arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zaak Clabecq: Interview met een vakbondsdelegee van Limburg
by Fico Tuesday March 05, 2002 at 08:30 PM
Fico@perso.be 0473/ 57.56.76

Een vlaamse vakbondsdelegee over de zaak Clabecq.

# U bent vakbondsdelegee in Limburg?

Ja, reserve delegee

# Waarom bent u gekomen vandaag?

Ik kom hier al sinds het begin van het proces omdat ik het zeer belangrijk vind dat we hier het belang van de vakbond verdedigen. Ik bewonder ook de strijd die de delegees hebben gevoerd voor het behoed van het werk. Daarom ben ik ook syndicalist.

# Hoe ziet u de strijd die die van Clabecq hebben gevoerd?

Ik vind dat de strijd zo gevoerd moet worden. Dus opkomen voor het werk, zich niet laten afleiden door een bepaalde logica die zegt we niet genoeg winst maken; dus sluit de boel maar.

# Wat is uw zicht op het proces?

Ik heb bijna de overtuiging heb dat het gerecht hen wil veroordelen op basis van die wet uit 1891, het artikel 66ยง4 dat gestemd was in een tijd waar arbeiders geen rechten hadden. Het voorbeeld is dat er toen zelf geen stemrecht was voor de arbeiders. Dus hebben ze daar een wet ingevoerd tegen mensen die zich inzetten voor de belangen van de arbeiders; die worden dan vervolgd, gecriminaliseerd. Op basis van die wet zijn ze nu terug bezig om delegees te veroordelen. Het is een zeer groot gevaar voor de toekomstige bewegingen of arbeidersopstanden die hier zullen komen.

# Welke besluiten trekt u uit de strijd van die van Clabecq, wat hebt u ervan geleerd?

Ik probeer dit voorbeeld te volgen door strijdbaar te zijn en niet voor eigen belangen, en zich ook niet neerlegen bij een bepaalde logica. Wij leven uiteraard in de vrijemarkt economie en als we dit slikken, gaan we als arbeider achteruit, vind ik.

# Wat vindt u van de positie van de vakbond?

De houding van de vakbondsleidingen is schandalig. Ik heb de indruk zij dat strijdbaar syndicalisme niet wensen. Waarom? Omdat ze dan eigelijk eenn heel andere houding zouden moeten aannemen. En op dit moment, je zie het gebeuren, vinden ze de sluiting van Clabecq aanvaardbaar. Wat er nu allemaal aan het gebeuren is: Sabena en Renault zijn gesloten, er zijn tal van bedrijven bij ons in Limburg, bv. Ford en de vakbonden aanvaarden toch de logica van de vrije markt economie.

# Het strijdsyndicalisme zoals die van Clabecq heeft dus nog veel te leren?

Het niet aanvaarden van sluitingen en van jobs die verloren gaan, dat is een juiste logica. En de strijd, die die van Clabecq gevoerd hebben is de beste vakbondslogica. Je moet strijden, want door niets te doen krijg je toch niets. Je ziet het nu, alle systemen dat ze proberen in te voeren in de bedrijven: ze proberen de mensen mee te sleuren in een bepaalde denkpiste, bijvoorbeeld over de flexibiliteit. Ze willen dat de mensen ten voordele van de efficientie in het bedrijf hun werk opdrijven, maar dit brengt met zich mee dat er nog meer arbeidsplaatsen gaan sneuvelen, de arbeidsomstandigheden verslechteren ook, ze moeten flexibeler zijn en ze moeten harder gaan werken. In feite moeten ze zelfs hun gezondheid opofferen
.