arch/ive/ief (2000 - 2005)

Broederlijk Delen: Tegenover het milieu zijn we mammoeten
by jp everaerts Friday February 15, 2002 at 12:47 AM

6,5 miljoen varkens op 4 en 6 miljoen op 2 pootjes ... Geen wonder dat Vlaanderen bij de vuilste gebieden ter wereld hoort. Maar de impact van de Vlaming op het milieu blijft niet beperkt tot die van een varkentje. Ze is die van een mammoet, zo bracht Broederlijk Delen vandaag naar buiten.

Vooreerst dit: jammer dat er in het milieudebat altijd over België gepraat wordt. Met de groene Ardennen erbij zien de milieucijfers er natuurlijk een stuk rooskleuriger uit dan wanneer alleen het volgebetonneerde Vlaanderen in rekening zou gebracht worden. (Tiens, hoe zou het komen dat er zo weinig Vlaamse milieucijfers naar buiten komen ?)

Ook Broederlijk Delen (B.D.) pakte vandaag uit met Belgische cijfers. Daaruit blijkt dat de Belgische Jan en Miet Modaal elk een 'ecologische voetafdruk' hebben van 6,5 hectare. De gemiddelde mens heeft 2,8 hectare nodig, daar waar er nu al maar 1,9 hectare per mens beschikbaar is ... U merkt het: we zitten met een probleem.

Maar wat is dat, die 'ecologische voetafdruk' ? Het betreft de oppervlakte van deze planeet die nodig is om te voorzien in wat we verbruiken en vervuilen (energie, lucht, water, diverse grondstoffen ...). Het concept dateert van 1996 toen twee Canadese wetenschappers het bedachten en met wetenschappelijke studies ondersteunden. Uit recenter onderzoek blijkt dat indien iedereen op het 'niveau' van ons Belgen zou leven, er niet één maar wel drie aardes zouden nodig zijn.

Broederlijk Delen heeft nu van de ecologische voetafdruk het centrale thema van zijn vastencampagne van dit jaar gemaakt. Meer info: http://www.broederlijkdelen.be. Op de website kunt u uw eigen eco-afdruk berekenen, naar gelang je bv. met een wagen rijdt of fietst, vaak het vliegtuig neemt, vlees eet of niet ... Het opzet van B.D. is om de Belgische voetafdruk wat te verkleinen. Hopelijk lukt hen dat een heel beetje.