arch/ive/ief (2000 - 2005)

Turkije: 36 jaar cel voor het scrhrijven van een artikel?
by Anne van Mackelenbergh Thursday March 07, 2002 at 04:13 PM
prwatch@hotmail.com

In juni 2001 werd de Turkse journalist Memik Horoz1 in Turkije gearresteerd. Hij wordt er van verdacht guerillia-strijders van TKP/ML-TIKKO2 te hebben geïnterviewd in de bergen van Oost-Turkije. Sindsdien zit hij vast in de beruchte Sincan-gevangenis bij Ankara.

Turkije: 36 jaar cel voor het schrijven van een artikel?

Anne van Mackelenbergh
prwatch@hotmail.com

Info: De campagne voor de vrijlating van de journalist wordt gelanceerd op 11
maart, op een persconferentie, 11u00, Café Greenwich, Rue des Chartreux 5,
1000 Brussel. Tél. 02/511.41.67

In juni 2001 werd de Turkse journalist Memik Horoz1 in Turkije gearresteerd. Hij wordt er van verdacht guerillia-strijders van TKP/ML-TIKKO2 te hebben geïnterviewd in de bergen van Oost-Turkije. Sindsdien zit hij vast in de beruchte Sincan-gevangenis bij Ankara.

Volgens zijn verdediging wordt de wet met voeten getreden. Memik Horuz ontkent het artikel te hebben geschreven. Ondertussen heeft de ware schrijver van het artikel, een journalist uit Duitsland, zich bekend gemaakt. Bij gebrek aan bewijs wilde de procureur aanvankelijk de aanhouding ongedaan maken. Tot er zich een een andere gevangene meldde, die verklaarde Horuz in de bergen te hebben ontmoet in september 2001.

Toen Horuz' advocate Filiz Kalayci kon bewijzen dat Horuz in de maand september in Istanbul was, verdraaide de 'getuige' zijn verklaring. Op de laatste zitting van 20 februari zei hij dat hij zich van maand vergist had. De ontmoeting zou in augustus hebben plaatsgevonden. Ondertussen heeft de procureur hem 'lidmaatschap van een verboden organisatie' aangeklaagd. Dit kan hem maximaal 36 jaar celstraf opleveren op basis van de anti-terreurwet!

Zijn advocate roept daarom hulp in van de internationale gemeenschap om Horuz te steunen in dit onrechtvaardige proces.

People's Rights Watch lanceert daarom samen met ILPS (International League for People's Struggle) en IAPL (International Association for People's Lawyers), een internationale campagne 'Free Memik Horoz' op een persconferentie op 11 maart. Eén van de activiteiten is een internationale delegatie van journalisten, advocaten, parlementariërs, artsen en anderen naar Turkije om het proces van Memik Horuz op 18 maart 2002 bij te wonen, en om er te gaan praten met afgevaardigden van politiek gevangenen, ex-gevangenen, advocaten.

Er zal niet alleen voor de vrijheid van Memik Horuz gepleit worden. Er zal ook gesproken worden met direct betrokkenen, ex-gevangenen en hun verdedigers over de mensenrechten schendingen in Turkije zoals de mensonwaardige Isolatiecellen 'naar Amerikaans Model'. In Oktober 2000 gingen honderden gevangenen, hun vrienden en familie in hongerstaking. Deze hongerstaking werd het symbool van de strijd tegen deze isolatiecellen, en heeft al aan meer dan tachtig mensen het leven gekost. De gevangenen die soms tot 36 jaar veroordeelt zijn zagen geen andere uitweg meer en offerden hun levens.

Aan Advocaten zonder Grenzen- Nederland en de werkgroep van de 'Amsterdam International Law Clinic' van de Universiteit van Amsterdam werd om juridische bijstand gevraagd om een juridisch onderzoek te doen naar deze zaak.
Internationaal werd er inmiddels vanuit tientallen organisaties van journalisten, advocaten en mensenrechten organisaties gereageerd met steun, protestbrieven aan de verantwoordelijke ministers van de Turkse regering, etc.

Wil je ons meehelpen?

Protestfaxen richten aan de Turkse betrokken ministers waarin je je bezorgdheid uitspreekt en/of de vrijheid van Memik Horoz vraagt :
Minister van Binnenlandse zaken Fax: 0090-312-4181795
Minister van justitie Fax: 0090-312-4173954/4154819

Meehelpen de petitie te verspreiden
Meewerken met de mensenrechten organisatie People's Rights Watch

People's Rights Watch is een jonge mensenrechten organisatie bestaande uit vrijwilligers. Alle finaciëlesteun is welkom voor de campagne van Memik Horoz via rek.nr.: 210-000 85 76-92 onder de vermelding van 'Campagne Memik Horoz'


1 Memik Horuz is sinds 1993 uitgever van Ozgur Gelecek ('Vrije Toekomst'). Hij is ook vice voorzitter van ILPS (International League for People's Struggle'1). Memik is getrouwd en vader van twee kinderen.
2 marxistisch-leninistische organisatie