arch/ive/ief (2000 - 2005)

Amerikaanse bommen, Belgische F-16's
by Bram Beeck Thursday March 07, 2002 at 02:29 PM
bram.beeck@student.khm.be

In Kleine Brogel ligt één van de opslagplaatsen van Amerikaanse vliegtuigkernbommen. Ze zouden er ten minste tot 2018 blijven liggen. Dag en nacht, zeven dagen op zeven, staan infrastructuur en personeel paraat. De Amerikaanse atoombommen kunnen zo de lucht in.

In Kleine Brogel ligt één van de opslagplaatsen van Amerikaanse vliegtuigkernbommen. Ze zouden er ten minste tot 2018 blijven liggen. Dag en nacht, zeven dagen op zeven, staan infrastructuur en personeel paraat. De Amerikaanse atoombommen kunnen zo de lucht in.

Het gaat om vermoedelijk tien kernbommen van het type B61. Dat is een moderne nucleaire vliegtuigbom met een explosieniveau dat ingesteld kan worden op honderd zeventig kiloton. Veertien keer de potentiële vernietigingskracht van de Hiroshimabom!

Sinds 1963 al stockeert Kleine Brogel Amerikaanse kernwapens. Ze staan onder toezicht van zo'n honderd en tien Amerikaanse soldaten. Het eventuele afwerpen van de kernbommen gebeurt echter door Belgische piloten met Belgische F-16's.

De militaire basis in Kleine Brogel heeft één van de vele Amerikaanse WS3-bunkers of Weapons Storage and Security Systems. Dat zijn door de NATO goedgekeurde stockeringsbunkers voor vliegtuigkernbommen. In het sustainment program staat dat de verschillende opslagplaatsen gemoderniseerd zullen worden met de bedoeling mee te gaan tot in 2018. Het NATO Infrastructure Committee beslist over de fondsen voor dit project. En hier heeft ons land inspraak, want het betaalt mee voor de installering van de kernwapens. Indien onze regering niet zomaar akkoord is dat de voorzieningen om kernwapens te stockeren onderhouden worden tot 2018, kan ze hiertegen dus protesteren. Helaas wees de praktijk totnogtoe uit dat de Belgische regering slaafs de Amerikaanse dictaten volgt.

Kernwapens nieuwe rol

Een belangrijk argument om tegen de verlengde mogelijkheid tot stockering in protest te gaan, is de nieuwe militaire rol van de kernwapens. Bush gaat immers door met zijn rakettenschild en stapt gelijk af van de afschrikkingdoctrine. Zijn kernwapenpolitiek moet er één van confrontatie zijn tegenover de rogue states of wilde staten. Dit betekent dat de Europese basissen een voorhoederol krijgen tegenover het Midden-Oosten. Kernwapens zullen niet alleen meer ingezet worden om kernwapenstaten aan te vallen. Ook wie er van verdacht wordt massavernietigingswapens aan te maken, is al een nucleair doelwit. Voortaan staan dus veel meer landen onder nucleaire dreiging.

Een wapenwedloop zou wel eens het gevolg van de kernwapenpolitiek van Bush kunnen zijn. Als China reageert met de ontwikkeling van nieuwe kernwapens kan regionale rivaal India volgen. En als reactie daarop Pakistan. Doch over een wapenwedloop heerst louter speculatie. Het hoeft dus niet per se zo'n vaart te lopen. De Belgische regering heeft bovendien de kans om de kernwapenstaten aan te zetten tot verdere nucleaire ontwapening. Dat voorziet het regeerakkoord. Met de bomstopping-acties op Kleine Brogel, zitten we dus op de goede weg.

Amerikaans gevaar is groter dan dat van terrorisme
by Jules Thursday March 07, 2002 at 09:50 PM

Het ziet er inderdaad naar uit dat Bush de nieuwe wereld-Hitler in wording is. Maar hij werkt niet alleen. Zijn destructieve wereldvisie wordt ons in schijfjes, volgens het oude recept van de salami-politiek, opgesolferd. Stapje per stapje worden onze hoge politici medeplichtig gemaakt, hetzij door hun stilzwijgen, of via andere geëigende methoden zoals omkoperij, dreigementen en alle denkbare andere maffia- of wile westen-praktijken.

De Atoombommen die hier in 1963 op eigen onteigend grondgebied zijn geplaatst, waren al onderweg van over de oceaan, terwijl onze premier Martens nog in de andere richting op weg was om Washington het resultaat van het referendum terzake mee te delen, waar wij als bevolking met 80%(!) hadden tegen gestemd...
Het was toen ook de tijd van de even plots opduikende als weer verdwijnende terroristen, de 'Bende van Nijvel'.

Wat kunnen politici nog doen, als blijkt dat het grootste land van de wereld, dat zich kampioen van de democratie en van de rechtstaat verklaart, in werkelijkheid een georganiseerd piratennest blijkt, dat alleen de schijn hoog houdt van een goed-nieuws facade, maar intussen achter de schermen met alle wettelijke en onwettige middelen probeert de wereld leeg te roven...

data nakijken
by Paul De Laet Friday March 08, 2002 at 01:11 AM
P.delaet@antwerpen.be

Beste Jules,
ge moet de data eens nakijken.
Wanneer was Martens premier?
Wie leidde de regering in 1963?

Ge verwart met het overvliegen van de Amerikaanse kruisraketten, die inderdaad al onderweg waren vóór de beslissing genomen was om ze te laten plaatsen op ons grondgebied (niet in Kleine Brogel maar ik meen in Florennes); dit ondanks de massale betogingen van de vredesbeweging enz. Dit was in de jaren 80.

Wees ook niet fatalistisch: wij moeten de politici dwingen om zich niet akkoord te verklaren met de gevoerde buitenlandse politiek. Het is o.a. de taak van dit medium om duidelijk te maken welke politiek welke politici voeren tegen o.a. de US.

Er staat ons nog veel strijd te wachten.

groetjes,

Paul

Bush
by Guido Friday March 08, 2002 at 12:05 PM

Bush= Hitler, men moet er alleen nog bewust van worden.