arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrouwen stoppen alle werk op 8 maart
by zoidberg Friday March 01, 2002 at 03:48 PM
dr_zoidb3rg@hotmail.com

Op Internationale Vrouwendag wordt nu al 2 jaar een oproep aan alle vrouwen gedaan om even, zolang het mogelijk is, te staken. De oproep kende vorig jaar in 64 landen succes. De vrouwen wilen met deze staking het belang van hun werk (zowel betaald als onbetaald) benadrukken.

Vrouwen stoppen alle werk op 8 maart

Op Internationale Vrouwendag wordt nu al 2 jaar een  oproep aan alle vrouwen gedaan om even,  zolang het mogelijk is, te staken. De oproep kende vorig jaar in 64 landen succes. De vrouwen wilen met deze staking het belang van hun werk (zowel betaald als onbetaald) benadrukken.

Volgens All Women Count verrichten vrouwen wereldwijd 2/3 van al het werk, maar verdienen ze slechts 5% van alle inkomsten.
Met deze staking willen ze een eerlijke vergoeding voor hun werk verkrijgen, in salarissen, pensioenen en grondbezit.

Geen nieuw idee

De idee van deze staking is zeker niet nieuw. Toen Clara Zetkin op 8 maart 1910 (Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen) de Vrouwendag uitriep, liep zij reeds met dit idee rond. Zij was geïnspireerd door een massale staking 2 jaar eerder in de VS. Bijna alle vrouwen uit de textielindustrie staakten toen voor kiesrecht, betere werkomstandigheden en een 8-urige werkdag. In de daarop volgende jaren werden in meer en meer landen demonstraties en vergaderingen gehouden. Tijdens de 2e wereldoorlog kwam dit gebruik ten einde, en daarna werd het min of meer 'vergeten'.

Met de opkomst van het feminisme in de jaren '60 ontstond er opnieuw een grote interesse in de Internationale Vrouwendag. In veel socialistische landen is 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de Internationale Vrouwendag zelfs door de Verenigde Naties erkend als feestdag.

Officiële website van de '3rd global women's strike"
De 'oproep-tot-staken' flyer van 2002

Waarom eigenlijk staken?
Hoe kan je zelf iets nuttig doen voor de staking?