arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een Waals-Vlaamse zwijnen-'story'
by jp-e Sunday March 03, 2002 at 05:57 PM
mediadoc.diva@skynet.be Rogierstraat 217, 1030 Brussel

Vlaanderen: 6 miljoen varkentjes op twee poten, 6,5 miljoen op vier. Resultaat: gigantisch mestoverschot. Vervuilt deels ons drinkwater. Wordt deels in Wallonië gedumpt. Nu willen de fiere Vlaamse varkensboeren ook nog de Waalse evers uitroeien.

De vraag komt van de 'Vereniging van Varkenshouders' (een club van vooral Vlaamse varkens'boeren'). VEVA schreef federaal landbouwminister Annemie Neyts (VLD) een brief omdat volgens VEVA de varkenspest telkens weer opduikt door de aanwezigheid van everzwijnen. "Het wordt moeilijk om het laatste everzwijn in België neer te schieten, maar we kunnen er wel alles aan doen om de populatie zo klein mogelijk te houden." Aldus VEVA- voorzitter André Bracke in De Morgen van 28/2.

De dag nadien berichtte de krant hoe milieu- en dierenrechtenverenigingen geschokt reageerden op het voorstel. Michel Vandenbosch van GAIA stelde dat de varkenshouders een 'simpele zondebok' zoeken. "De echte oorzaak van de varkenspest is de intensieve wijze waarop de dieren worden gehouden. Voeg daar de transporten van het ene bedrijf naar het andere aan toe en de internationale transporten, en je weet waar het schoentje wringt."

Volgens Vandenbosch zou men op het kabinet van minister Neyts wel oren hebben naar de vraag van VEVA. Maar op 2 maart titelde De Morgen: "Dringend gezocht, minister van everzwijnen". Bleek nu toch niet Annemie Neyts verantwoordelijk te zijn. Wie dan wel ? "Wellicht zijn vooral de regionale landbouwministers bevoegd om everzwijnen te laten afknallen" schreef 'ToC'. En omdat de meeste everzwijnen in Wallonië leven (op een 20-tal in 'de Voer' na, en die steken dan nog dagelijks de taalgrens over), belanden we bij José Happart, Waals minister van Landbouw. Een ex-fruitboer van wie geweten is dat hij "geen kans voorbij laat gaan om een everzwijn - en andere dieren als het kan, hij wil bv. ook weer 's nachts vossen laten schieten - om te leggen." Maar of Happart zal ingaan op de bede van de Vlaamse varkenshouders, is dan weer een andere vraag. Alhoewel, soort zoekt soort ...

Bracke zal dus met Happart moeten gaan jagen en tafelen. Als hij consequent is, zendt hij ook een brief naar de regering van het Groothertogdom Luxemburg want vandaar kwam vorige week het bericht dat er opnieuw varkenspest was uitgebroken. Daarna kan Bracke Duitsland en Frankrijk contacteren en er zijn levenswerk van maken om heel de Europese everzwijnenpopulatie uit te roeien.

"De bede om de knip te zetten op het aantal everzwijnen komt niet enkel uit ons land. Verschillende buitenlandse zusterorganisaties van Veva hebben de oorlog verklaard aan het everzwijn" berichtte De Morgen. "Onder meer onze collega's uit Duitsland en het groothertogdom steunen onze eis", vertelde Bracke.

Als we zien hoe nu zelfs de mussen bedreigd zijn, mogen we de kansen op slagen van Bracke & Co om de ever uit te roeien, niet onderschatten. Met vergif en ander geweld krijg je zelfs de taaiste soorten kapot.

Waar is de tijd dat even genadeloos de laatste wolven in onze streken land bestreden werden ? Zijn de varkensboeren te stom om van die idiotie te leren ? Kan een knul zoals Bracke voor zijn uitspraken niet juridisch vervolgd worden ?

Moet alles wijken voor de economische belangen van de strontboeren ? Wordt het geen tijd dat we stoppen met massaal varkens te kweken, met massaal varkensvlees te verslinden ? Moslims weten al langer dat varkensvlees niet de meest gezonde voeding is.

P.S. Dat ik me hier zo kwaad maak, komt wegens mijn affectie voor de wilde, ongetemde zwijntjes. Mijn familienaam luidt namelijk 'Everaerts', wat zoveel wil zeggen als 'hard als een ever' of 'met de 'aard' van een ever': koppig, knorrig, koleirig ... bij momenten ook komisch.

Wie me een pleziertje wil doen - bv. uit waardering voor mijn stukjes op deze site - zendt me eens een beeldje van een ever zoals je die in de Ardennen en de Elzas op de kop kunt tikken. Jean-Luc verzamelt hanen, ik evers. Te sturen naar: Rogiersraat 217, 130 Brussel. In ruil krijgt u al naargelang de waarde van het kleinood één of meerdere jaren een gratis abonnement op dat ander knorrig, koppig gedoe: DIOGENE(S).

waar blijven de rode Indy - zwijntjes ?
by jpe Monday March 04, 2002 at 01:12 PM

Allé, waar blijven al de reacties van de roze, sorry rode indy-zwijntjes ?