blijven hard aangepakt door de politie. Die duwde hen vooruit en chargeerde. Dit groepje werd in de richting van het Zuid geduwd waar de betoging intussen aangekomen was. De betoging was op het Zuid aangekomen waarna er nog enkele korte toespraken waren. Een groep betogers stond nog rond onze radiowagen na te genieten van een krachtige en vreedzame betoging. We werden rond 22u echter geconfronteerd met een laffe aanval van de ordediensten. Het groepje betogers dat ze in onze richting geduwd had, werd over de Zuid achtervolgd door een politiecharge. Daarbij gebruikte de politie brute repressie tegen alle betogers. Zo werd onze infostand zonder enige reden kapot geslaan. Vreedzame betogers kregen slaag en onze radiowagen werd beschadigd door de politiecharge. Een groep vreedzame betogers werd hierdoor samengebracht met het groepje dat zich eerder van de betoging had afgescheiden door aan de Overpoort te blijven.

We spreken ons ten sterkste uit tegen dit politie-optreden. Het was duidelijk dat het ging om opgefokte agenten die op alles sloegen dat ze zagen. De agenten van de wagens met nummers 22 tot 24 waren blijkbaar klaargestoomd om erin te vliegen. Ze brachten een spoor van vernieling aan wat tot een enorme woede leidde onder de betogers. Bovendien stellen we ons vragen over het bevel dat ze hadden gekregen om het kleine groepje dat zich van de betoging had afgezonderd opnieuw in onze richting te duwen en bovendien te chargeren door een groep van de organisatoren heen. Dit bevel kwam wellicht van het hoofd van de veiligheidsdiensten, burgemeester Beke, die de hele avond in het stadscentrum paraat was. Het was een doelbewuste taktiek om de vreedzame betogers te discrediteren om hen te kunnen voorstellen als hooligans. De excuses die politie-verantwoordelijken nadien kwamen aanbieden, waren een doekje voor het bloeden.

Het was bovendien een doelbewuste taktiek om de jonge betogers te provoceren, verwarring te zaaien op het Zuid waardoor een deel van onze mensen mee terecht kwam in de kleine groep die eerder van de betoging was losgekomen. Hierdoor kon de politie meer mensen oppakken en ons in een slecht daglicht brengen. Door de gemoederen op te hitsen is een klein groepje jammer genoeg over gegaan tot het ingooien van de ruiten van een bank. We betreuren dit, maar willen zeker wijzen op de verantwoordelijkheid van de politiediensten hiervoor. Indien ze onze vreedzame zitactie aan de Overpoortstraat niet hadden verboden, hadden we heel de groep kunnen samenhouden en ervoor zorgen dat er geen geweld plaatsvond. Door ons te verdelen wou de politie de oude verdeel-en-heers taktiek toepassen.

48 mensen opgepakt

Uiteindelijk werden 48 jongeren opgepakt, waaronder een groep scholieren van het Lyceum, enkele studenten van de ULB en enkele betogers uit Aalst. Wij weten van een 10-tal leden en/of sympathisanten van Internationaal Verzet die opgepakt werden, waaronder 6 of 7 minderjarigen. Dit gaat om jongeren die op een vreedzame wijze hadden meebetoogd, maar door de politiecharge op het Zuid moesten weglopen en daarna opgepakt werden. Zij hadden echter niets gedaan.

We hebben dan ook onmiddellijk geprotesteerd. Onze advocaat heeft onmiddellijk bij de politiediensten geïnformeerd over de situatie van de gearresteerden. De politie besefte blijkbaar zelf dat ze heel wat onschuldigen had opgepakt en ging vrij vlug over tot het vrijlaten van iedereen.

Daarnaast hebben we ook ten sterkste geprotesteerd tegen de politie-charge aan de Zuid. Heel wat onschuldige mensen, waaronder de voorzitter van LSP-Gent (Bart Vandersteene), kregen daarbij rake klappen. We zullen tevens klacht indien voor de aangebrachte vernielingen aan onze radiowagen en onze infostand die compleet kapot geslaan is.

