arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zware aanval van fascisten aan RUG
by geert cool Tuesday March 05, 2002 at 10:31 PM

Hieronder vind je een persbericht naar aanleiding van de incidenten deze avond aan studentenrestaurant De Brug. Daarbij werd een linkse activist zwaar aangepakt.

Vlaams Blok studenten vallen aan:

Linkse activist met ambulance afgevoerd. 1 NSV-lid opgepakt.

In de aanloop naar de jaarlijkse betoging van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV, de officieuze studentenorganisatie van het Vlaams Blok) op 7 maart zijn er opnieuw problemen gerezen aan de Gentse universiteit.

Exact 1 maand voor die betoging (op 7 februari) werd een meeting over Cuba aangevallen. Enkele dagen later werd een lid van de ALS (Katrijn Zaman) aangevallen in de Blandijn.

Het "hoogtepunt" is echter de aanval die zonet plaatsvond aan restaurant De Brug. Een linkse activist werd in elkaar geslagen waarna hij met een ambulance moest afgevoerd worden. Eén van de NSV'ers werd opgepakt door de inderhaast opgeroepen politiediensten. Verschillende getuigen werden eveneens verhoord door de politie.

Vandaag waren er eerder reeds ongeregeldheden. Om de mobilisatie voor de anti-NSV betoging van 7 maart te versterken bracht de ALS vandaag een affiche uit met een controversieel citaat uit een NSV-ledenblad waar wij de hand op konden leggen. Daarin schrijven ze: "Een neger die opgegroeid is in de jungle van Afrika, die z'n eigen oorlellen uittrekt tot op de grond, die z'n eigen haar insmeert met koedrek (...) kan getraind worden om onze blanke gebruiken over te nemen, doch deze zal op intellectueel gebied nooit voldoen aan onze standaard daar onder andere zijn herseninhoud nu eenmaal kleiner is." Dat citaat hebben we verspreid op affiches met een oproep om hiertegen te betogen. Dit leidde in de namiddag reeds tot woede bij NSV-leden die door de Blandijn trokken en alle affiches aftrokken. ALS-lid Pieter-Jan Bonte die affiches aan het ophangen was, werd aangevallen waarbij de NSV'ers een tiental affiches afnamen. Een groep ALS'ers moest later op de namiddag een groep NSV'ers verjagen toen die onze affiches aftrokken.

Omstreeks 17u30 werd aan restaurant De Brug een linkse activist die pamfletten stond uit te delen aangevallen door 5 NSV'ers. Die sleurden hem tegen de grond en namen al zijn pamfletten af, alsook de boeken die hij bij zich had. De linkse activist kreeg slagen in het gezicht en stampen. Hij moest afgevoerd worden met een ambulance teneinde geneeskundige verzorging te krijgen. Eén van de studenten die de aanval zag gebeuren belde onmiddellijk de politie die vrijwel onmiddellijk ter plaatse was. Die konden één van de NSV'ers oppakken en voerden die geboeid weg. Er werden tevens verklaringen opgenomen van de verschillende omstaanders die de aanval hadden zien plaatsvinden.

Wij spreken ons ten stelligste uit tegen dit geweld. De enige manier om het geweld van de jonge Vlaams Blokkers te stoppen is door te mobiliseren naar een sterke anti-NSV betoging (die op 7 maart om 19u00 op de Zuid vertrekt). Door massale mobilisatie willen we duidelijk maken dat dit geweld niet aanvaard wordt en dat er enorm veel protest tegen is. Op die manier willen we het zelfvertrouwen van de fascisten een slag toebrengen zodat ze niet meer durven overgaan tot gelijkaardige gewelddaden. Daarnaast willen we op 7 maart ook protesteren tegen het Vlaams Blok, een partij die het NSV gebruikt als kweekvijver (zo komt bvb. Filip Dewinter uit de NSV-stal). Tegen de electorale groei van het Blok willen wij een echt alternatief plaatsen: een linkse oppositie tegen het neo-liberaal beleid.

We zullen de gewelddaden van deze avond ruim bekend maken en de campagne naar de anti-NSV betoging intensief verderzetten. Onze boodschap daarbij is: "No Pasaran!"


Koenraad Depauw, voorzitter Actief Linkse Studenten
Geert Cool, woordvoerder Blokbuster

sorry
by bart meulemans Wednesday March 06, 2002 at 11:52 AM

Deze linkse activist (van de sap en sjw) moest niet met de ambulance worden afgevoerd. deze ambulance is gewoon gekomen uit voorzorg.
Toen de ambulance daar was zij de activist dat het niet nodig was en dat hij het zeker niet wou betalen, waarop de ambulacier zij dat ze hem toch een keer gingen controleren en dat de nsv het toch moest betalen zodus kon hij beter meegaan.


