arch/ive/ief (2000 - 2005)

'WARGAMES' in mijn achtertuin
by Anne Konings Wednesday March 06, 2002 at 09:46 AM
annekonings@hotmail.com

Al sinds de aanval op 11 september, beloofde Gloria de volledige samen werking mer de VS in hun strijd tegen het terrorisme. Vandaag hebben we 660 US Special Forces op de eilanden om het Filipijnse leger te Œhelpen‚ om de Abu Sayyaf Groep sneller te kunnen neutraliseren.

'WARGAMES' in mijn achtertuin

Davao, 20 februari 2002

Al sinds de aanval op 11 september, beloofde Gloria de volledige samen werking mer de VS in hun strijd tegen het terrorisme. Vandaag hebben we 660 US Special Forces op de eilanden om het Filipijnse leger te Œhelpen‚ om de Abu Sayyaf Groep sneller te kunnen neutraliseren. In de Philippine Daily Inquirer las ik gisteren dat " de elite US troepen van plan zijn om in de gevechtszones de Filipino troepen te observeren in hun jacht op de 80 bandieten, overblijfselen van de genadeloze 2000-man sterke Aby Sayyaf, in elkaar gehakt(mijn vertaling van hammerd down, ik loop niet rond met mijn Vandaele,he) door de militairen operaties van zo‚n 5000 soldaten van het Filippijnsen leger."

Waarom zitten die Amerikanen hier dan. Een miezering handvol bandieten kan een leger van 5000 man nu toch wel aan?

Opvallend hoe de propagandamachine van de regering nu op volle toeren draait. Dag bij dag kan je de avonturen van het US troepen met hun Filippijnse kameraden volgen in de krant en op de tv. Journalisten kunnen enkel met militiare begeleiding hun berichtgeving doen. Ze worden vervoerd met de indrukwekkende CHINOOKS naar Basilan en de kampen in Zamboanga en Cebu. Je zou bijna achterovervallen van de aaibaarheidsfactor van de Amerikaanse troepen. Deze uitgelezen vechtmachines worden in de kranten beschreven als een schattig, maar zwaarbewapende jongens, die nog veel gaan moeten leren over combat in een tropische omgeving. Ze delen ei, rijst en vis voor het avondmaal en een Filippijnse kolonel vertelde enkele dagen geleden in de krant, dat ze toch wel liters en liters mineralwater moesten meebrengen, omdat westerlingen erom bekend staan voor hun problemen met water. Eerlijk gezegd, ik zou niet graag een US combatant voor mijn neus hebben staan.

Volgens de GMA ˆregering was het eerst enkel te doen voor de jaarlijkse gezamelijke oefeningen. Basilan was een uitgelezen oefenterrein<sum>Ondertussen is het al duidelijk dat Balikatan 02-01 (fase 1 van de 4) wel wat meer in haar mars heeft dat de zogenaamde oefeningen. Ik ga niet meer in de details treden, want ik neem aan dat degenen die interesse hebben, het artikel van FGB gelezen hebben. In ieder geval is de Balikatan een flagrante schending. op de souvereigniteit van het land. Daarbij komt nog dat de Amerikanen het helemaal niet zien als een oefening, maar als het tweede grootste front van Amekaanse troepen na Afghanistan. ,Meer dan ooit verbinden we ons tot een

vooruitgeschoven aanwezigheid in deze regio'' vertelde Bush in Japan (DS, 20/02/2002)

Vreemd is ook de bewering dat er maximum 16 US soldaten mogen meelopen in een compagnie. Ze mogen niet officieel in de gevechtshandelingen worden betrokken. Ze kunnen wel gewapend mee op patrouille en ze mogen uit zelfverdediging schieten. Maar toch zullen ze enkel een opleiding geven aan de Filipino‚s (DS, 19/01/2002)

Klinkt me toch allemaal vreemd in de oren. Ook zouden ze zich niet beperken tot Abu, want het NPA staat ook al op de Internationale lijst van terroristische organisaties<sum>en er wordt gezegd dat het MILF ABU-verwanten zou verbergen in hun kampen, dus mogen ze daar ook op schieten. Zowel het NPA als het MILF hebben al gezegd klaar te zijn voor de aanvallen, indien het leger hun zou aanvallen.

Maar wij zitten ook niet stil, he!