NSV 200 fascisten betogen voor 'Vlaamse onafhankelijkheid'

De NSV-betoging bracht slechts een goede 200 mensen op de been, en dat ondanks de drie bussen die ze hadden ingezet en ondanks de aanwezigheid van leidinggevende Vlaams Blokkers zoals de secretaris van de Vlaams Blok Jongeren, Tanguy Veys. De NSV'ers trokken van de Oude Beestenmarkt naar 'De Roeland'. Onderweg kregen ze meermaals te maken met enorm vijandige reacties van omwonenden. De ordedienst van de NSV had de handen vol om rellen te vermijden en de troepen onder controle te houden.

Een bilan

Met 800 anti-fascisten tegenover 200 fascisten zijn we erin geslaagd de krachtsverhoudingen duidelijk te maken. De anti-NSV betoging straalde dan ook een sterk zelfvertrouwen van de anti-fascisten uit en een bereidheid om verder te bouwen aan een socialistisch alternatief dat in staat is om ook de strijd aan te gaan tegen het populisme van het Vlaams Blok. Dit werd duidelijk in de grote groepen jongeren die na de betoging aan onze infostand aanschoven om hun naam op te geven om mee te werken of materiaal kwamen kopen.

Het is vanuit deze sterkte dat wij verder willen gaan. De sterke betoging maakte bovendien duidelijk dat we correct waren om de acties tegen het NSV niet te beperken tot een openluchtfuif of tot het aanwezig zijn op de betoging zonder te mobiliseren. Met Blokbuster hebben we getoond dat we onze verantwoordelijkheid opnemen en bereid zijn om hard te werken om ervoor te zorgen dat de anti-fascisten met meer betogen dan de fascisten. We willen iedereen dan ook oproepen om samen met ons verder campagne te voeren tegen de fascisten en tegen het kapitalisme!

Geert Cool

Verslag anti-NSV betoging part 2
by De Groeve Frederik Friday March 08, 2002 at 02:26 PM
frederik.degroeve@advalvas.be

Na de bezetting aan het Sint-Pietersplein is de politie er in geslaagd om de betoging in 2 te delen. Een eerste deel ging onmiddelijk verder naar het Zuid. Een tweede deel probeerde de politiedruk te weerstaan om de fascisten tegen te houden. Hier volgt een verslag van het tweede deel van de betoging.

De bezetting aan het Sint-Pietersplein werd hardhandig uit elkaar gemept. Het begon met het wegduwen van betogers. Hiervoor werden eerst enkel schilden gebruikt, maar het duurde niet lang of er werden wapenstokken bijgehaald (en er werd raak geslaan). De betogers namen wat afstand en gingen richting Ter Platen. Daar werd de brug even bezet. Er werd geen geweld gebruikt. De sfeer werd wel grimmiger toen politiecordons alle straten blokeerden, en iedereen in dezelfde richting duwden.

Verscheidene betogers zagen het gevaar op tijd in, en konden nog naar het Zuid lopen. Voor een 40tal betogers was het echter te laat. Ze werden in een straat gedreven, waar ze terecht kwamen tussen 2 cordons. Er was slechts een 7 á 8 meter plaats tussen de beide cordons. Eén betoger probeerde door te breken. Hij werd hardhandig overmeesterd en bediend van heel wat stokslagen, ook op het moment dat hij geen enkele weerstand bood.

Na ongeveer een kwartier onzekerheid werd meegedeeld dat iedereen administratief werd aangehouden. Iedereen moest op de grond zitten. De manifestanten werden één voor één hardhandig rechtgetrokken en wat verder op straat geboeid op de grond gezet. Een aantal manifestanten zaten op hun kniëen vlak naast de uitlaatpijp van een politiebus. Verscheidene betogers hadden last van oogirritaties en ademhalingsproblemen. Op de vraag om de bus stil te leggen werd niet gereageerd.

Vervolgens werd iedereen naar de politiekazerne van Etterbeek gebracht. Bij het uitstappen werd een manifestant verscheidene malen brutaal aangemaand om sneller te stappen. De agenten hielden wel geen rekening met het feit dat die manifestant een loodzware rugzak moest dragen, met de handen op de rug gebonden. Na een half uur werd iedereen gefouilleerd en van de boeien ontdaan. Iedereen werd in een groepscel geplaatst gedurende ongeveer 2.30 uur. Er werd om drinkwater gevraagd, maar daarop werd niet ingegaan.

