arch/ive/ief (2000 - 2005)

Fortuyn zorgt voor politieke aardverschuiving in Rotterdam
by christophe c. Thursday March 07, 2002 at 12:00 AM

Zoals verwacht kwam Pim Fortuyn in Rotterdam als grote winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen.

Hij verpletterde de traditionele partijen. Fortuyn haalde 17 zetels, terwijl de PVDA bleef steken op 11 zetels en daarmee haar aantal zetels met 4 zag afkalven. De VVD zakte van 9 naar 4. De SP werd bijna weggeveegd en behoudt nog 1 van de 4 zetels die ze bij de vorige verkiezingen behaalde. Enkel het CDA hield stand en verloor slechts één zetel (van 5 naar 4).
In Rotterdam zal er dus net als in Antwerpen een monstercoalitie nodig zijn om Fortuyn van de macht te houden.
De opkomst bedroeg in Rotterdam slechts 54 %. Dat betekent dat een coalitie die de absolute meerderheid behaalt, door nauwelijks 30 % van de bevolking gekozen werd.
Benieuwd wat dit zal geven tijdens de nationale verkiezingen in mei. Geen enkele partij biedt weerwerk tegen Fortuyn. De PVDA, CDA en VVD trekken allen de kaart van de verrechtsing en hebben het net als Fortuyn over "het overvolle Nederland" en "de stijgende criminaliteit".
De SP die door heel wat Belgische progressieven als een alternatief wordt gezien, lijkt ook in ademnood te zitten. Blijkbaar weten zij ook geen waardig antwoord te formuleren op de opgang van de rechtse Fortuyn.
De SP was in de jaren '70 een maoïstische partij. In 1991 werd het marxisme-leninisme afgezworen. Via een knappe campagne ("stem tegen, stem SP" en vooral met het symbool van de tomaat) gooide de SP hoge ogen en onder leiding van de populaire Marijnissen kwamen vier SP'ers in het parlement terecht. Maar tegen de populistische Pim Fortuyn is ook dit "vernieuwde socialisme" blijkbaar niet opgewassen.

nog snel enkele nieuwtjes
by christophe c. Thursday March 07, 2002 at 09:08 AM

De opkomst bedroeg uiteindelijk slechts 57,7 %. Dit is een nieuw dieptepunt. Vorige keer kwamen nog 58,9 kiezers opdagen.
Fortuyn haalde zo'n 35 % van de stemmen in Rotterdam. Sommige politieke commentatoren vrezen dat Fortuyn wel eens de grootste politieke factor van nederland zou kunnen worden. Volgens hen onderschatten de opiniepeilingen de populariteit van de Rotterdamse rechtse populist. Gaat Nederland Italië achterna?

Meer op IMC Nl
by Mara Thursday March 07, 2002 at 10:04 AM

Voormeer nieuws: kijken op Indymedia NL

Vraag ter verduidelijking.
by Stijn O. Thursday March 07, 2002 at 07:57 PM

Christophe,

Je schrijft:
"De SP was in de jaren '70 een maoïstische partij. In 1991 werd het marxisme-leninisme afgezworen. Via een knappe campagne ("stem tegen, stem SP" en vooral met het symbool van de tomaat) gooide de SP hoge ogen en onder leiding van de populaire Marijnissen kwamen vier SP'ers in het parlement terecht. Maar tegen de populistische Pim Fortuyn is ook dit "vernieuwde socialisme" blijkbaar niet opgewassen."

Gewoon even ter verduidelijking volgende vraag:

Bedoel je hiermee dat volgens jou enkel een marxistisch-leninistische partij populisten a la Pim Fortuyn kunnen tegenhouden?

En de media ?
by jpe Thursday March 07, 2002 at 10:55 PM

Kan er iemand Fortuyn tegenhouden in deze gemediatiseerde samenleving ? Waar zou Fortuyn staan zonder televisie en andere media ? Moet links even demagogisch worden als rechts om nog aan de bak te komen ?

Onfortuinlijk
by christophe Thursday March 07, 2002 at 11:00 PM

Zo simpel zal het ook wel niet zijn. Ik weet alleen dat nogal wat Belgische progressieven met een steelse blik naar de populariteit van de SP keken. Ik herinner me dat oa Kruithof nogal wat sympathie had voor de gereformeerde maoïsten. Blijkbaar is dit toch ook niet de toverformule, hoe goed hun website en hun campagnes er ook uitzien (en hoeveel we ook kunnen leren van hun professionalisme).

media verantwoordelijk voor succes Fortuyn
by Guido Friday March 08, 2002 at 03:21 PM

Het is altijd leuk om provocerende uitspraken uit te zenden, zeker als deze gedaan worden door iemand met en zekere uitstraling. Want anders gaan de concurrenten er mee lopen en dat kan niet. Welke maatschappelijke schade dit veroorzaakt, ja daar denken ze niet aan. Of wel...?

SP
by Jan D. Friday March 08, 2002 at 03:36 PM

Christophe, wel duielijk stellen dat dit slechte SP-resultaat enkel over Rotterdam gaat en dat de SP landelijk stagneert (ze verliezen 2 zetels op een totaal van 145). in Amsterdam gaat de SP bv. van 3 naar 4 (daar scoort de Leefbaar-lijst trouwens slecht).

En Christophe, in de SP gaat men zich nu inderdaad beraden. Een goede vriend die daar bij zit, vertelde me dat.

Bovendien is het pure maoïsme van de PvdA nog veel minder een toverformule gebleken om het Blok tegen te houden in Antwerpen he...