arch/ive/ief (2000 - 2005)

Studentenvertegenwoordigers Gent verbieden vrije meningsuiting
by Actief Linkse Studenten Thursday February 21, 2002 at 04:15 PM
als@student.rug.ac.be

Op de betoging tegen de kotbelasting verbieden studentenvertegenwoordigers het uitdelen van pamfletten en vergeten de strijd verder te zetten.

Studentenvertegenwoordigers tegen kotbelasting gaan compleet uit de bocht.

Gisteren ging in Gent een betoging van start tegen de kotbelasting. Deze betoging was georganiseerd door de studentenvertegenwoordigers van de RUG en de hogescholen van Gent. Actief Linkse Studenten en Internationaal Verzet juichten de samenwerking onder de verschillende studentenraden dan ook toe en mobiliseerde naar de betoging.

Twee uur voor de betoging kregen we echter de mededeling dat politiek materiaal verboden was op de betoging: pamfletten mogen niet uitgedeeld worden, materiaal niet verkocht. Dit alles werd geargumenteerd met de zin: Dit is geen politieke betoging en het student zijn gaat voor op politieke overtuiging. Organisaties met een politieke overtuiging mogen niet aanwezig zijn als organisatie, hun leden enkel als student.

Dat de representativiteit van studentenvertegenwoordigers tragisch is, dat wisten we al, maar dat zij zich dan nog eens willen voordoen als de énige vertegenwoordiger of woordvoerder van de studenten, dat nog eens met fascistische maatregelen willen opleggen, die fysiek uitvoeren, dat is nieuw.

De ordedienst probeerde onze pamfletten in beslag te nemen, trachtte spandoeken uit de betoging te verwijderen en dreigde constant dat ze ons uit fysiek uit de betoging zou plaatsen. Het is schrijnend te zien dat enkel door een oranje bandje te geven aan studenten en hen opdrachten te geven, deze studenten denken die macht verworven te hebben dat zij zelfs in kunnen gaan tegen enkele fundamentele rechten van de mens.

Voor diegenen die niet wisten dat er enkele rechten bestaan die onaantastbaar zijn, willen ALS u enkele nog eens opsommen. Volgende rechten werden geschonden: recht om je te organiseren, recht op vrije meningsuiting en persvrijheid. Actief Linkse Studenten beseffen dat deze rechten slechts burgerlijke rechten zijn en dus beperkt en beïnvloed door de heersende klasse in de samenleving: de kapitalistische, toch zijn wij er van overtuigd dat zij een reële sprong vooruit waren voor de arbeidersklasse. Wij voelen ons in onze rechten aangetast en eisen op zijn minst een verontschuldiging voor inbreuk op volgende rechten. Ook werden door het heen en weer getrek 10 kranten van Internationaal Verzet beschadigd en eisen wij een schadevergadering van 10 euro, de steunprijs van de kranten.

Artikel 19 Grondwet:

"De vrijheid van eredienst, de vrije openbare uitoefening ervan, alsmede de vrijheid om op elk gebied zijn mening te uiten, zijn gewaarborgd, behoudens bestraffing van de misdrijven die ter gelegenheid van het gebruikmaken van die vrijheden worden gepleegd."

artikel 10 EVRM:

"1.Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te koesteren en de vrijheid om inlichtingen of denkbeelden te ontvangen of door te geven, zonder inmenging van overheidswege en ongeacht grenzen. (....)"

artikel 19 BUPO-verdrag (VN)

"2. Een ieder heeft het recht op vrijheid van meningsuiting; dit recht omvat mede de vrijheid inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook op te sporen, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen, hetzij mondeling, hetzij in geschreven of gedrukte vorm, in de vorm van kunst of met behulp van andere media naar zijn keuze."


Onlangs verklaarde Alex Wieme op Indymedia dat hij zich tegen elke autoriteit keert. ALS was dan ook verwonderd dat hij als één van de verantwoordelijken van de ordedienst elke politieke mening probeerde teniet te doen. Van autoriteit gesproken. De praeses van de Sociale Raad van de RUG, Angela Van de Wiel, tevens initiatiefnemer van het vluchtelingenactiecomité haalde op een bepaald moment de politie erbij met de mededeling dat er mensen pamfletten uit aan het delen waren en dat die moesten worden gestopt, waarop de politie antwoordde dat dit toch ons recht was.

In de betoging manifesteerden ook het NSV en het KVHV, de één meer fascistisch dan de andere, de een zatter dan de andere (KVHV gaf gratis vaten) maar beiden duidelijk met een extreem rechtse leiding. Voor de betoging was begonnen was de vrees dan ook dat zij linkse studenten zouden aanvallen op de betoging. Niemand had verwacht dat de studentenvertegenwoordigers, samen met de ordedienst, een deel van het (geheime) programma van NSV zou doorvoeren: beperking van vrije meningsuiting.