Rond 1.00 u werden de betogers in groepjes van 4 personen in gepantserde combi's geleid. Ook hier konden sommige robo-cops het niet laten om te duwen en harde taal te gebruiken. De betogers werden op verschillende plaatsen in de stad gedropt, zonder dat er rekening werd gehouden met mensen die hun weg niet kenden in Gent. Eén van de manifestanten vroeg de weg naar de Overpoortstraat en kreeg botweg "Trek uw plan" als antwoord.

Moraal van het verhaal:

De politie, uw vriend!

niet veel overwinning gezien
by mr blackadder Friday March 08, 2002 at 10:28 PM
ulrikesdream@hotmail.com

allicht is het goed dat er op straat gekomen wordt tegen de nsv-nazis, maar dat gepraat van "overwinning" en "strijd" komt toch mijn kloten uit. al van in het begin wilden anarchisten naar de nsv-afspraakplaats, om hen daar daadwerkelijk tegen te gaan. wat doet internationaal verzet? doodleuk wegwandelen van het nsv, en het begrip "toeristische stadswandeling" weer bovenhalen. even goed, maar stop dan met die flauwe zever van "verzet" en "strijd". niks strijd, niks overwinning. wel veel praat van revoluties hier en ginder, maar dan zelf gaan lopen als de politie dreigt met 't waterkannon. het tot ergernis toe rondgesleepte lijk che guevara zou zich zelfs omdraaien in zijn graf. en dan mag er tijdens de betoging vooral niet opgemerkt worden dat het nsv al die tijd rustig aan de andere kant van't stad aan 't betogen is. ze zullen jullie nog eens bedanken, antikapitalisten van de hond zijn voeten. dat rode fascisme van die enkele leiders die jongeren proberen wijsmaken dat zij "het verzet" zijn... het enige wat jullie verzet hebben is warme lucht.
"militant links", militant stinkt.
NO LEADERS FOR THE FREE!
mr blackadder

Geachte Addergebroed
by Karel Mortier Friday March 08, 2002 at 11:24 PM
solidariteit@yahoo.com

Na de betoging zijn er een aantal mensen opgepakt die niets te maken hadden met het zinloos geweld tegen de politie. Ik vind het een beetje laf van mensen als Blackadder (wat mij betreft doet hij zijn naam alle eer aan) om mensen te verwijten dat ze op een vreedzame en geweldloze manier willen demonstreren tegen de betoging van het NSV. Het is nooit de bedoeling geweest om de rechtstreekse confrontatie met het NSV aan te gaan. Het was zeker ook nooit onze bedoeling om een stadsguerilla (ik hoop dat dit een beetje correct gespeld is) met de politie te voeren. Als meneer de Zwarte Adder er dan toch zo op staat om een robbertje met de poltie uit te vechten dan stel ik hem en zijn addergebroeders voor om eens zelf eens iets te organiseren in plaats van andere mensen hun betogingen te saboteren. Waarom spreken jullie niet eens een keertje af op een verlaten snelwegparking om elkaar de hersens ( ik ga er eventjes van uit dat zelfs mensen zoals u hersens hebben)in te slaan. Op die manier worden er geen mensen opgepakt die het niet eens zijn met jullie ,strategie, en die zoals ik reeds heb gezegd op een vreedzame en beschaafde manier willen betoging. Slangen als Blackadder zijn elementen die we kunnen missen als kiespijn op onze betoging. Na Brussel,Genua en Göteborg zijn jullie er opnieuw in geslaagd om jullie reputatie alle eer aan te doen en een betoging te doen ontaarden in dom en zinloos geweld. Wat hebben jullie nu bereikt donderdagavond? Wat hebben jullie willen bewijzen aan de Gentse bevolking? Als jullie denken op die manier iets op te bouwen en een bijdrage te leveren aan de antifascistische beweging dan denk ik en ik neem aan ook de meerderheid van de mensen die op een vreedzame manier actie hebben gevoerd tegen het NSV dat jullie het bij het verkeerde eind hebben. Wat jullie vermeende dapperheid betreft moet ik hier toch wel een kleine nuance aanbrengen. Ik heb alleen maar adders gezien die hun rug hadden gekeerd naar de politie en die het op een lopen zetten (waardoor onschuldige mensen op een soms onzachte manier in aanraking kwamen met de politie). Ik ben er van overtuigd dat indien het tot een rechtstreekse confrontatie zou zijn gekomen tussen de betoging en het NSV dat jullie de eerste zouden zijn geweest om de benen te nemen. Geweld is een teken van zwakte. Jullie zijn niet in staat om zelfs iets deftigs in elkaar te steken. Jullie zijn niet in staat om mensen te mobiliseren voor een betoging. Jullie hebben geen enkele politieke boodschap. Ik heb liever dat jullie de volgende keer in jullie holen blijven i.p.v de stad op stelten te zetten zonder dat dit ook maar enig nut heeft.

