arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRAAGJE: Waarvoor staat de Europese Conventie?
by Guido Saturday March 02, 2002 at 03:45 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Waarvoor staat de Europese Conventie?

Gisteren kwamen er in Brussel een aantal individuen tezamen om te spreken over de toekomst van Europa. Sommigen zeggen dat dit lijkt op de Amerikaanse Constitutie.
Wet er iemand waarmee deze Conventie zich bezeighoud?
En als deze mensen meermaals tezamen komen in Brussel waarom dan geen protesten organiseren? Voor zover ik begrepen heb heeft er niemnd gestemd voor deze Conventie en werd de mening van de Europeaan niet gevraagd. Dus wordt weer eens alles boven zijn hoofd beslist.Dus mag hij daartegen protesteren of niet?

Kort antwoord.
by Stijn O. Saturday March 02, 2002 at 10:04 PM

Guido,

De Conventie is een speciale werkgroep die samenkomt om te spreken over hoe de Europese instellingen in de toekomst georganiseerd kunnen worden. Zoals je weet wordt de EU straks uitgebreid met een heel aantal landen uit Oost-Europa. Daarom moet men de stem- en vergaderprocedures en de manier waarop de instellingen samengesteld gewijzigd worden. Anders wordt de EU onwerkbaar. De huidige regeling is niet geschikt voor een Unie met zoveel lidstaten

In feite is men met dit probleem al een hele tijd bezig. Er werden verschillende Intergouvernementele Conferenties (zogenaamde IGC's) gehouden om een oplossing te zoeken voor dit probleem.

De laatste IGC eindigde op de top van Nice. Iedereen herinnert zich wel nog de krantenkoppen de dag daarna (nice Guy). In Nice werd onder andere beslist hoe zwaar de stemmen van de verschillende landen doorwegen. Het gevecht van Guy ging toen over het feit of de stem van Belgie en Nederland even zwaar moest doorwegen.

Maar de IGC die eindigde in Nice loste de problemen niet afdoende op en daarom organiseert men nu de Conventie.
Een aantal 'wijze mannen' gaan zich nu over het probleem buigen. Dat is dus inderdaad iets dat we in de gaten moeten houden. Ik zou alles eens van dichterbij moeten bekijken om de gevaren ervan op te noemen en te beargumenteren.

Bij Attac-Internationaal volgen een aantal mensen dit proces op. Moest er een tekst verschijnen over de Conventie dan post ik hem op de site.

wijze mannen
by foreltruite Sunday March 03, 2002 at 12:35 AM
emma@partidonenhum.zzn.com

Une perle venant de la bouche fétide de un de ces 'sages' (vous ne vous attendiez pas à ce qu'il y ait des femmes dans le groupe, quand même?) : Lors d'une discussion sur la localisation idéale des futures agences* européennes il dit "faut mettre une agence pour mannequins en suède - il y a plein de belles femmes là-bas".

L'auteur de ces paroles est le Président de la Convention, Valéry Giscard d'Estaing, qui a 76 ans. Sommes nous en droit de nous attendre à des interventions intélligentes de sa part? Ce ne sont pas les montants faramineux qu'il demande comme rémunération pour sortir des sottises pareilles, qui feront de lui un démocrate!

* regroupements de technocrates et représentants de l'industrie, qui prendront les vraies décisions en matière de politique économique/industrielle. Il est clair qu'on peut pas laisser le pouvoir de décision entre les mains des hommes politiques….

Plus sérieusement
by foreltruite Sunday March 03, 2002 at 12:46 AM

Betogingen en dergelijk tegen de Conventie zouden leuk zijn.

MAAR het is waarschijnlijk dat voorstellen van de Conventie, door middel van referenda in verschillende lidstaten, zullen worden aanvaard/geweigerd.
Het is misschien rond de tema van een referendum (ook in Belgie???) dat men actie zou moeten voeren, nee?

Referenda: democratisch zand in de EU-machine?
by Stijn O. Sunday March 03, 2002 at 01:02 AM

Inderdaad Foreltruite, het is geen slecht idee een campagne op te starten voor een verplicht referendum in Belgie (en alle andere lidstaten) ovr alle belangrijke beslissingen van de EU.

Dat kan geen probleem zijn aangezien Guy Verhofstadt een grote voorstander is van referenda (of vergis ik me?). ;-)

Anderzijds, referenda afdwingen is een mooie strategie om de EU verder in de richting van een legitimiteitscrisis te duwen. Als in ieder land een referendum gehouden moet worden over elke belangrijke EU-beslissing dan is de kans groot dat het EU-besluitvormingsproces tot stilstand komt.

(Democratisch) zand in de machine strooien dus.

verdere bemerkingen
by Filip Wednesday March 06, 2002 at 02:17 PM
f_aka_slowmo@hotmail.com

# ene Jean-Luc Dehaene is ondervoorzitter van de Conventie. Sedert het einde van zijn carrière als premier, houdt hij zich bezig met het verzamelen van mandaten in beheerraden van grote bedrijven. Een werkelijke democratische input valt van hem dan ook niet te verwachten. Hij heeft trouwens al meermaals laten verstaan dat hij in het bestaan van de Europese Commissie geen problemen ziet, straffer nog: hij beschouwt de Commissie als motor van de europese vooruitgang. De Europese Commissie werkt in werkelijkheid de ideeën van de Europse Ronde Tafel (van industriëlen) uit, een privé-club van en voor superrijken.

# zonder cynisch te willen doen over referenda: de gewoonte bestaat om de bevolking zoveel keer te laten stemmen tot het resultaat de politiek tevreden stelt. Stemt de bevolking tegen? Geen probleem: we laten ze nog eens stemmen tot een meerderheid voor is