arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zeven vragen aan de VRT-journalisten omtrent Filip Dewinter
by jan-pieter everaerts Monday February 18, 2002 at 11:56 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Zondag 17 februari: In het 7-uur-journaal kan Blok-leider Filip Dewinter zijn gal spuien op de Islam, zonder dat hij in vraag gesteld wordt. 'S ochtends heeft hij dat nog langer kunnen doen in 'De Zevende Dag'. Maar had Bert De Graeve ons niet beloofd dat dit niet meer zou kunnen ? Vandaar: een zevental vragen aan de VRT-journalisten.

Beste VRT-Journalisten.

Er is op de website van Indymedia die u allen, steeds op zoek naar onafhankelijke informatie, ongetwijfeld druk raadpleegt, al één en ander verschenen over de uitlatingen van ene mijnheer Dewinter uit Antwerpen. Ene mijnheer Guido - die ook schreef dat hij uit onwetendheid zelf ooit nog op het Blok stemde - schreef op deze site dat Dewinter in 'De Zevende Dag' geduren de 15 minuten zijn programma kon uiteenzetten. 'Guido' vond het "triestig om zien hoe mensen zoals VRT-journalist De Vadder en VTM-medewerkers Polspoel en Desmet, telkens opnieuw Vlaams Blok-mensen uitnodigen omdat ze denken dat ze ze nu wel eens zullen ontmaskeren voor Vlaanderen. Het is één van hun natte dromen die ze nooit zullen verwezenlijken."

1) Vraag één: denken jullie dat het uw collega De Vadder (en zijn team) echt te doen was om het 'ontmaskeren van het Blok" ? Of wou 'De Zevende Dag' nog eens scoren ? Zeg nu zelf: een Dewinter in het programma (en aankondigingen daarvan in de pers): dat scheelt een slok op de kijkcijferborrel.

2) Hebben jullie er enig idee van wat uw grote baas, manager Bert De Graeve, van dit forum voor Dewinter denkt ? Hij had immers beloofd dat de VRT geen podium zou bieden voor racistische praat.

3) Zijn de VRT-journalisten zondag in hun taak niet schromelijk te kort geschoten ? Hadden met name de journalisten van het zevenuurjournaal niet een beetje aan 'duiding' moeten doen ? Nu kreeg je gewoon Dewinters uitspraken en dat was dat. Het leek wel of Dewinter de kampi oen van onze vrijheid en van de rechten van de vrouwen geworden was. Maar plaats daar het programma van het Blok eens naast. Waarom gebeurde dit niet in het journaal ?

4) Wat zouden de Vlaamse 'democratische' politici (genre de over het Blok boekjes schrijvende Patrick Dewael) nu denken ? Zou dit - bij herhaling - de VRT niet een stuk 'goodwill' (en centen !) kunnen kosten in het politieke milieu ?

5) Bovendien kregen we zondagavond op Canvas een 'Panorama'-uitzending over de Wahha bietische tak van de Islam. Geen leuke jongens (zeker niet voor de vrouwen). Om ons zorgen over te maken: de verspreiding met behulp van massa's Saoudische oliedollars van een heel onverdraagzame strekking van de Islam. Maar was dit in combinatie met de show van Dewin ter op de VRT die dag, niet een beetje van het 'slechte' teveel ? Wanneer brengt (bracht ?) Panorama eens een reportage of documentaire over vreedzame strekkingen in de Islam ? Of een documentaire over al de positieve verwezenlijkingen van de Islamwereld, over alles wat we van hen overgenomen hebben (zie de boeken van Luckas Catherine). Kwestie van het even wicht te herstellen, van objectief te zijn.

6) In het verlengde van die vragen moeten we ons ook bezinnen op de mate waarin het nog mogelijk is om op de openbare omroep fundamentele kritiek te uiten op het eigen systeem en de eigen 'waarden' (het water waarin we zelf zwemmen en dat we, gewend als we er aan zijn, maar moeilijk opmerken). Zien we als resultaten van onze superieure Westerse waarden niet alleen de welvaart in het Westen (...) maar bv. ook de twee wereldoorlogen en op zijn minst een deel van de schuld voor de armoede nu in de 'Derde Wereld' ?

Gaan we nog een stap verder, dan zou u ook eens een politieke analyse moeten maken, waaruit u kan concluderen dat fascisme en kapitalisme in elkaars verlengde liggen en dat lang niet alleen het Blok een gevaar voor de democratie vormt. Vraag is echter: kan zo'n kritische analyse nog op de Vlaamse openbare omroep, nu die geleid wordt door managers die zelf op en top deel uitmaken van het 'establishment' ?

7) Slotvraag: welk beeld van het Blok en van de Islam denkt u dat er na de uitzendingen van zondag bij het Vlaamse publiek is blijven hangen ? Is dat een beeld waar u zich kunt bij aansluiten ?

VRT-journalisten en alle andere betrokkenen, praat hier over. Laat dit niet weer eens een zoveelste episode zijn die snel onder het tapijt geveegd wordt. Uw eigen toekomst staat op het spel. Kijk maar naar wat er uw collega's van de openbare omroepen overkomt in Oostenrijk en Italië !

religieus racisme
by Guido Tuesday February 19, 2002 at 02:44 PM

Wat mij ook ontstemt is het feit dat tot voor kort mensen enkel werden gediscrimineerd op hun huidskleur. Nu worden ze ook gediscrimineerd op hun geloof. Alsof dat men zou zeggen dat er geen katholieken meer binnen mogen in dit land. Dewinter heeft gewoon het Christendom boven de Islam geplaatst. Hopelijk neemt het Centrum voor gelijkheid van kansen en tegen racisme de nodige gerechtelijke stappen.
Geen enkele godsdienst is negatief, het hangt gewoon af van de persoon die hem leest en interpreteert.
Wanneer gaat de VRT eens beelden uitzenden van Israeliers die betogen tegen het beleid van Sharon?
Van Iraniers die betogen tegen hun regime?
Onze staatszender dateert nog vanuit een oude periode,wanneer vernieuwing?

nog meer reclame voor uiterst rechts
by paul de laet Tuesday February 19, 2002 at 11:41 PM
p.delaet@antwerpen.be

Het was niet genoeg dat de fascisten op zondag nog maar eens de kans kregen op onze openbare zender om hun verwerpelijke ideeën te spuien. Ook op dinsdag kwamen ze aan bod met "de schuif" van moeders voor moeders, goede maatjes met Alexandra Coolen.
Het wordt hoog tijd dat onze openbare omroep totaal stopt met telkens opnieuw de anti-democraten een kans te geven om zich in de kijker te werken. Enkel items die duidelijk het anti-democratische - en fascistisch karakter van deze partij duidelijk maken, zijn hier op hun plaats. De grootste fout die de pers en de politici van de zogenaamd democratische partijen hebben gemaakt is het zich laten voordoen als fatsoenlijke mensen van fascisten.