arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontmoetingsdqg Vlaamse en alochtone vrouwen
by Goof Friday March 01, 2002 at 03:38 PM
govertcaluwaerts@hotmail.com

Op 8 maart is het internationale vrouwendag.De vrouwenraad,een koepelorganisatie van een veertigtal vrouwenorganisaties organiseert dan een ontmoetingsdag tussen Vlaamse en allochtone vrouwen

Op 8 maart is het internationale vrouwendag.De vrouwenraad, een koepelorganisatie van een veertigtal vrouwenorganisaties, organiseert dan een ontmoetingsdag tussen Vlaamse en allochtone vrouwen.Het is belangrijk dat vrouwen met en niet naast elkaar leven. Dit tweejaarlijkse initiatief biedt aan alle vrouwen de gelegenheid elkaar te ontmoeten, meningen uit te wisselen en deel te nemen aan verschillende workshops. 

Inge Vermeire is stafmedewerkster bij de nederlandstalige vrouwenraad en ze geeft wat uitleg:"In het kader van de internationale vrouwendag organiseren we een ontmoetingsdag tussen Nederlandstalige en allochtone vrouwen. We werken samen met het Steunpunt Voor Allochtone Meisjes en Vrouwen. Het is de tweede keer dat we zo'n ontmoetingsdag organiseren. De eerste maal was het eerder om de verschillende organisaties aan elkaar voor te stellen. Nu vertrekken we vanuit de gedachte dat er heel weinig contact is tussen Vlaamse en allochtone vrouwen. Er wordt teveel naast elkaar gewerkt: het gebeurt bijvoorbeeld dat er een naaicursus is voor Vlaamse vrouwen en dat er dan twee huizen verder eenzelfde cursus is voor allochtone vrouwen. De ontmoetingsdag is helemaal niet hoogdravend, het is eerder een informele bijeenkomst in de hoop dat er een aantal drempels verdwijnen en dat er contacten genomen worden. De ontmoeting is een soort kapstok waaraan enkele workshops hangen. Er is een workshop religie waarbij we ons op voorhand een aantal vragen gesteld hebben. Het mag namelijk niet ontaarden in een 'welles-nietes-spelletje'. Hoogoplopende discussies willen we niet. Ieder is vrij zijn religie te beleven en de bedoeling is naar elkaar toe te groeien. Deze workshop vormt een spirituele dialoog tussen moslimvrouwen, joodse en christelijke vrouwen, en vrijzinnigen.
Een andere workshop zal rond migrantenstemrecht gaan. De vrouwenraad is bezig om daaromtrent een standpunt te vormen en dat ook tijdens de ontmoetingsdag te uiten. We willen zoeken naar een consensus tussen de verschillende organisaties. Er komen een aantal politicae spreken uit verschillende politieke partijen.
Op de ontmoetingsdag willen we er vooral op wijzen dat er gelijkenissen zijn tussen de vrouwen van verschillende achtergronden en culturen.
Tijdens de wereldvrouwenmars in 2000 was er een project waarin vrouwen in België een stukje sjaal gebreid hadden om zo een verbondenheid uit te drukken. Die sjaal werd uiteindelijk 5.500 meter lang. Kunstenares Lieva De Beuckelaere maakte hiervan een kunstwerk en zal dat presenteren op de ontmoetingsdag.
Vanuit de vrouwenraad kwam er ook het voorstel en een petitieactie om 8 maart te erkennen als feestdag. In de pers krijgt de internationale vrouwendag niet veel aandacht, maar toch merken we een stijgende populariteit onder de vrouwenorganisaties omtrent de ontmoetingsdag.
De allochtone vrouwen tonen zeker interesse voor dit initiatief. Het zijn eerder de Vlaamse vrouwen die geneigd zijn minder contact te zoeken."

Meer info: www.vrouwenraad.be