arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wolf Bruggen:"De toestand wordt stilaan onhoudbaar."
by tim paesmans Friday February 15, 2002 at 02:20 PM
timpaesmans@hotmail.com

Wolf Bruggen is een zeer sociaal bewogen figuur. Hij werkt bij Vlaams Minderhedencentrum en daarnaast is hij nog stafmedewerker bij Opre Roma. Deze beweging zet zich in voor een beter wereld voor deze zigeunerfamilies. Vorige week veroordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens de Belgische Staat voor de uitwijzingsprocedure van 74 Romazigeuners. Opre Roma helpt deze mensen die meestal in problematische situaties leven in ons land.

"Roma is een accuut probleeem in vele steden, en er is niets of weinig over bekend. Dat moet allemaal worden opgestart binnen het beleid van de Vlaamse regering. Men er is mee bezig maar dat staat allemaal nog in het beginstadium. En dat terwijl er duizenden sans papiers zijn en er toch wel een paar duizenden Roma zijn. En over deze twee groepen is er in de media toch al heel wat te doen geweest."

De statistieken tonen ons dat er in de loop der jaren maar drie positieve asielaanvragen waren, ten opzichte van 1311 negatieve. "Na die drie gevallen heeft men het direct stopgezet. De positie van de Belgische en de Europese regering is heel duidelijk daaromtrent. Men wil de regeringen van de landen die tot de EU willen toetreden zo weinig mogelijk vuur aan de schenen leggen, totdat ze kunnen toetreden. Men stelt vragen, men geeft advies en men maakt geld vrij om projekten op te starten, maar het gaat 'm er eigenlijk over om de overheden er toe te bewegen iéts te doen."

Roma zigeuners worden in vele landen bedreigd. In hun thuisland krijgen ze te maken met skinheads, maar er zijn ook verhalen waar ze te maken krijgen met tegenwerkende politie. "Dat is een algemeen gegeven in Oost- en Centraal-Europa. Ze worden overal vrij gelijkaardig behandeld: structureel gediscrimineerd, de meeste Roma leven in armoede, geen werk, geen scholing, geen opleiding, achterstelling in het onderwijs, gebrekkige gezondheidszorg of zelfs helemaal geen, catastrofale huisvesting en ga zo maar door. Die fysieke bedreiging is geen algemeen gegeven, maar ze gebeuren wel.Er zijn Roma-dorpen die worden aangevallen, of huizen die in brand worden gestoken, of zelfs mensen die worden vermoord. Maar dat zijn allemaal individuele gevallen en dat maakt het voor de Europese en andere overheden niet ernstig genoeg. En een asielprocedure is een individuele procedure waarbij men moet kunnen aantonen dat men is bedreigd, en dat is meestal niet gemakkelijk. En je moet eerst aantonen dat je hulp gevraagd hebt van de plaatselijke overheid. Als je dat niet gedaan hebt dan is dat een reden om u af te wijzen. Pas als dat gedaan is, en je kan dat bewijzen mag je vluchten. Als de politie zelf een raid uitvoert op je huis en familie, kan je moeilijk naar de politie stappen. Ik heb ook uitreksels waarbij een rechter zegt "het gaat om een Slovaak tegen een Slovaak dus kan er geen sprake zijn van racisme". Ginder gaat het op die manier. De afstand tussen de Roma en de burgers is zo groot en meestal is er in die landen geen hulp zoals die hier is voor zulke mensen.

Als de Roma dan in België zijn verblijven ze hier meestal een paar jaar, meestal in erbarmelijke omstandigheden. Het clichébeeld van de zigeuner in een caravan, de vrouwen met oorbellen en lange klederdracht enz. gaat hier niet meer op. Deze mensen leven in huizen, hun kinderen zijn hier volledig ingeburgerd en gaan hier naar school. Toch worden ze na een paar jaar weer naar hun land gestuurd. "Ik denk dat elke humanitaire organisatie ervoor zou pleiten om zulke mensen hier te laten wonen. Maar de federale regering beslist daar anders over. Die mensen hebben meestal weinig of geen enklel perspectief meer, hoe spijtig het ook is. En als je hier een aantal jaren woont heb je meestal in je thuisland geen huis meer, en dan wordt het moeilijk om terug te keren. De uitkeerpremies voor Slovaken zijn dan nog eens verdwenen en dat wordt het zo goed als onmogelijk, want ze leven hier al in armoede. Hier is dus ook al sprake van discriminatie binnen het beleid ten opzichte van Slovaken. Er moet dringend iets gedaan worden aan deze situatie. Er treden steeds meer fysische en psychische problemen op bij de Roma, en meestal nog bij de kinderen. De toestand wordt stilaan onhoudbaar. We zien deze problemen in Gent, Sint-truiden en de andere steden waar de Roma zijn gevestigd. Die mensen worden radeloos. Ze leven met enkele families in één huis en dat schept natuurlijk problemen. We moeten dat op ruimere schaal signaleren en de komende weken zullen er nog acties komen daarvoor. Vrijwilligers kunnen het probleem niet blijven opvangen, er moet iets gebeuren."

De kinderen van de families zijn misschien wel het grootste slachtoffer van deze toestand. Ze hebben hier hun vriendjes en gaan hier naar school, maar dan moeten ze opeens het land verlaten. En kinderen worden nu eenmaal sneller het slachtoffer van armoede. Zij hebben recht op onderwijs en gezondheidszorg maar meestal is die niet voorhanden zoals het zou moeten. "De mensenrechten worden in deze gevallen serieus geschonden. Ze hebben recht op zoveel, maar er komt niets van in huis. We zullen onze acties dan ook richten op deze kinderen, en hun situatie aanklagen."

Over de acties voor de Roma zigeuners laten we zeker nog iets weten als er meer over bekend is!!

foute functie
by wolf bruggen Tuesday April 23, 2002 at 04:10 PM
wolf.bruggen@vmc.be

Ik ben stafmedewerker Roma & Opvangbeleid Mensen zonder papieren bij het Vlaams Minderhedencentrum én voorzitter van Opré Roma vzw. Ook wel wat typefouten in het artikel, anders goede inhoud.

groeten, Wolf