arch/ive/ief (2000 - 2005)

VT4-aasgier uit op 'financiële benefits' uit Filmfonds
by jpe Tuesday March 05, 2002 at 04:54 PM

VT4 is een Vlaamse zender geworden ... en hoopt meteen al op overheidscenten, op ons belastingsgeld dus. Een typisch liberale bloedzuigersmentaliteit: de staat ontbinden door hem zelf leeg te zuigen.

De Morgen van 2 maart had boven een foto van VT4-baas Patrick Tillieux de volgende titels: "Academische zitting in Vlaams parlement bevestigt 'thuiskomst' van SBS-zender. Vlaamse VT4 hoopt op 'financiële benefits'." Vanwaar die moeten komen maakte de ondertitel bij de foto duidelijk: "VT4-baas Patrick Tillieux hoopt op centen van het Vlaams Audiovisueel Fonds". Het ontbrak er nog aan dat deze pulpzender de filmsector wil komen oplichten.

Moeten we de commerciële VT4-bobo's niet eens gaan duidelijk maken dat ze met hun poten van onze belastingscenten moeten afblijven ? Mooie zakenlui, de grote liberalen uithangen tot ze uit de staatsruiven kunnen mee-eten. Verdomde hypocrieten. Maar als ze daar ooit in slagen, dan gaan we er voor zorgen dat ze zich dat zullen beklagen. Dat VTM ons 75 miljoen bestolen heeft om een snert-semi-porno-reeks te gaan maken, zijn we ook nog niet vergeten.

Mediaminister Van Mechelen zal de VT4-bende wel zijn gang laten gaan. Hij verklaarde dat de komst van VT4 "een verrijking kan zijn voor een pluriform, duaal en concurrentiel medialandschap." (Plurifom én duaal, snapt de minister wel de betekenis van die woorden ??) Bovendien stelde hij dat de overheid haar rol zou beperken tot het scheppen van een "duurzame" (VM in de leer bij de ecolo's) "omgeving waarbinnen private initiatieven zich volop kunnen ontwikkelen en waarin een kwalitatieve openbare omroep haar specifieke plaats heeft."

Van Mechelen gaf ook een goede raad mee: "Wat geldt voor de politiek, geldt deels ook voor de media: het vertrouwen van de burger in die sectoren neemt af. De hand in eigen boezem steken en kwaliteitsvolle producten brengen, zal ongetwijfeld de vertwijfeling binnen de samenleving een beetje kunnen neutraliseren. De burger is heus niet naïef en kan kwaliteit en pulp van elkaar onderscheiden."

Mooie woorden, maar Van Mechelen heeft nog altijd niet door (wil het niet door hebben, want het botst met zijn economische logica) dat juist de commerciële televisie samen met het neoliberale beleid (privatiseringen, het nauwelijks innen van belastingen bij de grote bedrijven enz.) mee aan de oorsprong ligt van wat hij de 'vertwijfeling' noemt en wat eerlijke mensen de verrechtsing van Vlaanderen noemen.