Wat wij duidelijk wilden maken aan de betogers met onze pamfletten, is dat dit wel een politieke betoging is, dat de maatregel van kotbelasting een neoliberale maatregel is en kadert in de onderwijshervormingen, het Bologna-akkoord. Vandaag betogen 500 Kine-studenten in Gent tegen het lotingsysteem dat de uitstroom van studenten moet beperken. De richtlijnen die in Bologna worden gegeven worden vandaag reeds voelbaar. Ook wilden wij duidelijk maken dat het hele Vlaamse beleid op vlak van huisvesting schrijnend is, dat er 300.000 woningen in slechte staat zijn en er 100.000 nieuwe dingend nodig zijn. Wij wilden duidelijk maken dat als je maatregelen als de kotbelasting wil teniet doen, je een linkse oppositie zal moeten voeren, ook in verkiezingen maar in de eerste plaats met de mensen op straat en samen met de studenten. Wij willen duidelijk maken dat als de studenten deze strijd willen winnen zij zullen moeten samenwerken met actiecomités tegen huisjesmelkerij, en met de hele Gentse bevolking voor degelijke en goedkope huisvesting.

Op het einde van de kotbelastingsbetoging geeft de voorzitter van de Studentenraad van de RUG een speech. Hij deelt mede dat de kotbelasting er komt, maar dat de schepen wel een coherent studentenbeleid zal voeren, nl. goedkoop internet en enkele kotcontroleurs meer. Iedereen wachtte op woorden over hoe de beweging verder zetten, maar die kwamen er niet. De betoging eindigde met "kotbelasting, Boe" en iedereen mocht naar huis vertrekken. Wij konden ons niet van de indruk ontdoen dat de speech voor veel studenten overkwam als ‘je hebt voor niks betoogd'. Waarschijnlijk kruipen studentenvertegenwoordigers nu terug in hun overlegorganen in de hoop daar iets te kunnen bereiken. Wanneer je 800 man achter je krijgt, dan deel je hen toch mee wat zij kunnen doen om verder te strijden tegen de kotbelasting?

Actief Linkse Studenten hebben zich niet laten doen en hebben aan iedereen een pamflet uitgedeeld, ondanks de bedreigingen van de ordediensten. Wij zien dit als ons recht, maar ook als onze plicht. Als de studentenvertegenwoordigers geen informatie geven, dan moeten wij het doen. De honger naar info was bij de studenten dan ook heel groot. Dit is ook logisch daar van de studentenvertegenwoordigers niet veel meer informatie was gekomen dan ‘betoging tegen kotbelasting'. Wij roepen tevens de studentenvertegenwoordigers op af te stappen van hun angst een politiek standpunt in te nemen en roepen hen op aansluiting te zoeken met ALS en samen een linkse oppositie te voeren.

Iedereen, is met commentaar, een uitnodiging tot debat, discussie of whatever altijd welkom op als@student.rug.ac.be.

Conclusie: kotbelasting is een deel van neoliberale maatregelen die onderwijs willen hervormen, het aantal studenten willen beperken. Enkel de vorming van een linkse oppositie kan die teniet gaan doen. Wij roepen iedereen op daarom aan te sluiten bij Actief Linkse Studenten. U kan ons steeds contacteren voor een discussie, Informatie over een afdeling in jouw school, etc.

Wij hopen dat wat gebeurd is, samen met deze tekst zal besproken worden op de verschillende studentenraden. Wachtend op een verontschuldiging tegenover ALS en Internationaal Verzet voor inbreuk op onze rechten.

Koenraad Depauw
Voorzitter Actief Linkse Studenten
Internationaal Verzet

De Belgische Grondwet stelt in art. 12 dat de vrijheid van de persoon is gewaarborgd. In art. 19 dat de vrijheid om op elk gebied zijn mening te uiten is gewaarborgd en in art. 27 dat de Belgen het recht van vereniging hebben.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948) stelt in art. 13 dat een ieder het recht heeft om zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat; in art. 18 dat een ieder het recht heeft op vrijheid van gedachte; in art. 19 dat een ieder het recht heeft op vrijheid van mening en meningsuiting (dit recht omvat de vrijheid, zonder inmenging een mening te koesteren en door alle middelen en ongeacht grenzen, inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven) en art. 20 stelt ten slotte dat een ieder het recht heeft op vrijheid van vreedzame vereniging en vergadering.

Spamming
by El Pimo Thursday February 21, 2002 at 04:34 PM
pimvdp@yahoo.com

Er werd al eerder een bericht over de kotbelasting-betoging gepost door iemand anders, waar reeds verschillende reacties op kwamen. Koenraad, je bent dus vrij je bericht daar bij de reacties te posten, maar als iedere vereniging zijn versie van de feiten apart wil posten wordt de newswire volledig nutteloos en helpen we volgens mij indymedia om zeep.

El Pimo

niet akkoord
by Mara Thursday February 21, 2002 at 04:47 PM

Sorry Pinkje , maar Indymedia is open voor iedereen. Bij andere gebeurtenissen krijgen we ook vaak 3 of 4 versies van een artikel en dat is alleen maar aan te moedigen. Dat is juist de kern van burgerjournalistiek :actieve burgerschap en democratische processen ondersteunen. Iedereen is een beetje journalist.
Indymedia zal vooral om zeep gehaald worden door tussenkomsten die andere mensen wegjagen.

