arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rechtse blad 'Punt' verdedigt Blok aan de RUG
by Geert Cool Tuesday February 19, 2002 at 08:21 PM

Het nieuwe rechtse weekblad 'Punt' neemt de verdediging van het Vlaams Blok aan de Gentse unief op zich. Ze slaan daarbij wild om zich heen naar de linkerzijde.

"Het debat durven aangaan"
Een antwoord op het rechtse weekblad 'Punt'

De laatste editie van het nieuwe rechtse weekblad 'Punt' vond het nodig om in een redactioneel stukje de Actief Linkse Studenten en Blokbuster aan te vallen. Reden is het afblazen door de studentenclub Germania van een gepland debat waarin Blok-kopstuk Van den Eynde zou gesproken hebben. Dit debat ging niet door, o.a. na protest van linkse studenten. Onder de titel "Het debat durven aangaan" schrijft ene Laurens De Vos in 'Punt' dat de studentenclub Germania "een aantal niet mis te verstane dreigbrieven" kreeg waarin "een gevaarlijke conflictsituatie" werd voorspeld als ze doorgingen met hun debat waarin Blok-kopstuk Van den Eynde zou spreken. Wij dagen de auteur van het stukje uit om aan te geven waar er in onze protestbrief sprake is van dreigementen. Het is geen toeval dat de auteur die stelling niet onderbouwd...

Aan de RUG is er een traditie om geen Blokkers uit te nodigen, maar momenteel proberen ze kost wat kost dit te doorbreken. Zonder succes. Wat dan weer tot ongenoegen leidt bij 'Punt'. Ze noemen onze reactie, een vreedzame brief met aankondiging van een vreedzame protestactie, "schrijnend" en "Jonge volwassen mensen mogen zelf geen oordeel meer vellen, mogen geen argumenten meer afwegen. Onder het alziend oog van Ché wordt hen ingelepeld wat zij mogen." En: "Gelukkig vormen de extreem-linkse groeperingen slechts een marginale fractie van de studentenwereld. Maar ze zijn wel sterk genoeg om met dreigementen een apolitieke studentenvereniging - en met haar de hele democratie - de mond te snoeren." Punt meent zelfs wat commentaar te moeten leveren op de website van de ALS en beklaagt zich dat er geen discussieforum op staat. Ze stellen onthutst vast: "De extremisten pakken wel trots uit met hun overwinning: 'Na protestmails van o.a. Blokbuster en ALS zag Germania af van dit debat'. Punt. Zonder de minste bedenking."

Tja, van 'Punt' hadden we natuurlijk niet beter verwacht. Deze rechtse Vlaamsnationalisten willen optreden als wegbereiders voor het Vlaams Blok en deze partij aanvaardbaar maken. Dat is de rol die zij wensen te spelen. En inderdaad, dit botst met de acties en standpunten van de Actief Linkse Studenten en Blokbuster!

Het commentaar in 'Punt' getuigt van een bijzonder bekrompen visie op hetgeen wij naar voor brengen. De afgelopen jaren hebben we aan de RUG consequent campagne gevoerd tegen racisme, fascisme en het Vlaams Blok. Zo slaagden we erin een overgrote meerderheid van de Gentse studenten ervan te overtuigen hun oppositie te tonen tegen de aanstelling van Roeland Raes in onze Raad van Bestuur. De afgelopen jaren is het Vlaams Blok niet aan de bak gekomen aan de Gentse universiteit door protest van de studenten, die ook zagen hoe de Blok-studenten het geweld niet schuwen en bijzonder racistisch zijn. Zo volstaat het te verwijzen naar de NSV-Verbondsberichten van 1996 waarin we lazen: "Een neger die opgegroeid is in de jungle van Afrika, die z'n eigen oorlellen uittrekt tot op de grond, die z'n eigen haar insmeert met koedrek (...) kan getraind worden om onze blanke gebruiken over te nemen, doch deze zal op intellectueel gebied nooit voldoen aan onze standaard daar onder andere zijn herseninhoud nu eenmaal kleiner is." Dit vinden wij onaanvaardbaar en daarin worden we gesteund door een bijzonder grote groep studenten. Gelukkig maar!

Tot slot nog dit: wij zijn inderdaad tevreden dat het debat met Van den Eynde niet plaats vond. Dit is niet gebeurd op basis van "dreigementen tot geweld" of zo. Het is een logisch gevolg van de discussies die de afgelopen jaren aan de RUG gevoerd zijn en waarbij een grote groep studenten zich heeft uitgesproken tegen de aanwezigheid van fascisten aan onze unief. Neen, wij willen niet het debat over de belangen van studenten voeren met holocaust-ontkenners als Roeland Raes. En neen, wij willen niet dat de fascisten aan onze unief zomaar kunnen doen wat ze willen. Onze boodschap aan de fasco's is: 'No Pasaran'!

Hoe rechts zijn de Vlaamse media ?
by jpe Tuesday February 19, 2002 at 10:41 PM

Ongelooflijk toch de media-aandacht die Punt gekregen heeft, terwijl van in het begin duidelijk was welke richting dit op zou gaan. En Zinzen (VRT) daar dan maar een heel aflevering van zijn programma aan besteden. Terwijl de staats- en de commerciële media ondertussen wat er nog overblijft van een linkse en onafhankelijke pers bijna continu morsdood zwijgen.

En dan is er nog Dirk Achten die naar de VLD overstapt. De zoveelste journalist van de 'katholieke' De Standaard die het bij de liberalen gaat zoeken. Wanneer volgt Achtens maatje Yves Desmet ?

hoe? wanneer?
by pdl Tuesday February 19, 2002 at 11:50 PM
p.delaet@antwerpen.be

beste jpe,

hoe wanneer volgt maatje Yves?
Ik dacht, na het lezen van die man zijn schrijfsels dat die daar al lang zat. Het is dus nog niet officiëel?

;-) Paul

yves
by geert cool Wednesday February 20, 2002 at 11:35 AM

Yves doet wellicht beter werk voor Verhofstadt als schrijvelaar bij 'De Morgen'...

De media is te links
by richard Friday March 01, 2002 at 02:38 PM

Hoe naïef kun je zijn? De Belgische media is totaal niet rechts, integendeel. Alles wat niet-politiek correct is, wordt gecensureerd.
Het weekblad Punt is zelfs niet rechts. Het vertolkt gewoon de strekking die leeft bij het grootste deel van de bevolking. Het is niet omdat 25% van de Belgen op linkse partijen stemt, dat je die andere 75% mag vergeten. Door een heksenjacht te organiseren en de vrije meningsuiting te beknotten helpen jullie het Vlaams Blok alleen maar aan de macht. Jullie vervallen in het gedrag dat jullie het Blok verwijten: bekrompen, onverdraagzaam t.o.v. andere meningen (in jullie geval niet-linkse meningen) en oerconservatieve reflexen (zoals de weigering van links om mee te werken aan gelijk welke staatshervorming.
Progressief en open minded? Totaal nie, dan kun je nog beter rechts stemmen.