arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wat hebben Robert Senelle, Pim Fortuyn en Roodkapje 'gemeen' ?
by jp everaerts Friday February 15, 2002 at 12:39 AM

In de Knack van deze week komen ze netjes na elkaar aan bod: de extreem-rechtse Nederlandse prof Pim Fortuyn en de Vlaamse emeritus hoogleraar constitutioneel recht Robert Senelle. Wat Knack niet zag is de opmerkelijke gelijkenis in hun 'volksegoïsme'.

Wereldberoemd is hij in Nederland en Vlaanderen met zijn kreten over Nederland dat vol zit, over moslims die moeten aangepakt worden zoals de communisten tijdens de Koude Oorlog. Is Pim Fortuyn een wonderkind of een 'total loss' vroeg Knack zich deze week af in een stuk naar aanleiding van nieuwe uitspraken die Fortuyn het voorzitterschap van 'Leefbaar Nederland' kostten.

Op de twee pagina's na het stuk over Fortuyn mocht Robert Senelle in de rubriek 'De Kroonraad' nog eens zijn visie geven op de toestand van België. Senelle werd aangekondigd als emeritus hoogleraar constitutioneel recht aan de Universiteit Gent. Dat de man al 83 is werd vergeten. Geen onaardig detail nochtans dat misschien zijn uitspraken helpt verklaren. Op die leeftijd denkt een mens immers al eens wat minder helder.

Nu goed, wat vertelde Senelle ? Onder andere dat de betrekkingen tussen Vlamingen en Walen er de jongste jaren niet op vooruit gaan, maar dat de regering dat negeert.

Senelle stoort zich enorm aan het feit dat de Franse Gemeenschap die al "een paar jaar het label Communauté française (in Knack geschreven met hoofdletter, leer Frans jongens) Wallonie- Bruxelles' gebruikt in advertenties in het buitenland. Ik kan u brochures laten zien waarin de landkaart van België in twee kleuren is verdeeld: één voor Vlaanderen en één voor Wallonië en Brussel. Dat suggereert een nieuwe institutionele realiteit, en negeert de tweetaligheid van Brussel. Maar welke Vlaamse minister heeft hiertegen al geprotesteerd ?" Tja, welke Vlaamse minister wil toezien op de kleuren op die kaarten ? Richten we meteen maar een kleurencontrole- agentschap op onder leiding van prof Senelle ?

Senelle somt voorbeelden op die hem doen besluiten "dat de kloof tussen Vlamingen en Walen onder deze regering allesbehalve gedicht is. Integendeel, elke dag blijkt het verschil in politieke, sociale en culturele visie."

Senelle's oplossing is een "echt federaal België" met vier delen. Vier ? Vlaanderen, Wallonië en Brussel: dat maakt drie. Senelle denkt verder: "Duitstalig België moet uit het Waals Gewest en moet zelf een deelstaat of gewest worden." Heeft onze prof de Duitstaligen daar al eens over gepolst ?

Verder denkt Senelle dat de Vlaamse economie nog altijd sneller groeit dan de Waalse. Tiens, lazen we onlangs niet in een krant dat het even andersom is ? Voor Senelle moeten de 'financiële transfers van Noord naar Zuid' meteen opgeheven worden. Zolang dat niet gebeurt zal hij zich afvragen of "we dan toch moeten geloven dat de Vlaamse excellenties, zoals in Roodkapje, als Vlamingen vermomde Walen zijn ?" Spelen er in Roodkapje Vlamingen en Walen ? Ging dat niet over een boze wolf, een Waalse wolf natuurlijk ! En kan Bert Anciaux de professor nu nog graag zien ? Aai hem es over zijn bolleke, Bert, dan staat de prof er volgende keer op de foto wat minder 'koleirig' op met die rooie kop van hem.

Verder laat Senelle zijn speeksel rijkelijk vloeien over de nieuwe ministers van Staat, waar hij tot zijn grote frustratie politieke lichtgewichten in bemerkt.