Geef wel altijd juiste info als je iets schrijft he geert.

ziekenhuis
by Koenraad Depauw Wednesday March 06, 2002 at 02:41 PM

Bart,

Thomas ging wel naar het ziekenhuis, op aanraden van de ambulanciers en op kosten van het NSV.

gelieve eerst uw informatie zelf te controleren voor je iets post, niet dat het belangrijke informatie was.

Koenraad Depauw
Actief Linkse Studenten

racisme?
by Guido Wednesday March 06, 2002 at 02:53 PM

Een neger die
opgegroeid is in de jungle van Afrika, die z'n eigen oorlellen uittrekt tot op de grond, die z'n eigen
haar insmeert met koedrek (...) kan getraind worden om onze blanke gebruiken over te nemen, doch
deze zal op intellectueel gebied nooit voldoen aan onze standaard daar onder andere zijn
herseninhoud nu eenmaal kleiner is." Dat citaat hebben we verspreid op affiches met een oproep
om hiertegen te betogen.

Is dit geen racisme? Mag dit op een affiche?

Dat zij ik toch
by bart meulemans Wednesday March 06, 2002 at 03:08 PM

Koenraed, dat is toch net wat ik zei, hij is op aanraden (omdat het op kosten was van de nsv) gegaan, maar in de eerste mail leek het alsof hij daar halfdood op de grond lag dood te bloeden, hij had alleen een beetje pijn aan zijn borstkas en zijn arm, er werd touwens hard gelachen toen de ambulance aankwam. wat erop wijst dat het niet zo erg was.

Lees eerst een tekst voor je er commentaar op geeft, ik wou gewoon geert zijn mail toelichten niet afbreken.

Bart

racisme op affiche
by gc Wednesday March 06, 2002 at 03:09 PM

Hetzelfde kun je stellen ivm hakenkruizen die doorstreept worden of het figuurtje waarbij een hakenkruis in een vuilbak gekieperd wordt. Kunnen we zoiets verspreiden, of verspreid je dan zelf hakenkruizen? Volgens mij is het duidelijk dat het in zo'n geval gaat om een anti-fascistische boodschap.
De affiche met dat uittreksel uit een NSV-ledenblad is controversieel. Waarom? Omdat het NSV-citaat zo grof is. En zoiets grof mag toch wel bekend gemaakt worden, veronderstel ik. Het maakt juist duidelijk hoe racistisch het NSV is.

Ik denk bijgevolg dat zo'n affiche geen racisme verspreidt, net zomin als een figuurtje van een hakenkruis dat in een vuilbak gesmeten wordt het nazisme zou verspreiden.

GC

!! Ik ben boos !!
by han Thursday March 07, 2002 at 01:09 AM

Ik vind het goed initiatief die affiche van het ALS.

En blijbaar zijn die van het NSV er helmaal niet mee gedient. Dat op zich geeft al aan dat de affiche van ALS raak was.

Je bestrijd extreem rechts best door duidelijk ten maken waar ze voor staan. En die affiche is daar een voorbeeld van denk ik.
Veel te weinig mensen weten waar extreem rechts voor staat, veel te weinig mensen lazen Mein Kampf bijvoorbeeld.

En dat hier ene Bart het voorval wil bagateliseren vind ik verontrustend.
Het geeft eens te meer aan dat je extreem rechts geen enkel ruimte mag geven, elke ruimte die je ze geeft gebruiken ze tegen de demokratie.

Hoe lang gaat men die gasten van het NSV daar nog hun gang laten gaan daar op de campus.

Heh heh
by Arne Baillière Thursday March 07, 2002 at 03:16 PM
to_arne@hotmail.com

Begrijp ik je goed als ik denk dat je ons aanraadt om allemaal Mein Kampf te gaan lezen, Han? Volgens mij is dat nog altijd een verboden boek, hoor...

Nu , mocht er iemand geïnteresseerd zijn, ik heb er nog eentje liggen in volstrekt onleesbaar Gothisch Duits.

Nog een tip aan de linkse universitairen: de volgende keer dat zo'n zootje ongereld rechts crapuul probeert om jullie aan te vallen, doe dan zoals Roberto d' Orazio bij z'n bezoek aan Gentse Unief een paar jaar geleden: Neem de brandslang en spuit al die gasten het riool in. Daar hadden ze niet van terug, ik zweer het je!

Keep up the fight guys,
ciao
arne

Main Kampf
by red kitten Friday March 08, 2002 at 10:39 AM
redkitten@indymedia.be

As far as i know Mein Kampf isn't forbidden in itself.
It's forbidden to print it and distribute it, but not to have it or to read it. If someone have more accurate or exact infos, here's the place to put it! ;-))

I think it's really important to read fascist litterature, because if you think it's just full of hatred and violence, your wrong. It's really subtile.

Read Italian fascist propaganda in French, for example, it makes it easyer to understand why some people did have trust in it. And the link with the current political situation is easy to do > Do It Yourself! ;-)))