Ziehier
by Bart Meulemans Thursday February 21, 2002 at 04:59 PM

Als we toch alles gaan herhalen. Ziehier de reactie van de organisatoren op de postings.
By the way, ik hoop dat als ooit eens ophoud met deze zever.

reactie van organisatoren
by Dany en Angela 7:20am Thu Feb 21 '02

Sta ons toe om ? als medeorganisatoren van de demonstratie ? onze visie op de betoging te geven. Het is niet onze bedoeling te vervallen in een welles-nietesspelletje, maar enkel om de gebeurtenissen in hun context te plaatsen.
Wij weten niet wat de reporter van Indymedia zich voorstelt bij een betoging. Wat mij betreft was het een geanimeerde, gemoedelijke betoging van uitgelaten jongeren ? de één al meer dan de ander - zoals ik er al vele heb meegemaakt. Het is zijn goed recht om dit als te rustig en kleurloos te bestempelen, maar persoonlijk hebben wij dit niet zo ervaren.

Als organisatoren hadden we de bedoeling om een studentikoze en vreedzame betoging te houden. Niet meer, maar ook niet minder. Voor ons had het student-zijn voorrang op de politieke overtuiging. Dit betekent niet dat de betoging apolitiek was. Op de website ? waar Gwen Falony naar verwijst ? hebben wij reeds geschreven dat de betoging uiteraard ook een politieke dimensie had. De politieke dimensie was evenwel niet de enige ? er zijn oneindig veel motieven waarom men kan betogen tegen een kotbelasting en die zijn niet allemaal reduceerbaar tot politiek ? en daarom wensten wij niet dat die al te veel benadrukt zou worden. Wij hebben nooit de bedoeling gehad om elke uiting van politiek te weren uit de betoging. Iedere democratische betoger was hartelijk welkom. Wij hebben wel alle politieke verenigingen vriendelijk verzocht om zich niet al te nadrukkelijk te profileren en om onze betoging niet te recupereren. Het is uitermate jammer dat ALS en MLB weigerden om op onze vraag in te gaan. De houding van sommige leden van deze verenigingen zouden wij als sektarisch willen omschrijven. Wij weten dat wij nu riskeren om emmers kritiek en verwijten over ons te krijgen ? zoals het op Indymedia wel meer gebeurt ? maar toch lijkt het ons de enige juiste omschrijving. Sommige militanten van deze bewegingen ? vooral dan van de ALS ? waren voor geen rede vatbaar, overtuigt van het grote gelijk, wensten zoveel mogelijk ?leden? te ronselen en duldden geen enkel tegenstem. Als men dit laatste dan toch riskeerde, wordt men onmiddellijk uitgemaakt voor fascist of moest men andere zeer beledigende uitspraken aanhoren. Als overtuigde linkse activisten ? die niet alle visies van ALS en MLB delen ? heeft ons dit diep geraakt. Een grotere belediging lijkt ons nauwelijks denkbaar, want het fascisme reïncarneert alles wat wij verafschuwen. De autoritaire houding van ?wie niet volledig met ons is, is tegen ons? stuit ons erg tegen de borst. Het is erg jammer dat sommigen zich niet kunnen inzetten voor een ruimere doelstelling zonder ongelooflijke profilerings- en recuperatiedrang. Onze vraag bestempelen als het ontnemen van het recht op vrije meningsuiting is flauw. We vroegen enkel om tijdens de betoging ? ervoor kon het wel ? geen flyers uit te delen. Als organisatoren hadden we volgens ons het recht om dit te doen. Zouden pakweg de anderglobalisten dulden dat er door neoliberalen flyers worden uitgedeeld? Wij menen van niet en weinig andersglobalisten zouden dit als een dictatoriale beperking van de meningsuiting bestempelen.

Gwen Falony schrijft ?Als derde puntje zou ik het even willen hebben over het argument dat het verbod op politieke propaganda ingesteld was om extreem-rechts een stok in de wielen te steken?. Dit was wel degelijk zo en hier komen wij dan op het vreedzame van de betoging. Enkele dagen voor de betoging hoorden wij dat het NSV en de Vlaams Blok-Jongeren mogelijk zouden meestappen. Wij hebben toen besloten om dit niet te tolereren en hen uit de betoging te zetten. Wij konden ons niet vereenzelvigen met een betoging waar figuren van dergelijk extreem-rechts allooi zouden opstappen. Toen het ALS massaal flyers voor een anti-NSVbetoging aan het kopiëren was, hebben we besloten dat dit een ontoelaatbare provocatie was die het vreedzame karakter van onze betoging in het gevaar zou brengen. Ondanks lang aandringen was het ALS niet bereid deze flyers achterwege te laten. Dit was een belangrijke reden voor onze vraag aan alle politieke groeperingen om niet te flyeren. We wilden immers geen enkele partij benadelen. Wat voor de ene groep niet kan, kan ook niet voor de andere groep. Tijdens de betoging vond de politie het niet opportuun om het NSV uit de betoging te verwijderen. Ze vreesden dat de betoging op die manier zou escaleren. Persoonlijk vinden wij dit jammer, maar omdat het om een verwaarloosbaar aantal individuen ging ? 6 à 7 ? die zich bovendien rustig gedroegen heeft onze ?ordedienst? zich bij de beslissing van de politie neergelegd. Wij hebben toen een aantal mensen van onze ?ordedienst? tussen hen en de betoging geplaatst om hen op die manier van de betoging af te scheiden. De NSV?ers zijn op deze plaats gebleven. Het is voor een groot deel aan de stugge houding van de ALS-leden te wijten dat wij ons genoodzaakt zagen om ook de andere groeperingen te vragen geen flyers uit te delen.