"Ho, ho, ho, US Troops, you have to go!", gilden op Valentijn 3000 (voornamelijk) jongeren, Moro‚s, priesters, nonnekes<sum>.door de straten van Davao City. Gloria beweert dat wij Abu-sayyaf lovers zijn<sum>dat we zelf terroristen zijn, omdat we tegen de komst van de Amerikanen zijn. Wel, sommigen zeggen dat ze best terug naar de schoolbanken kan gaan om de filippijnse geschiedenis er nog eens grondig op na te lezen, anderen dat ze van haar burgerrechten moet ontdaan worden en dat ze dan maar naar de VS gaat. Ik voel me in mijn nopjes<sum>ik had al kunnen kinkloppen met de betogingen van O19 in Gent en D13-14-15 in Brussel van de 'anders'globalisten voor een betere, mooiere wereld en radicaal tegen een europa voor de centen van de bedrijven. Ik was op zijn minst gezegd gefrustreerd tot over mijn oren. De website van Indymedia bracht me wel soelaas, maar het is alsof je appelen met peren vergelijkt<sum>

De Amerikanen hebben tijdens de Spaans-filipijnse oorlog meer dan 500.000 Filipino‚s afgeslacht. Tijdens de kolonisatie hebben ze op 3 jaar tijd 3000 Moro‚s vermoord en tijdens hun gehele bezetting wordt er gesproken over 20.000 alleen al hier in Mindanao.

Tijdens de Amerikaanse basissen eind jaren 80, begin jaren 90, was er in de buurt een hoge graad van prostitutie van vrouwen EN kinderen. Kinderen van Inheemse volkeren werden gewoon afgeschoten, omdat ze er als Œvarkens‚ uitzagen. De soldaten konden nooit berecht worden voor hun wandaden voor het Filippijns gerecht, enkel voor de Amerikaanse militaire rechtbank<sum>Dit is een realiteit. Vandaag zijn de verlaten US basissen een vuilnisbelt van achtergelaten giftig afval. De gevolgen voor de gezondheid van de mensen die in de buurt wonen zijn ronduit desastreus.

Op de aftrap van de ŒOut of MindaNOW!' Coalition was dan ook op Valentijn een enorm succes. Eigenlijk zelfs historisch<sum>daar de moro's zich zij aan zij hebben geschaard met Christenen, Lumads en progressieven<sum>Het was een heerlijk gevoel om in een zaal te zitten met meer dan 100 verschillende organisaties uit heel Mindanao. Een grappig detail was toen een jongere van een Moro-jongerenorganisatie hetvolgende zei: " Ik ben heel blij dat ik hier vandaag aanwezig ben, maar ik denk dat ik toch iets belangrijks toe te voegen heb. Onze organisatie is helemaal niet tegen de komst van de US Troops hier in de Filippijnen. Ze vechten trouwens tegen het terrorisme dat ons land en in feite de hele planeet bedreigd<sum>( er was al onrustig geschuivel, gemompel<sum>mensen begonnen naar mekaar te kijken met een vragend gezicht<sum>.)<sum>Inderdaad, we zijn helemaal niet tegen hun komst! Want tenslotten is de grootste terroriste van dit land onze Presidente Gloria Macapagal<sum>en de US Troops komen ons dus van haar redden!" Hilariteit alom, natuurlijk<sum>Ook even een glimp van de humor van onze filipijnse vrienden, ookal zijn ze met bloedserieuze dingen bezig<sum>

Valentijn was de start van een langdurige campagne<sum>.uit liefde voor het Filippijnse volk!

Anne goes PIF

Ook de coöperanten, vrijwilligers en (leek)missionarissen van het buitenland zitten niet stil<sum>bibi moet ook overal haar neus insteken, he. In het weekend van 7-9 februari ging de 18de conferentie door van Philippine International Forum met als onderwerp: World at War, the implication for the Philippines" in Cagayan de Oro, hier in Mindanao. 7uur reizen met aircon-bus en doodziek worden van de haarspeldbochten<sum>.30 'witte' mensen, vanuit heel de wereld, Australië, België, Engeland, Ierland, Canada, VS, Peru, Nedeland, met verschillende achtergronden, maar een in het ondersteunen van de strijd van de Filipino's voor sociale verandering, tegen uitbuiting en onderdrukking. Drie dagen lang workshops, inputs over de gevolgen van de' War against terrorism' en de komst van de US Troepen. Heerlijk was het om te beseffen dat je niet alleen staat<sum>En natuurlijk de gebruikelijke onnozeliteiten van de culturele avond met sketchkes gaande van 'the love affair of Bush en Gloria', 'Bin Laden joins PIF', ' tourist trip with the Abu Sayyaf' <sum>waardoor we drie dagen brainstorming met verkleedpartijen van ons af konden lachen<sum>

Resultaat van de conferentie was het oprichten van regionale groepen, de ondertekening van de 'out of MindaNOW' en een 'Letter to the Editor' voor de kranten<sum>en ondertussen gepubliceerd in de Phillippine Daily Inquirer. Yeyeyeyeeee<sum>.

Anne