arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italiaanse minister gaf toelating om te schieten tijdens G8
by tim Monday February 18, 2002 at 02:38 PM
timpaesmans@hotmail.com

De Italiaanse minister, Claudio Scajala, heeft toegegeven dat hij de de politie de toelating heeft gegeven om te schieten tijdens de G8 in Genua. Daarbij viel 1 dode, en er de fout hiervan werd toegeschreven aan 3 politiemannen, die reeds uit hun positie werden ontzet. Nu blijkt echter dat het de minister van Binnenlandse Zaken was die de orders had gegeven.

In Genua werd Carlo Guiliani doodgeschoten door een Italiaanse politie-agent. In totaal werden er ook nog 231 mensen gewond en werden er 280 opgepakt. Italië kreeg dan ook de kritiek dat er veel te hardhandig was opgetreden tegen de betogers. Drie hooggeplaatste agenten bekochten het met hun functie.
Het was geen toeval dat deze drie agenten als zondebok werden aangewezen. De Genaro, één van hen, was immers een politiechef die de strijd met de maffia was aangegaan, en zo ook Berlusconi het leven zuur maakte. De rechtse vleugel in Italië was hem dan vanzelfsprekend liever kwijt dan rijk.

Maanden na de feiten komt Scajala dan met een ander verhaal opdraven. Hij gaf toe dat hij de opdracht tot schieten had gegeven. Eenmaal de demonstranten de rode zone waren binnengetreden mochten de carabinieri schieten. Maar het toeval wil nu dat Guiliani 1km buiten de rode zone is doodgeschoten. De fatale gevolgen van deze maatregel kent iedereen ondertussen al. En zo bekeken is het een wonder dat er niet meer doden zijn gevallen. Scajala spreekt ook van terroristen, en met de naweeën van 11 september kon men geen risico nemen. Hij vertelde dat hij pas na de dood van Guiliani de toestemming heeft gegeven om "alles wat wettelijk is" te gebruiken om de veiligheid te handhaven. Dit zei hij tegen enkele journalisten op het vliegtuig naar Rome.

In Italië wordt nu de betrouwbaarheid van Scajala in vraag gesteld. In het parlement wist men niks van zijn orders, maar tegen journalisten vertelt hij het wel. De linkse vleugel eist dan ook een verantwoording in het parlement. Vittorio Agnoletto, voorzitter van het Genoa Social Forum, vreest echter dat de ware toedracht van het verhaal nooit het daglicht zal zien. Hij eist dan ook het ontslag van Scajala. Maar meer dan waarschijnlijk zal er geen onderzoek worden geopend , en zal de ware toedracht nooit bekend worden.

opdracht tot schieten
by Guido Monday February 18, 2002 at 03:36 PM

"Toelating tot schieten" moet opdracht "tot schieten worden."

terrorisme excuus ?
by Lize De Clercq Thursday February 21, 2002 at 03:17 PM
lizedeclercq@hotmail.com

Hoe kan men 'de naweeën' van 11 september als excuus gebruiken om 'geen risico te nemen' ? bij mijn weten valt 21 juli 2001 nog altijd VOOR 11 september 2001. Natuurlijk is de anti-terrorisme uitleg van het politieoptreden pas NA 11 september als excuus gebruikt en heeft deze uitleg ook geholpen om de kwestie in de doofpot te stoppen. Laten we hopen dat de flater van Minister Scajola alsnog de zaak heropent.