Conferentie over emissiehandel verstoord door milieuactivisten by ARK Thursday February 21, 2002 at 07:04 PM |
Activisten hebben dinsdag 19 februari in Amsterdam een internationale conferentie over emissiehandel verstoord. Zij wilden duidelijk maken dat een werkelijk reductie van de uitstoot noodzakelijk is. Het opzetten van een nieuwe CO2-markt met de bedoeling hier flink aan te verdienen lost achterliggende economische probleem van overproductie en overconsumtie niet op. De politie arresteerde 13 personen.
De actie vond plaats op dinsdag 19 februari. Ondanks dat het dus al 'oud' nieuws is toch nog een berichtje op Belgium IMC:
Conferentie over emissiehandel verstoord door milieuactivisten
AMSTERDAM (Ravage) - De Amsterdamse politie heeft rond het middaguur een einde gemaakt aan de bezettingsactie in het Okura Hotel. Zeventien activisten hadden eerder op de ochtend een internationaal congres over emissiehandel verstoord waarna men zich met lock-ons aan elkaar vast had geketend. De arrestanten zijn voor verhoor overgebracht naar het hoofdbureau.
Rond kwart voor tien vanochtend zijn de zeventien activisten het Okura Hotel binnengeglipt waarna men de conferentiezaal binnenstormde. Terwijl enkele activisten verkleed als businessmen en blauwe 'water-helden' een toneelstukje opvoerden, zagen de overigen kans zich aan elkaar vast te ketenen. De leiding van de conferentie ´Eyeforenergy´ besloot de vergadingen te stopen waarna de deelnemers naar buiten werden gedelegeerd. Met meer dan twee uur vertraging werd het programma voortgezet in een andere zaal.
Buiten het hotel hielden veertig activisten een lawaaidemonstratie. De samba-actieband brak een nieuw persoonlijk record door ruim drie uur vrijwel onafgebroken muziek te produceren. De betogers hielden spandoeken op met teksten als "Our climate is not for sale" en "Trade pollution is not the solution". Een als BP-directeur uitgedoste steltloper verzorgde een uitmuntende show op straat door zich herhaaldelijk in het rijdende verkeer te begeven.
Rond het middaguur maakte de politie een einde aan de bezetting. De BraTra ('brand en traangas'; speciale eenheid die ook getraind is in slijp- en knipwerk) van de Mobiele Eenheid moest er met kniptangen en een motorzaag aan te pas komen om de activisten van elkaar te kunnen schijden. De arrestanten werden via een zij-ingang van het hotel een voor een afgevoerd. Uitgeluid door hun sympathisanten die door de bereden politie en hondegeleiders op afstand werden gehouden.
De actie werd op touw gezet door de actiegroep Amsterdamse Radicale Klimaatactivisten (ARK). De activisten eisen een directe reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 60%. "De aarde is belangrijker dan de winsten van het bedrijfsleven en hun aandeelhouders", aldus ARK.
Een van de resultaten van het erg magere Kyoto-protocol is de invoering van emissiehandel. Dit werkt echter averechts en frustreert een werkelijke reductie van de CO2 uitstoot. Een aantal bedrijven hoopt flink geld te verdienen met handel in uitstootrechten van broeikasgassen. Maar de voornaamste reden van de toenemende interesse voor milieu-issues is de angst voor regulering. Politici en burgers moeten geloven dat 'vrijwillige actie' van het bedrijfsleven voldoende is om de problemen aan te pakken. Dit oppoetsen van het imago wordt ook wel groenwassen genoemd.
Emissiehandel is een poging vervuiling uit te drukken in geld en uitstootrechten om er vervolgens winst mee te maken. Hierbij gelden dezelfde regels als in het huidige economische systeem. Dezelfde slachtoffers zullen vallen, met name mensen in ontwikkelingslanden en het milieu. Emissierechten worden gemonopoliseerd en mensen en natuur gaan eraan kapot.
Emissiehandel zou geld vrijmaken voor alternatieve projecten, maar geld voor schone energie en andere zinvolle technologische ontwikkelingen moet en kan anders worden gereserveerd. Het grote probleem met emissiehandel is dat het de CO2 uitstoot niet terugdringt. Het pakt het huidige neo-liberale economische systeem niet aan. De overconsumptie en de eeuwige groeidrang in westerse landen wordt niet ter discussie gesteld. De bedrijven die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor klimaat-verandering, maar ook voor andere ecologische en sociale problemen, krijgen
alleen maar meer vrijheid.
In plaats van de huidige economische doldraaiende maatschappij waarin overheden steeds meer bevoegdheden overdragen aan de vrij markt staan wij voor een basisdemocratisch alternatief. Mensen moeten meer te zeggen krijgen over eigen leef- en werkomgeving. Laat bedrijven onder controle staan van lokale gemeenschappen en bestuurd worden door de werknemers en niet door op winst beluste aandeelhouders. De economie moet in dienst staan van de maatschappij en niet andersom. Directe invloed kan zorgen voor meer betrokkenheid van mensen bij hun directe omgeving en het milieu.
Meer info:
http://www.aseed.net
http://www.risingtide.nl
p.s.: Alle arrestanten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Hen staat echter nog wel een proces te wachten.
p.s.2: Verder dient het eerder verspreide gerucht dat er met boterzuur zou zijn gespoten, weersproken te worden. Het bericht bleek afkomstig van een persfotograaf die waarschijnlijk alweer geruime tijd geleden z´n wasserette heeft bezocht.