arch/ive/ief (2000 - 2005)

Met Luckas Vander Taelen eindelijk naar een Filmbeleid
by jp everaerts Tuesday February 19, 2002 at 10:36 PM

De aanstelling deze namiddag van Luckas Vander Taelen als de eerste Vlaams filmintendant doet de filmsector hopen dat er nu eindelijk betere tijden aanbreken. Vraag is wel hoe de VRT-top zal reageren op de man die ze nog niet zo lang geleden uitriep tot 'persona non grata' aan de Reyerslaan.

De aanstelling van Luckas Vander Taelen (in een vorig leven een gevierd reportage- en documentairemaker, nu Europees parlementslid voor Agalev) tot filmintendant kan een keerpunt worden in de geschiedenis van de Vlaamse film. Voor het eerst komt er aan het hoofd van het filmbeleid een geëngageerd en onafhankelijk denkend iemand die bovendien goed met de sector vertrouwd is en die ook op Europees niveau zich voor de filmsector ingezet heeft.

De voorbije jaren ging het op het gebied van het beleid (onder achtereenvolgens Van Rompuy en Van Mechelen) van kwaad naar erger met als voorlopig dieptepunt het uitschelden vorige zomer door VRT-manager De Graeve van de filmsector als "een zootje".

De Graeve zou ook wel eens het grootste probleem voor de nieuwe filmintendant kunnen worden. Onnodig hier de 'troubles' van een paar jaar geleden tussen beide heren in detail in herinnering te brengen. Zullen die 'troubles' nu nog doorwerken en verhinderen dat dé noodzakelijke partner voor de Vlaamse film en zeker voor de documentaire, de openbare omroep dus, verder niet thuis blijft geven ?

Een andere vraag betreft het cultureel samenwerkingsakkoord dat minister Anciaux al lang geleden (o.a. in DIVA-Nieuws van december 2000) aankondigde. Het is er nog steeds niet en het moet er nochtans komen. Want een Vlaams filmbeleid zal pas echt succes hebben als het ook een Belgisch (en Europees) filmbeleid is; één dat de samenwerking in dit landje stimuleert in plaats van onze krachten en middelen te versplinteren.

politieke benoeming
by peter Wednesday February 20, 2002 at 12:23 PM

ik zie niet goed in waarom een politieke agalev benoeming plots enthousiasme moet oproepen. als vandertaelen even actief is voor de film als hij is als ep-lid, zie ik niet veel veranderen.

politieke benoeming, komaan zeg !
by elke Wednesday February 20, 2002 at 12:43 PM

Dit is totaal géén politieke benoeming. Er werd een examen uitgeschreven en er was een procedure. Hij was één van de kandidaten. Zijn deelname aan de procedure heeft hij aan niemand bekend gemaakt, ook niet aan agalev.
Hij kwam als beste kandidaat uit de bus. Dit heeft enkel met zijn capaciteiten en ervaring in de filmwereld te maken.
Kritisch zijn tov agalev,OK. Maar sommigen zijn toch een beetje paranoïa.

Mocht je alles weten ...
by jpe Wednesday February 20, 2002 at 10:08 PM

Peter, mocht je alles weten wat er achter de schermen gebeurt (ik weet er ook niet alles van, maar toch wel al een beetje dat ik hier echter niet zomaar kan publiceren) dan zou je Cas Vander Taelen alle sterkte toewensen. Hem komt de verdienste toe dat hij zich als weinig anderen bijzonder kritisch voor heel het mediacircus heeft uitgelaten (denk aan hoe hij op de VRT buitengebonjourd werd; mooi 'Belgisch' woord hé). En hij maakt het zich echt niet gemakkelijk met zich in het wespennest te begeven waarin hij nu terechtkomt. Meer daarover later.

Ik heb ook enkele vragen
by han Wednesday February 20, 2002 at 10:31 PM

Ik vind vreemd dat men één man benoemt om een filmbeleid uit te stippelen.

Ik zou daarovoor op zijn minst een soort commissie, raad, .... in het leven, roepen. En liefst niet enkel met mensen uit de sector.

Als belastingbetaler zou ik toch op de een of andere manier inspraak moeten kunnen hebben in een dergelijk beleid. Als dat op een democratische manier zou tot stand komen dan zou er zelfs niemand tegen zijn dat er meer geld gaat naar de film en documentaire sector.

En natuurlijk is dit "wel" een politieke benoeming, wie heeft de man immers aan die job geholpen, wie werkt de criteria uit, en wie vond de functie uit, de politiek natuurlijk.

Natuurlijk weet ik ook wel dat de sector het met Luckas meer dan waarschijnlijk goed heeft getroffen.

Daar gaat het mij niet om, ik heb heel vragen bij de manier waarop het media beleid wordt uitgestippeld, omdat ik het totaal ondemocratisch vindt.