arch/ive/ief (2000 - 2005)

artikel 9.3: een illusie
by Dr_Zoidb3rg Friday February 15, 2002 at 01:57 PM
dr_zoidb3rg@hotmail.com

Een vreemdeling die zonder papieren in Belgie verblijft, of een precair (tot wederopzeggen toe verleend) verblijfstatuut heeft, kan "in buitengewone omstandigheden" een regularisatie van zijn verblijf aanvragen op basis van artikel 9 lid 3 van de Verblijfswet. Hij moet hiertoe in een brief de humanitaire redenen uiteenzetten op basis waarvan hij een legaal verblijf in Belgie wil bekomen. In principe moet deze aanvraag gebeuren vanuit het buitenland, maar dit kan ook van in Belgie gedaan worden. Men moet dan echter wel aangeven welke de "buitengewone omstandigheden" zijn waarom men men de aanvraag niet vanuit het buitenland kan doen.

Het merendeel van deze aanvragen wordt echter afgewezen omdat "er geen buitengewone omstandigheden werden aangehaald waarom de aanvraag niet in het buitenland kon worden ingediend". Bovendien wordt bij een positieve beslissing niet altijd een verblijfsmachtiging van onbepaalde duur toegestaan, de aanvrager kan ook een machtiging van beperkte duur (meestal 6 maanden) krijgen.

"Dit artikel 9.3 wordt standaard door alle advocaten als laatste proceduremogelijkheid uitgeput. Eigenlijk komt dit alleen ten goede van de advocaat want het houdt geen steek als het niet grondig wordt opgesteld. Meestal wordt de aanvraag ook niet grondig opgesteld omdat ze, net als de raad van state trouwens, ervan uit gaan dat het geen schijn van kans maakt omdat het maar een verlenging van het verblijf en de financiele ondersteuning is. Hoewel met artikel 9.3 geen enkele financiele ondersteuning meer mee gemoeid is." zegt Wolf Bruggen van het Vlaams Minderhedencentrum(VMC). "9.3 biedt enkel een 'bescherming' tegen uitwijzing, maar zelfs dat wordt niet gerespecteerd. De aanvraag moet trouwens gebeuren bij Dienst Vreemdelingenzaken, dezelfde dienst die verantwoordelijk is voor de asiel-aanvragen en die iedereen afwijst. Die dienst moet dan beslissen of ze dan toch (tijdelijk) langer mogen blijven."

Het VMC samen met een motie van advocaten en juridici gaat in de komende weken trouwens een voorstel voor een totale herschikking van alle verblijfsstatuten aan het parlement voorleggen. Hopelijk wordt dit dan omgezet naar een wetsvoorstel.