Karel Mortier

bravo aan het vreedzaam verzet dan
by mr blacker than black adder Sunday March 10, 2002 at 05:35 AM
ulrikesdream@hotmail.com

wat ik wou zeggen is dat jullie het begrip antifascistische aktie geweld aandoen, door als enige "aktiemiddel" een stadswandeling te gebruiken. wat het nsv betreft: het is niet de eerste keer dat we hen confronteerden, en dit heeft in het verleden al zijn vruchten afgeworpen. mensen zoals jij k m, wachten waarschijnlijk liever tot er een derde wereldoorlog uitbreekt, om dan blij te zijn dat er zoiets is als een leger om jullie te komen redden. ze hebben dit al twee keer gedaan. wat vind je daar dan van? ik ben ook tegen oorlog, dus ik wil het zover niet meer laten komen. stamp ze de grond in, en zijt maar zeker dat we het menen. een aantal mensen zijn trouwens anderen gaan ontzetten toen de politie hen wou oppakken, dus nuanceer dat dan ook maar. en ik heb helemaal niet gezegd dat het een must is om met de politie te vechten, maar als wij niet luisteren naar papa agent(waar ook een deel vlaams blokkers tussenzaten die avond), is het wel de politie die begint te vechten, en niet wij. dat we ons op zo'n moment niet laten aframmelen, dat lijkt mij eerder "internationaal verzet".
en wat de publieke opinie denkt, kan mij, en vele mensen die ja, toch ook hersenen hebben, eerlijk gezegd geen reet (meer) schelen. de publieke opinie is even kneedbaar als al die schapen die achter che guevara aanlopen(een dode, die bovendien ook geeneens een pacifist was). vriend(inn)en van mij zijn al bijeengeslagen onder het oog van de publieke opinie, zonder dat zij de skinheads in kwestie geprovoceerd hadden, behalve door hun uiterlijk. wat hebben we daar sympathie mee gewonnen zeg. uiteindelijk zijn we die fasco's zelf in hun café gaan opzoeken, omdat we op een of andere manier dachten dat het weinig zou helpen al holle slogans roepend van hen weg te betogen, of te wachten tot de overgewaardeerde publieke opinie haar abonnenment op het laatste nieuws opzegt.
uw flauwe commentaar over mensen mobiliseren nog even: op onze laatste betoging was er evenveel volk als op gelijkaardige betogingen door andere organisaties, alleen dachten bij ons iets meer mensen voor zichzelf.
is geweld een teken van zwakte? door confrontatie, en wanneer ze aan een aktie meer verliezen dan winnen, haal je er tenminste voor hen de lol vanaf hun nazipraktijken waar te maken. nogmaals, het nsv en vriendjes zijn jullie, "antifascistische aktivisten", dankbaarder dan jullie kunnen vermoeden. blijf vooral zo verder doen, en deel foldertjes uit tegen racisme-alsof dàt mensen overtuigt. misschien zit ik fout, en is het allemaal bullshit, maar ik durf dan toch nog die mogelijkheid overwegen. moet je ook maar eens doen. dat bespaart de moeite van een megafoon en geluidsinstallatie te huren.
mr blackadder

foutje
by Frederik De Groeve Sunday March 10, 2002 at 10:30 PM
soepmeballekes@hotmail.com

In mijn vorige comment stond een foutje. Ik schreef:

"Vervolgens werd iedereen naar de politiekazerne van Etterbeek gebracht."

De politiekazerne lag niet in Etterbeek maar in Ekkergem.

Sorry,

Frederik