arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geheime deal Bush-Poetin over rakettenschild
by Jef Bossuyt Friday March 01, 2002 at 11:48 AM

Het rakettenschild van de Amerikaanse president Bush komt er. Hij heeft het ABM-verdrag opgezegd. Zo wil hij zich wagen aan nieuwe veroveringsoorlogen, zonder een tegenaanval te moeten vrezen. De Russische president Poetin capituleert.

In 1972 ondertekenden Richard Nixon en Leonid Breznew in Moskou het Anti-Ballistische Raketten Akkoord. Ze kwamen overeen hun eigen grondgebied niet te verdedigen met een schild van afweerraketten. Zo konden ze er allebei zeker van zijn dat de andere partij niet zou aanvallen. Ze konden immers zelf terugslaan met eigen raketten naar het onbeschermde gebied van de tegenstander. De sterkte van de Sovjet-Unie en het machtsevenwicht tussen de beide grootmachten zorgden voor 55 jaar vrede in Europa. Met Michail Gorbatsjov en Boris Jeltsin kwam er een einde aan de Sovjet-Unie, en verkregen de VS de militaire alleenheerschappij. Het liet hen toe om ongehinderd in 1991 Irak en in 1999 Joegoslavië te bombarderen.

Vanaf nieuwjaar 2000 zette de Russische president Poetin het beleid van capitulatie verder. Rusland stond bij zijn aantreden hopeloos achter op het gebied van bommenwerpers en raketten op onderzeeërs. Sedert 1991 bouwde het geen zware bombardementsvliegtuigen meer, en de ramp met de Koersk liet zien hoe het met de onderzeeërs is gesteld. Rusland kon zich alleen nog sterk maken dank zij zijn overwicht aan intercontinentale atoomraketten, gelanceerd vanaf de grond. Precies dat laatste verdedigingsmiddel bouwde president Poetin af. Op 14 april 2000 liet hij het Russische parlement, de Doema, het Start II-verdrag goedkeuren. Van de 6612 Russische en de 2450 Amerikaanse intercontinentale landraketten zouden beide landen er elk nog 504 overhouden. In zijn verkiezingscampagne beloofde George Baby Bush bovendien om het rakettenschild rond de VS op te bouwen, dat die overblijvende Russische raketten zou kunnen tegenhouden.

Op 14 april 2000 stonden er dan ook betogers vóór het Russische parlementsgebouw met op hun spandoeken: "Parlementairen-verraders, het doelwit is Rusland". In een artikel met titel "Landsverraad !" voorspelde de communiste Nina Andreeva: "In het pakket ondertekende documenten zinspeelt de Doema er op dat Rusland Start II zal opzeggen, als de VS het ABM-Akkoord over afweerraketten verlaten. Dat heeft weinig te betekenen. De VS hebben jarenlang energiek gewerkt aan de voorbereiding van hun afweerraketten. Start II leidt tot de opheffing van het stevige nucleaire schild van Rusland. Zo worden we een "tweederangs"-kernmogendheid , rijp voor kolonisatie door het wereldimperialisme. Start II is overduidelijk een éénzijdige ontwapening van Rusland. Terzelfdertijd treden de amerikaanse imperialisten steeds brutaler op en denken aan wereldheerschappij." (1) De Amerikaanse bombardementen op Afghanistan in 2001 bevestigden die voorspelling.

EEN LANGE REEKS TOEGEVINGEN

Inmiddels bleef de Russische president Poetin signalen geven over zijn bereidheid om het ABM-verdrag systematisch verder uit te hollen. In juni 2000 ondertekende hij met Bill Clinton in Moskou een verklaring "dat er wijzingen mogelijk zijn aan het ABM-verdrag van 1972".