Dit schrijven geldt als onze enige reactie.

Met vriendelijke groeten,

Dany Neudt
Angela van de Wiel

uw mening
by gc Thursday February 21, 2002 at 05:01 PM

Pim, wat is uw mening van heel het gebeuren? Over de vorm etc kunnen we discussiëren (moest er al dan niet een nieuw bericht geopend worden door Koenraad...), maar dat interesseert me niet echt. Ik zou graag weten 1/ wat je van de kotbelasting vindt en 2/ wat je van het optreden van de studentenvertegenwoordigers vindt.
GC

Geen probleem
by El Pimo Thursday February 21, 2002 at 05:01 PM
pimvdp@yahoo.com

Geen probleem mee Mara, al ga ik niet helemaal akkoord, Koenraad's mening staat ondertussen immers al onder het andere artikel, zodat dit toch meer weg heeft van spamming dan van oprechte burgerjournalistiek.

Pinkje is echter iemand anders hoor, tenzij ik last heb van multiple-persoonlijkheidsstoornissen ;-)

El Pimo

Reactie van het Dalifront
by Platband Koenraad Thursday February 21, 2002 at 05:07 PM


Het recht op het eten van kikkerbilletjes (Art 71, p 25, § 5) wordt hier weer schandelijk genegeerd. En niemand vraagt mijn mening!

Dat is misschien maar goed ook.

bart
by gc Thursday February 21, 2002 at 05:10 PM

Bart, ik hoop dat sommige linksen ooit eens een beetje respect zullen kunnen opbrengen voor onze meningen. En dat in plaats van te denken dat ze zelf de enige echte waarheid in pacht te hebben.

toegeven aan fascisten
by Koenraad depauw Thursday February 21, 2002 at 05:19 PM

Als ik het dus goed begrijp liet STEK zich intimederen door die NSV'ers. Er waren racisten aanwezig op de betoging dus er mag niks over antiracisme gezegd worden. Logisch hoor.

De feiten zijn trouwens dat we wel pamfletten hebben uitgedeeld waarop antiracistische dingen stonden, we die per toeval zelfs aan een NSV'er hebben gegeven en hij er niks op zei. Geen slag, geen boegeroep, niks.

Tegelijkertijd waren 40 "ordestudenten" ons in de gaten aan het houden en elke keer we betrapt werden ons de huid volscholden en onze pamfletten probeerden af te nemen. Dit tegelijkertijd met fysieke intimidatie.

Ik geloof dat we het NSV niet meer nodig hebben. STEK, met Angela Van De Wiele op kop, zal in het vervolg onze pamfletten afnemen, affiches afscheuren, leden bedreigen en in elkaar slaan.

Groeten,

Koenraad Depauw

beste koenraad
by manu Thursday February 21, 2002 at 05:26 PM

"Ik geloof dat we het NSV niet meer nodig hebben. STEK, met Angela Van De Wiele op kop, zal in het vervolg onze pamfletten afnemen, affiches afscheuren, leden bedreigen en in elkaar slaan."

adem eens diep in jongen

voel je je al beter?

denk nu eens na: wat is het nut om Angela vandewiel (let eens op de spelling) aan te vallen op zo'n idiote manier?

ik denk niet dat iemand van jullie in elkaar geslagen is niet? dus kalmeer nu maar en bedenk ook eens dat dankzij angela er voor het eerst in vele jaren weer een sociale raad is geweest die dingen geregeld heeft, die een anti-discriminatiecharter heeft afgedwongen van de unief,
als jullie het beter kunnen en willen kunnen jullie ook zelf een kandidaat stellen voor de studentenverkiezingen en dan is het probleem van representativiteit ook direct opgelost:)

allez,
vrede en plezier,
groeten
manu

heb je een fixatie
by alex w Thursday February 21, 2002 at 05:33 PM

je bent nogal redelijk gefixeerd op Angela van de wiele me dunkt??

Je beweert hier zomaar dat angela van de wiel zou het hoofd van de ordedienst zijn, in een vorige posting was ik dat nog,

wie zal de volgende zijn??

ik probeer hier niet te persoonlijk te spelen, maar op politiek vlak, iets wat de ALS blijkbaar moeilijk ligt,KDP?
Ik spreek je over de persoonlijke beschuldigingen later nog wel eens, op politiek vlak vind ik de reactie van danny en angela een uitstekend antwoord op jullie onzin.

