arch/ive/ief (2000 - 2005)

vrouwen meer en meer slachtoffer van armoede
by goof Wednesday March 06, 2002 at 11:40 AM
govertcaluwaerts@hotmail.com

Vandaag de dag is er een duidelijke tendens merkbaar in het fenomeen armoede. Het heeft een chronisch en vrouwelijk karakter. Ontsnappen aan deze vicieuze cirkel is zeer moeilijk.

Vrouwen zijn meer en meer het slachtoffer van armoede

Vandaag de dag is er een duidelijke tendens merkbaar in het fenomeen armoede. Het heeft een chronisch en vrouwelijk karakter. Ontsnappen aan deze vicieuze cirkel is zeer moeilijk. De vervrouwelijking van het structurele probleem heeft te maken met het feit dat er een stijging is van het aantal eenoudergezinnen: moeders staan vaak alleen in voor de opvoeding van hun kind(eren). Vele vrouwen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen en verzeilen zo onder de armoedegrens.

Enkele cijfers
In het algemeen verdienen vrouwen in Europa de helft minder (48,2) dan de mannen. In België zijn 60 procent van de bestaansminimumtrekkers alleenstaande vrouwen met kinderen. Op wereldvlak is de situatie van de vrouw vaak nog erbarmelijker. 70 procent van de armen wereldwijd zijn vrouwen. Vooral in de ontwikkelingslanden heeft de vrouw te lijden onder armoede, geweld en slecht of geen onderwijs. Gemiddeld één op de drie vrouwen wordt geconfronteerd met geweld binnen een intieme relatie en twee derde van de 880 miljoen volwassen analfabeten is vrouw. Vooral meisjes (twee derde van de 300 miljoen kinderen) krijgen geen toegang tot onderwijs.

Hoe hoger de functie binnen een bedrijf, hoe minder het aantal vrouwen. In de politiek betekent dit dat wereldwijd slechts 13,4 procent van alle parlementariërs vrouw is en in sommige landen hebben vrouwen helemaal geen inspraak in het politieke beleid, laat staan dat ze politieke rechten hebben. Caritas publiceert een jaarlijks rapport over armoede in Europa. Uit dit rapport blijkt nogmaals dat er een grote kloof bestaat tussen de inkomens van mannen en vrouwen. Het rapport richt zich op 6 bevolkingsgroepen: werklozen, werknemers met een laag inkomen, alleenstaande ouders en grote families, de ouderen, asielzoekers en migranten en minderheden. In deze bevolkingsgroepen is armoede het sterkst aanwezig.
 
In het rapport van caritas staat een gedetailleerde analyse van de situatie in 43 Europese landen. Voor meer info: www.caritas.org