arch/ive/ief (2000 - 2005)

Inauguratie van de Leerstoel Immanuel Wallerstein aan de Universiteit te Gent.
by Stijn O. Sunday March 03, 2002 at 06:55 PM

Prof. Dr. Immanuel Wallerstein komt een lezing geven aan de RUG.

----------------------------------------------------------
De Onderzoeksgroep Wereld-Systeemanalyse nodigt U uit voor een lezing :

The Itinerary of World-System Analysis or How to Resist Becoming a Theory

Prof. Dr. Immanuel Wallerstein
Fernand Braudel Center
SUNY-BINGHAMTON, USA

17U-19U, MAANDAG 11 MAART, 2002
AULA
Volderstraat, Gent

Inkom is vrij
-----------------------------------------------------------

Nog lang voor er van het begrip 'globalisering' sprake was, had de groep maatschappijkritische sociologen en historici rond 'voortrekker' Immanuel Wallerstein (wat later zou uitlopen in de idee van een onderzoekscentrum, het Fernand Braudel Center) vanuit wat zij noemden het 'wereld-systeemperspectief' aandacht voor globale processen.

Door de kapitalistische wereld-economie te benaderen als een 'historisch sociaal systeem' waarbinnen alle moderne sociale relaties sinds het begin van de zestiende eeuw vorm kregen, kon een begin worden gemaakt om productie-, arbeids- en ruilrelaties op mondiaal niveau te bestuderen. De resultaten van dat historisch-sociologisch onderzoek dat in de eerste plaats betrekking had/heeft op het ontstaan en het verdere verloop van de kapitalistische wereld-economie, waren/zijn erop gericht de "immoraliteit" van de ongelijke ruil en de "irrationaliteit" van de eindeloze kapitaalaccumulatie bloot te leggen. De Wereld-Systeemanalyse ontmaskert de dynamiek van economische homogeniseringsprocessen in een op politiek en cultureel vlak zeer verscheiden gebleven samenleving. De met de laatste decennia op til zijnde vernauwing van het interstatelijk systeem door de oprichting van tal van economisch internationale organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, werd door de Wereld-Systeem Analyse beschouwd als zijnde een nieuwe strategie vanwege een niet altijd even homogene internationale kapitalistische elite teneinde de kapitaalaccumulatie te bestendigen.

Immanuel Wallersteins lezing zal zich voornamelijk toespitsen op het ontstaan van de Wereld-Systeemanalyse en het waarom van de analyse-eenheid 'Wereld-Systeem'. Daaruit zal moeten blijken dat de hier kort uiteengezette theorievorming die sinds het einde van de jaren 1960 op volle toeren draait en in de academische wereld op enige sympathie kan rekenen, naast een kritiek op de vooronderstellingen van het traditioneel beoefenen van de sociale wetenschap, ook en vooral op te vatten is als een moreel en politiek protest tegen de 'vercommercialisering' van onze leefwerelden en de daarmee gepaard gaande realiteiten van de Noord-Zuid tegenstelling, de verpaupering en uitbuiting op wereldschaal en de achteruitgang van het milieu. Het is dan ook vanuit die morele gevoeligheid dat zij eveneens de aandacht heeft gegeven en de steun heeft verleend aan de politieke weerbaarheid van de zich transnationaal organiserende, maar vaak nationaal geketende tegenbewegingen, de antisystemische bewegingen genaamd. Met het Internet als zijnde het nieuwe wapen en een centrale component van de nieuwe vorm van antisystemische praxis, zijn de slaagkansen om transnationaal uit te breken evenwel verhoogd de laatste jaren.

Voor meer inlichtingen over deze lezing kan je terecht bij:
tom viaene op telefoon 09 3303834 of bij eric vanhaute op telefoon 09 2644008