Verstand
by Dany Thursday February 21, 2002 at 05:37 PM

Koenraad,

Na dit bericht zul je me wel weer uitmaken voor fascist, maar na alle stront die we door jou al over ons kregen, kan het er probleemloos bij. Het is bijna niet te geloven, maar blijkbaar zat er in het hoofd van die NSV'er die jullie een pamflet gaven meer verstand dan in jouw "linkse", paranoïde hersenpan.
Ik vind dit allemaal erg zielig en pathetisch. Heb je dan echt geen andere manier om aandacht te trekken?

Dany

OK
by Koenraad depauw Thursday February 21, 2002 at 05:46 PM

OK,

ik heb me wat laten gaan. Ik kan u verzekeren dat je het na 2 uur nagejaagd worden op een betoging eventjes beu wordt. Dat Angela de politie er bij haalde en hen vroeg ons te verbieden pamfletten uit te delen zal lang in het ALS-geheugen gegrift zijn.

Ik wil af van persoonlijke vetes en beschuldigingen. Nog niemand heeft geantwoord op de politieke inhoud van mijn eerste mail.

We zijn niet in elkaar geslaan, maar kregen wel enkele (lichte) stampen van de ordedienst. Tevens werd materiaal beschadigd en ons een verbod opgelegd pamfletten uit te delen. Als je hier licht over gaat ben je verkeerd bezig.

ALS wil nog steeds een verontschuldiging en een schadevergoeding voor de 10 kranten die door het getrek van de ordedienst in het water zijn gevallen.

Koenraad Depauw
Actief Linkse Studenten

Waarom de waarheid van de eigenlijke feiten scheiden ?
by Steven Verhoeven Thursday February 21, 2002 at 05:49 PM

In de reply van STEK las ik dat het enkel tijdens de betoging verboden was om pamfletten uit te delen. Om te beginnen is dit al resoluut schandalig, maar dit strookt ook absoluut niet met de werkelijkheid.

Op het moment van verzamelen werden we reeds belaagd met ordediensten die ons verboden om pamfletten uit te delen en ze zelfs fysiek afpakten. We moesten ze maar na de betoging terug vragen ??? En jullie noemen jezelf democratisch en anti-fascistisch ???
Ten tweede stonden op het eindpunt van de betoging en 10-tal mensen om eveneens pamfletten uit te delen. Toen de - o zo vriendelijke - ordedienst dit zag, kregen we weer van Jan. Opnieuw met het dreigement om ons uit te betoging te zetten. Toen we antwoordden met: "ja, doe maar, daar zijn de flikken", hebben ze inderdaad de flikken gaan halen. Maar tot hun grote spijt, waren de flikken democratischer ingesteld als zij zelf en hebben ze ons dus niet verboden om pamfletten uit te delen.

Ik hoor geregeld mensen klagen over het feit dat links zo versplinterd is. Maar als ik dan de houding van deze zogenaamde "linksen" zie, ben ik echt niet verbaasd.

Steven Verhoeven,
Actief Linkse Studenten

inhoudelijk aub
by Katrijn Thursday February 21, 2002 at 05:56 PM

Is er hier iemand die wil antwoorden op de inhoud?

je moet inderdaad niet iedereen voor fascist gaan uitschelden, maar ik was ook op die betoging en de ordedienst ging zwaar tekeer tegen iedereen die een pamflet bijhad. ze trokken ze uit de handen van de mensen die er net één hadden gekregen.

De cruciale vraag is volgens mij of hier rechten zijn geschaad en of de ALS hier een verontschuldiging voor zal krijgen.

ook denk ik dat het nodig is dat er iemand reageert op de eerste mail van Koenraad, oa op de vraag hoe we de beweging tegen kotbelasting kunnen verderzetten...

katrijn

Proficiat aan allen die meewerkten aan de geslaagde betoging.
by Stijn O. Thursday February 21, 2002 at 06:24 PM

Hierbij wil ik de organisatoren van de geslaagde betoging, Dany en Angela, en al diegenen die direct en indirect meewerkten aan het welslagen daarvan feliciteren.
Keep up the good work. Jammer dat het goede nieuws van een geslaagde studentenbetoging ten onder gaat in een scheldpartij.

Ik was zelf vorig jaar nog studentenvertegenwoordiger aan de RUG en kan het alleen maar toejuichen dat er toch nog studentenvertegenwoordigers bestaan als Dany en Angela die daar niet in de eerste plaats zitten om hun CV op te leuken of hun partijpolitieke kuiten te smeren, maar om de belangen van de studenten te verdedigen. Doe zo voort, we hebben jullie meer dan nodig. Koenraad en andere ALS'ers, geef toe, die gasten verdienen zo'n respectloze behandeling als hierboven toch niet? Jullie weten allemaal hoe weinig studentenvertegenwoordigers van hun soort er zijn.