Op 12 februari 2001 voorspelde de Duitse defensieminister Joska Fisher "dat Rusland de Amerikaanse plannen voor een schild tegen raketten uiteindelijk zal accepteren. Washington zal het eerder moeilijk krijgen met China" voegde hij er nog aan toe. (2)

In de lente van 2001 maakte Poetin in Genua aan Bush voor het eerst bekend "dat hij zich niet langer verzette tegen gesprekken over de Amerikaanse plannen met het ruimteschild". (3)
In augustus 2001 stelde het blad Argumenti i Fakti vast dat "de VS Rusland blijven verleiden : voor het opzeggen van het ABM-verdrag zouden de VS bereid zijn een pakket van 10 miljard dollar aan investeringen en leningen toe te kennen. Bovendien zouden ze dan een deel van de Russische schuld bij de Club van Parijs afschrijven." (4)
Op 17 oktober 2001 kondigde Poetin aan dat hij de militaire basis te Lourdes in Cuba zou sluiten. Op een woelige vergadering met zijn generaals over deze kwestie beloofde hij hen 4 miljard roebel verhoging van het militair budget. In ruil voor hun akkoord met sluiting van de basis. Na deze omkoperij hielden de Russische generaals verder hun mond. Alexander Colts van Yezhednevny Zhurnal vroeg zich toen af: "wat zal het ABM-verdrag gaan kosten ?" (5)
Op 28 oktober 2001 meldde de VS Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice dat "de Russische leiders overtuigd raken dat de testen voor het rakettenschild geen bedreiging zijn voor Moskou. Maandenlange consultaties ‘leveren nu vruchten op' ". Ze weigerde echter details te geven over de deal. Ze zag het als "een Amerikaanse doorbraak in de voortdurende inspanningen om de ideeën van het Kremlin over het rakettenschild te veranderen." (6)
Op 13 november 2001 kwam Poetin met Bush in het Witte Huis te Washington overeen dat beide landen hun aantal strategische kernkoppen zouden verminderen van 7000 tot 1700 à 2200. (7) Daarmee gaf Poetin het enige verweermiddel prijs, dat hij nog had tegen een mogelijke éénzijdige opzegging van het ABM-verdrag, de eigen landraketten.
Op 14 november 2001 stelde de Russische minister van buitenlandse zaken Igor Ivanov de Amerikanen nog een compromis voor. "Laten we samen kijken naar welke tests jullie nodig hebben. Als ze niet strijdig zijn met het verdrag, hoeft dat ook niet weg". (8) Poetin zelf bood een verdrag ‘à la carte' aan : "Wij zijn bereid de parameters van het ABM-verdrag te bespreken. Maar daarvoor moeten we een verklarende positie ontvangen van onze Amerikaanse partners: wat willen ze concreet veranderen ?" (9)

Op 3 december 2001 slaagde het Amerikaanse leger, in het kader van een rakettenschild, haar derde proef met een onderscheppingsraket. Ze werd afgevuurd vanaf het atol Kwajalein in de Stille Oceaan. Ze trof een ballistische raket, gelanceerd op de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië. (10) Het ABM-verdrag lag ondertussen ergens in een kast als een vodje papier te beschimmelen. Het was rijp voor de versnipperaar.

GEORCHESTREERD : GEHEIME DEAL

Vrijdag 7 december telefoneerde George Bush naar Poetin, toen op officieel bezoek in Griekenland : "Vandaag is het tijd. Ik zeg het ABM-verdrag op." (15). Dinsdag 11 december werd het bericht aangekondigd op de Russische ORT-televisie. Woensdag 12 december nog eens. Politiek Moskou reageerde niet, en hulde zich in een "stenen stilzwijgen". Vroeger had Poetin nog gedreigd om de Amerikaanse terugtrekking te beantwoorden door alle ontwapeningakkoorden op te zeggen, en zijn raketten met meerdere kernkoppen uit te rusten. Zulke bedreigingen waren echter de laatste weken niet meer gehoord. Meer nog: de ministers van buitenlandse zaken Ivanov en Powell kondigden aan dat ze opdracht hadden gekregen om nog een nieuw ontwapeningsakkoord op te stellen. Dat moet klaar zijn tegen de lente, wanneer Bush op bezoek komt in Moskou. (11)
Pas op donderdag 13 december liet president Poetin van zich horen. Hij suste de Russen met een geruststellende televisietoespraak (12). Hij noemde de opzegging van het ABM-verdrag "een vergissing", maar daarna herhaalde hij de woorden van Condoleezza Rice: "de beslissing van de Amerikaanse president is geen bedreiging voor de veiligheid van Rusland". Hij riep op om "het huidige niveau van samenwerking tussen de VS en Rusland te bewaren". Ten slotte stelde hij geen enkele tegenmaatregel in het vooruitzicht, maar kondigde de vermindering van het aantal kernkoppen aan tot 1500 à 2200 voor beide zijden.

