arch/ive/ief (2000 - 2005)

Over het einde van paars en het failliet van de democratie
by christophe c. Wednesday March 06, 2002 at 05:49 PM

Het is nu 17u30 en volgens de laatste cijfers ging volgens de www.volkskrant.nl nog maar 31 % van de Nederlandse kiezers stemmen. Vier jaar geleden was dat nog 33 %. Toen vond uiteindelijk slechts 58 % van de Nederlandse kiezers het de moeite waard om naar het stemhokje te trekken.

Dat betekent dat een goede 40 % geen enkele interesse heeft in de politiek en/of beseft dat het allemaal niets uithaalt of je nu stemt of niet.
Diegenen die wel stemmen, lijken de traditionele partijen te gaan afstraffen. Volgens twee opiniepeilingen zou Paars zijn meerderheid kwijt zijn, mochten er nu al parlementaire verkiezingen zijn.
Fortuyn zou volgens de ene peiling (NIPO) 20 zetels halen, volgens de andere (PAM) 15. Paars heeft momenteel een ruime meerderheid van 97 van de 150 zetels. Leefbaar Nederland, de partij die Fortuyn na zijn extreme uitlatingen aan de deur zette, zou volgens Pam nog altijd 8 zetels halen.
Op 15 mei volgen de nationale verkiezingen. Het tolerante Nederland lijkt eindelijk de waarheid onder ogen te moeten zien. Die tolerantie en de cultuur van tevredenheid lijkt slechts een gordijn waarachter men de groeiende onvrede en de sociale wantoestanden trachtte te verbergen.
Opvallend is toch ook dat verkiezingen steeds meer het failliet van de parlementaire democratie bewijzen. De helft van de kiezers vertoont nauwelijks enige interesse. Kan ook moeilijk anders als je enkel tussen minieme nuances kan kiezen. Enkel de verpakking is anders, maar ook dat wordt snel doorprikt zoals Verhofstadt al enkele maanden mag ondervinden.
Vreemd genoeg toont Cuba dat voor de meeste mensen een totalitaire dictatuur is een gans ander beeld. Daar gingen bij recente verkiezingen zonder stemplicht maar liefst 97 % van de kiezers stemmen. Misschien toch eens tijd om ons af te vragen waarom de Cubanen het wel de moeite vinden om het parlement te mogen samen stellen.