In de plaats van die mensen hier weer tien meter onder de grond te slaan, hadden jullie misschien ook rekening kunnen houden met hun wensen ('student zijn moet primeren op partijpolitieke overtuiging') en er met hen over kunnen babbelen over hoe je dit min of meer kunt verzoenen met jullie wens tot zichtbare aanwezigheid.

Derde reactie
by Dany Neudt Thursday February 21, 2002 at 06:38 PM

(1)Ik heb het net nagevraagd bij enkele mensen. Voor zover ik daar nu zicht op heb - maar verdere navraag zal dit moeten uitwijzen - heeft niemand van de Studenten Tegen Kotbelasting pamfletten in beslag genomen, op de grond gegooid en is er geen enkel fysiek contact geweest met medebetogers. Zoals het er nu naar uitziet zijn we in geen geval bereid om een schadevergoeding te betalen. Mag ik er ook even op wijzen dat de Gentse politie ons gefeliciteerd hebben met onze goede organisatie. Maar ja, misschien zijn zij - net als wij - in de ogen van Koenraad de Pauw ook een fascistische, gewelddadige, dictatoriale organisatie.

(2) Wat de excuses betreft, de Studenten Tegen Kotbelasting vergaderen maandagavond. Wij zullen op dat moment een standpunt innemen. Ik kaats de bal evenwel terug. Wij (vooral Angela) hebben hier in de laatste uren de meest wansmekelijke beledigingen moeten verduren. We werden uitgemaakt voor fascisten, geweldenaars, erger dan NSV, ... Wij beraden ons hoe we op deze laster zullen reageren.

(3) Wat de verdere acties tegen de kotbelasting betreft. Zoals gezegd, de Studenten Tegen Kotbelasting komen maandagavond samen. Wij zullen op dat moment de betoging en de signalen die we van het stadsbestuur kregen evalueren en onze toekomstige strategie bepalen. We moeten ons onder andere bezinnen hoe we zullen reageren op het aanbod van schepen De Regge om mee een echt Gents studentenbeleid te ontwikkelen. Ze stelde onder andere voor om maatregelen uit te werken die de universiteit en de hogescholen moet stimuleren om hun sociale huisvesting verder uit te bouwen.

(4) Uiteraard kan elke vereniging welke actie dan ook plannen tegen de kotbelasting. Ik ben erg benieuwd naar de aard, de omvang en de impact van de toekomstige acties van de Actief Linkse Studenten. Aangezien wij er niets van bakten, veronderstel ik dat zij ons zullen tonen hoe het nu echt moet.

Vredevolle - maar niets vergeten - groeten

Dany Neudt

Vraagje
by Tim H. Thursday February 21, 2002 at 07:48 PM

...dat de maatregel van kotbelasting een neoliberale maatregel is en kadert in de onderwijshervormingen, het Bologna-akkoord...

kan iemand mij dat wat verduidelijken? Wat heeft de kotbelasting te maken met onderwijshervormingen, namelijk met het Bologna-akkoord?

en oh ja om toch wat van de inhoud weg te lopen: El Pimo, wat voor een annozelaar ben jij zeg? hoe is dat toch mogelijk dat u daarvoor uw tijd kunt verspillen met annozele parlé te verkondigen!! het is juist wanneer verschillende organisaties of verschillende individuen hun visie weergeven op een bepaald feit dat we daaruit een objectief besluit kunnen nemen. amai zeg, ben jij al volwassen? uw parlé is pas echt een schande op dit medium; ga liever uw gal uitspuwen op de sites van fascisten, daar kan je ook zo'n lectuur lezen

kotbelasting
by geert cool Thursday February 21, 2002 at 10:23 PM

Uiteindelijk leidt een kotbelasting tot een hogere drempel en is het een logisch voortvloeisel van de afbouw van de sociale diensten die studenten aangeboden worden. Het kadert in een volledige privatisering van het onderwijs en bijhorende sociale diensten. In plaats van na te denken over de uitbouw van meer sociale woonsten voor studenten wordt enkel nagedacht hoe er meer geld kan gehaald worden uit deze groep. De slachtoffers van deze logica zijn bekend: de studenten, maar ook de gewone Gentenaren voor wie een stijging van de huurprijzen in de studentenbuurt ook gevolgen hebben (logischerwijs zou het leiden tot een toename van de algemene huurprijzen in Gent).

een vader getuigt
by bert Thursday February 21, 2002 at 11:26 PM

Als alleenstaande vader met drie tieners word ik elk schooljaar opnieuw geconfronteerd met stijgende studiekosten.
Nu beperkt mijn financieel-praktische zorg zich nog tot "hoe hou ik deze kosten binnen de grenzen van mijn inkomen?"
Straks gaat de oudste studeren aan de universiteit. De zorg gaat dan al veel groter worden en meer gesteld worden in termen van "welke opofferingen gaan we met ons gezin doen om onze oudste te laten studeren?"
Het vooruitzicht houdt me nu al wakker. Maar helemaal krijg ik het, als na de oudste ook de tweede zou willen gaan studeren. Dat wordt zo goed als onmogelijk! Onbewust (of beter bewust omdat het niet anders kan) zijn mijn aanmoedigingen voor de tweede om later verder te studeren al heel wat minder. En dan probeer ik maar niet aan de derde te denken. Ik kan op dit moment maagzweren wel missen. Ik moet nog gaan werken voor de kost ook, hoor.