Het Witte Huis in Washington reageerde onmiddellijk opgetogen. "De VS verwelkomen de verklaring van President Poetin. In het bijzonder de vermindering van zijn strategisch kernmacht." (13)
Diezelfde dag verklaarde de amerikaanse staatssecretaris generaal Colin Powell: " De Amerikaanse opzegging van het ABM-verdrag is "georchestreerd" met Rusland in een daad van samenwerking, die vroeger ondenkbaar zou geweest zijn. Er zal geen wapenwedloop uitbreken tussen de VS en Rusland. Op het zelfde ogenblik dat Rusland ons de terugtrekking hoorde bekendmaken, gingen ze er mee akkoord om hun wapens te beperken tot ons peil." (14) Journalist Toby Harnden besloot hieruit dat er een geheime deal was afgesloten met Poetin over het ABM-verdrag.
De Wall Street Journal voorspelde dat Poetin "gemakkelijk elke binnenlandse krisis over deze kwestie zal kunnen vermijden". Voor zijn positieve houding tegenover de VS "heeft hij veel tastbare profijten teruggekregen, onder meer steun voor toetreding tot de Wereld Handels-Organisatie" (15).
Op vrijdag 14 december had nog een verhit debat plaats in de Staatsdoema. Een voorstel werd besproken tot oproep aan het Amerikaanse Congres over hun beslissing uit ABM te stappen. "De goedkeuring van Start II verleden jaar was een vergissing, we zijn bedrogen" vond Joeri Nikiforenko van Zjoeganov's "communistische" partij. Het voorstel van oproep kreeg echter slechts 174 stemmen op 450, en haalde het niet.
Volgens journaliste Dana Lewis "kon er geen betere timing geweest zijn voor de VS om gedaan te maken met een verdrag uit de tijd van de Koude Oorlog". (16) De Amerikaanse timing is inderdaad perfect aan de Russische situatie aangepast. Woensdag 12 december is de Dag van de Grondwet, een vakantiedag. Vele mensen zijn die dag de stad uit, en volgen de politiek niet. Op 15 december begint de veertiendaagse wintervakantie voor vele russen – onder hen parlementairen, die zopas Poetins budget hebben goedgekeurd. Wanneer ze terugkeren, is de hele heisa rond ABM al vergeten.

DOODGRAVER

De Russische Communistische Arbeiderspartij reageert scherp en principieel op de geheime deal rond het ABM-verdrag: "Poetin heeft de verwezenlijkingen van Stalin en Breznew begraven. De Sovjet-Unie was in staat om de vrede op aarde decennia lang te bewaren. De Sovjet-Unie kon verdragen over afweerraketten ondertekend krijgen, en afdwingen dat ze in acht werden genomen. Ze kon bekomen dat het nucleair arsenaal werd beperkt, en de grenzen gerespecteerd. Vandaag maakt de anti – communistische kruistocht van de VS en het Westen gedaan met de principes van de naoorlogse wereld. De Amerikaanse vrijheid van handelen bedreigt nu de hele mensheid. De economische "vrijheid" in Europa en Azië, de handelsovereenkomsten van de WHO, de versmelting van de financiële markten om de Euro te creëren, dat alles is ondergeschikt aan de globale politiek van cultus van de macht. De cultus van het wilde westen en de Amerikaanse oorlogsmachine, gesteund door de multinationals, het IMF en andere organen van de "nieuwe" wereldorde.

Dat is wat ze uitgedrukt hebben door de éénzijdige opzegging van het ABM-verdrag. Kan men dan nog de dragers van die ideologie omhelzen, hun ranch bezoeken en er vriendschap mee sluiten? De plannen van de VS waren al lang bekend. De eindeloze vernedering van Rusland – dat is het resultaat van de diplomatie van Poetin, die Jeltsins lijn verder zet. Rusland kan niet sterk zijn, en kan geen baken zijn voor de mensheid, die zich verzet tegen het globale imperialisme van de VS, zolang de macht in handen is van de privatizeerders, die uitgespuwd worden door het Russische volk, en nu ook door hun vroegere beschermheren uit de VS." (6).