Er zijn duizenden gezinnen (en niet alleen met alleenstaande ouders) die kunnen getuigen zoals ik, maar je zult hen niet horen: zij halen het internet niet, laat staan de universiteit.

De kwestie van de kotbelasing is geen ‘studentenprobleem op zich'. Het is geen "maatregel die toegepast wordt op mensen die electoraal de minste inspraak hebben."
Met maatregelen als de kotbelasting worden in de eerste plaats de ouders getroffen die wel zogenaamd inspraak hebben en die uiteindelijk in de behoefte van hun studerende kinderen moeten voorzien.

Vanuit mijn materiële en financiële bekommernissen heb ik de PVDA altijd gezien als mijn (politieke) bondgenoot. Al meer dan 20 jaar waarschuwt de PVDA voor de besparingsrondes van onze opeenvolgende regeringen waarvan de besparingen in het onderwijs een deel uitmaken. De PVDA waarschuwt al jaren voor evoluties die spijtig genoeg ook nog uitkomen: het voor gewone mensen onbetaalbaar worden van gezondheidszorg, woning, verkeer,… en ook onderwijs. De PVDA heeft hier in de loop der jaren meer dan één aktie of bewustmakingskampagne rond gevoerd. En tonnen literatuur rond aangeboden! In hun weekblad Solidair of in brochures.
Als ik de artikels lees, steek ik steeds heel wat op over het ekonomisch en politiek kader waarin dingen gebeuren zodat ik met kennis van zaken kan oordelen. Van de PVDA onthou ik ook de aanmoedigingen om niet in mijn schelp te kruipen, niet de dingen fataal op te nemen, niet de dingen op zijn beloop te laten en nederig te aanvaarden maar zelf met opgeheven hoofd boven water te komen (wat ik hier dus ook doe).

Dus, nu ben ik blij, zeer blij, als er naast de PVDA nieuwe bondgenoten bijkomen zoals de Studenten Tegen de Kotbelasting en ik ben hen daar zeer dankbaar voor. Ik, noch de andere gezinnen met deze problemen, kunnen ons alleen redden uit de benarde situatie waarin we zijn terechtgekomen. Alle verzet is nodig.

Ik vind het dan ook spijtig moesten mijn nieuwe bondgenoten, mijn "oude" bondgenoten gaan verjagen. Er valt bij hen immers heel wat op te steken voor het principieel verdedigen van betaalbaar studeren. Als "studeren een sociale aangelegenheid is die niet mag belast worden", dan hoop ik dat de Studentenbeweging Tegen de Kotbelasting hiermee een konsekwente keuze maakt en niet alleen de maatregel van de kotbelasting, maar alle maatregelen die het studeren duurder maken, wil aanvechten.
Het zal ouders als ik veel financieel leed en kopzorgen besparen zodat de kinderen zich kunnen concentreren op… hun studie. Want daarvoor willen ze naar de universiteit.

Met oprechte dank voor de aandacht voor mijn probleem.

(Terzijde: ik vind het over en 't weer gediscuteer op deze site best leerrijk zolang het niet een inhoudsloos gescheld wordt. Het is wat anders dan one-liners of dooddoeners als "ach, ja, geef ons nog een pint!" waarmee ik dagelijks moet leven).

Hoi
by El Pimo Friday February 22, 2002 at 12:20 PM
pimvdp@yahoo.com

Ik had al eerder (bij het andere bericht) een redelijk uitvoerige bijdrage geschreven over de inhoud van de zaak. Jammer genoeg is deze er blijkbaar niet doorgekomen, en is de tekst dus verloren gegaan. Guido wist mij te vertellen dat hij hetzelfde aan de hand heeft gehad. Is er iemand van indymedia die hier een verklaring voor heeft of eens kan zoeken naar mogelijke oorzaken? Zonder mijn vorige reactie komt het een beetje over alsof ik de discussie niet zou willen voeren, wat dus niet waar is. Nochthans blijf ik het debat over de vorm belangrijk vinden. Ik zou immers ook al mijn reacties in een nieuwe post kunnen gieten, waardoor mijn mening meer gelezen wordt, ten koste van de andere berichten. Mag ik Tim H. vragen wat er zo 'annozel' is aan deze mening, en waarom die zou thuishoren op een fascistisch forum? Hou het in het vervolg beleefd aub, enkel als we elkaar respecteren kunnen we iets bijleren.

De inhoud van de zaak dus:

1) Ik vind dat de organisatoren het recht hebben om bepaalde voorwaarden te stellen aan de deelnemende organisaties. Zij zijn verantwoordelijk voor het verloop van de betoging, maar ook voor de boodschap die de betoging naar buiten toe brengt. Als je je niet aan die voorwaarden kunt houden, even goede vrienden, maar organiseer dan je eigen betoging.