(1) Verklaring van het Centraal Comité van de Bolsjevieke Partij van Communisten van de
Sovjet-Unie, 14.04.00
(2) De Standaard, 13.02.01
(3) De Standaard, 27.07.01
(4) Argumenti i Fakti, N° 35, 2001
(5) The Russia Journal, october 26 – november 1, 2001
(6) The Moscow Times, 29.10.01
(7) The Times, 14.11.01
(8) De Standaard, 15.11.01
(9) Argumenti i Fakti, N° 46, 2001
(10) De Standaard, 05.12.01
(11) AFP, 12.12.01
(12) ORT-TV, 13.12.01
(13) Washington, U.S. Newswire. Statement by the Press secretary. 13.12.01
(14) The Electronic Telegraph, 14.12.01. "Secret US deal with Putin over ABM Treaty". By
Toby Harnden in Washington.
(15) Wall Street Journal, 13.12.01
(15) NBC News. Dana Lewis, 13.12.01
(17) Perscentrum van het CC van de RCAP-RPC, 14.12.01


Nixon Wanted to Use Nuke Bomb
by noane [posted} Friday March 01, 2002 at 04:07 PM
noane@wish.net

New Tapes: Nixon Wanted to Use Nuke Bomb.

COLLEGE PARK, Md. -- Thinking big, President Nixon raised the idea of using a nuclear bomb against North Vietnam in 1972, but Henry Kissinger quickly dismissed the notion.

"I'd rather use the nuclear bomb," Nixon told Kissinger, his national security adviser, a few weeks before he ordered a major escalation of the Vietnam War.

"That, I think, would just be too much," Kissinger replied softly in his baritone voice, in a conversation uncovered among 500 hours of Nixon tapes released Thursday.

Nixon responded matter-of-factly. "The nuclear bomb. Does that bother you?" he asked. Then he closed the subject by telling Kissinger: "I just want you to think big."

He also said "I don't give a damn" about civilians killed by U.S. bombing.

That exchange in the Executive Office Building on April 25, 1972, is contained in the largest batch of tapes ever released by the National Archives. Altogether, roughly 1,700 of the 3,700 hours of Nixon White House tapes have now come out.

Most of the newly released tapes were recorded between January and June 1972.

Facing re-election in 1972, Nixon worries aloud on one tape that if America lost the Vietnam War and the Soviets pulled out of a coming arms-control summit, his political career would be history. He says he would pull out of the presidential race and back former Texas Gov. John Connally for the GOP nomination.

He told Kissinger, "The point is, we have to realize that if we lose Vietnam and the summit, there's no way that the election can be saved."

The summit was not canceled and soon Nixon was escalating the war.

The president signed arms agreements with the Soviets in Moscow and tried to pin the blame for the assassination attempt against George Wallace on liberals in an effort to boost his own political prospects.

After hearing of the shooting, Nixon asked about Wallace's health and made sure other presidential candidates were adequately protected. Then he turned to using the incident for political advantage.

Within hours of the shooting, Nixon is heard on the tapes stirring up rumors that the suspect, Arthur Bremer, was a left-winger with connections to the Kennedys.

Nixon can be heard on one tape whispering the rumors in the background as his adviser Chuck Colson, on the phone with the FBI's Mark Felt, passes on that Bremer and his associates might be "Kennedy friends."

"I'll be sure and pass that along," Felt says.

The war weighed heavily on Nixon's mind.

Nixon's thoughts about the nuclear bomb could have reflected mere frustration with the war or been part of a strategy to make the North Vietnamese believe he was a madman and could not be restrained -- and so they should negotiate peace.

The tapes are replete with Nixon blurting out outlandish remarks, said Nixon historian Stanley Kutler, who clamped on earphones to listen to the tapes at the archives complex outside Washington.

In May, Nixon reminds Kissinger that civilians are an unfortunate casualty of all wars.

"The only place where you and I disagree ... is with regard to the bombing," Nixon said.

"You're so goddamned concerned about the civilians and I don't give a damn. I don't care."

(AP. 28 February 2002)