2) Het inroepen van het recht op vrije meningsuiting is dan ook klinkklare onzin. Het feit dat je daar op straat mag lopen in een manifestatie heb je enkel en alleen aan de organisatoren te danken, want het gaat hier om een aangevraagde betoging. Met de 'extracten' uit de grondwet en het EVRM kun je ook eisen dat je je pamfletjes in het Pentagon mag gaan uitdelen. Jammer genoeg werkt het burgerlijk recht niet op die manier.

3) Wat het optreden van de ordediensten betreft wil ik wel eens weten wat nu juist de beschuldigingen zijn. Dat sommige ALS-militanten het niet leuk vonden dat ze hun pamfletjes niet mochten uitdelen begrijp ik best (hoewel ze het dus toch gedaan hebben). Zoals Dany zegt is er echter niemand vand e ordedienst die kan bevestigen dat er pamfletten effectief zijn afgenomen, of dat er ook maar enig fysiek contact is geweest. Het verhaal van die krantjes komt niet echt geloofwaardig over: eerst zijn ze verscheurd in het geduw en getrek, daarna zijn ze in het water gevallen,... wat is het nu eigenlijk?

4) De manier waarop de 'discussie' gelanceerd werd is uiterst betreurenswaardig. Koenraads bericht staat bol van onwaarheden en onjuistheden. Manu heeft er al een paar uitgehaald, ik kan ook nog wel een hele opsomming geven, maar dat zou nergens toe leiden. Het volstaat hier te zeggen dat hij op deze manier niet echt de indruk geeft het debat op een eerlijke manier te willen voeren.

5) Wat is het resultaat van deze heisa? Integere mensen zijn zwaar door het slijk gehaald, de vooroordelen tegenover 'extreem-links' nogmaals bevestigd,... Als er een vervolg komt op de protesten tegen de kotbelasting (of de liberalisering van het onderwijs in het algemeen) vanuit de bredere studentenlagen zal dit zonder de ALS gebeuren. Klein-links blijft zichzelf tot de marge veroordelen.

Groetjes,
El Pimo

onaanvaardbaar
by oa Friday February 22, 2002 at 01:09 PM

Het verbieden van spandoeken, uitdelen van pamfletten ed op een betoging (gelijk welke) is onaanvaardbaar. Zelfs als je jouw betoging a-politiek wil houden. En jawel Danny en Angela . Alles is te reduceren tot politiek. Een kotbelasting is dat zeker.

De Humor!!!
by Justin Friday February 22, 2002 at 01:30 PM
Justin.vanheddegem@advalvas.be.nospam

Hahaha, Koenraad!
Ik moet zeggen dat ik sta te kijken van uw gevoel voor humor en relativeringsvermogen. Ik kan niet wachten op de roadshow.

Inhoudelijk:
Wat is er fout met de vrijdagsmarkt? Waarom kan je op de vrijdagsmarkt niet net zo goed pamfletten uitdelen als tijdens de betoging? Van een anti-links complot kan overigens geen sprake zijn: ook aan de faculteitskringen was gevraagd om voor de vrijdagsmarkt geen reclame uit te delen voor galabals en dergelijke. En wel daarom: pamfletten die tijdens een betoging worden uitgedeeld komen vaak op de grond terecht en dat willen we toch niet he? Ik kan het weten ik liep helemaal achteraan de betoging, om het NSV op afstand te houden, en zag menig pamfletje de grond op belanden. Of nee, dat zullen wel de pamfletjes geweest zijn die de ordediensten hadden afgenomen. Op de vrijdagsmarkt daarentegen werd achteraf alles netjes opgeruimd. Maar dan was ALS in de verste verte niet meer te bespeuren.
Overigens was ik er aanvankelijk ook van overtuigd dat iedereen het recht heeft zijn pamfletten te verspreiden (hoewel ik het belachelijk en contraproductief vind) en heb dan ook niet meegedaan met de ordedienst (enkel om ervoor te zorgen dat het NSV zich niet onder de betogers zou mengen), maar toen ik vernam welke afspraken er waren gemaakt en niet nagekomen, toen ik zag hoe Koenraad plechtig beloofde aan die gast (ik ken zijn naam niet) geen pamfletten uit te delen tot aan de vrijdagsmarkt, hem de hand schudde, en vijf minuten later weer lustig pamfletten aan het uitdelen was, heb ik toch even mijn mening herzien. Ik raad U ernstig aan Koenraad, als ex-vriend, professionele hulp te zoeken.


Justin

Rationalistisch besluit van de betoging
by De algemene logica Friday February 22, 2002 at 02:09 PM

al deze nutteloze duscusies over groepering, pamfletjes en het willen verkrijgen van ieders gelijk ten spijt is de kotbelasting toch op komst. Dus als puntje bij paaltje komt zijn er twee mogelijkheden: ruziën en ondertussen wordt de belasting ingevoerd of meer acties, met of zonder studenvertegenwoordigers, pamfletjes. Of zijn de studenten van tegenwoordig allemaal doetjes die al genoeg hebben aan een verhaaltje van mei 68 om trots te zijn op zichzelf.