In het interview stelt Senelle ook dat het "Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet blijven wat het is, een steeds internationaler wordende grootstad". Een jaartje geleden, in de stadskrant 'Brussel deze week', had hij het ook al over de toekomst van Brussel en zijn Vlaamse inwoners.

Toen wou hij dat de Vlaamse Gemeenschap de VGC (Vlaamse gemeenschapscommissie, het 'miniparlement van de Vlaamse Brusselaars') veel meer geld toestopt. De VGC werd door Senelle "onze Vlaamse tankbrigade" genoemd. Dat komt aardig in de buurt van die Vlaams Blokker die Brussel, als het niet bij Vlaanderen wil aansluiten, met geweld zou afsluiten.

Verder pleitte Senelle voor 'subnationaliteiten': de Brusselaars "moeten kiezen voor één van de twee taalgemeenschappen. Ook de tweetalige of anderstalige gezinnen. We zijn pas thuis in Brussel zodra wij alleen nog afhangen van Nederlandstalige ziekenhuizen, homes en crèches. We moeten komaf maken met alles wat tweetalig is."

globellegigue
by Raf Verbeke Friday February 15, 2002 at 02:36 PM
carineraf@hotmail.com

Volledig akkoord met deze commentaar. De globaliseringsbeweging getuigt van een totaal gebrek aan alertheid inzake het steeds maar verder voortschrijdend nationalistisch gif in dit land. Binnen de staatsinstellingen is de opdeling van dit land zo verankerd en binnen de publieke opinie is het weeerwerk daartegen zo zwak dat practisch alle alternatieve bewegingen in hun structuren of in hun actie MEE-DENKEN met de opdeling tussen Noord en Zuid. Daarbij wordt impliciet of expleciet uitgegaan van de veronderstelling dat de gedeeltelijke opsplitsing van België het resultaat is van een democratisch proces en niet de aan dit land eigen manier van de staat om de werkende klasse te verdelen. Zonder die verdeling zou het Vlaams Blok nooit die politieke sleutelrol hebben kunnen spelen, een rol die Pim Fortuyn niet zo gemakklijk kan spelen. Zonder die verdeling zouden de democraten in Vlaanderen niet de noodzakelijke politieke en sindicale steun moeten missen om een alternatief te vormen voor paarsgroen. Wegens verkeerd begrepen a-politisme of vanuit kritische steun aan de linkerzijde binnen de regering, slaagt de globaliseringsbeweging er niet van de verdeeldheid tussen de burgers van het Noorden en de burgers van het Zuiden een breekijzer te maken om de beweging diep in te wortelen in de bevolking als een echte globale beweging zonder grenzen.
Taalproblemen kunnen moeilijk een reden zijn voor het feit dat Vlaamse en Franstalige delegaties netjes apart hun verslag komen doen over Porto Alegre. Juist in Porto Alegre wordt bewezen hoe taalproblemen kunnen opgelost worden om de volkeren in de wereld dichter bij elkaar te brengen. Om tegen deze trend in te gaan heeft LEEF! een, 'globellegique' simbool gemaakt en een eerste exemplaar ervan afgegeven aan Roberto D'orrazio in Gent op 12 februari. Het simbool stelt een monument in miniatuur voor dat arbeiders van Carnoy gemaakt hebben tijdens hun 6 weken durende staking tegen inleveringen in 1994. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk gesprekken tussen mensen uit het Noorden en het Zuiden van het land te stimuleren als voorwaarde om te komen tot een echt globaal antwoord op de hudige globalisering en op paarsgroen. Wie hier interesse voor heeft neemt maar kontakt op: 0497/23.07.60.

Prima Raf
by jpe Friday February 15, 2002 at 09:27 PM

Interessante tekst om lezen. Bij deze is de discussie gelanceerd. Als de 'globaliseringsbeweging' internationaal solidair is, dan mag ze de solidariteit tussen de Belgische volkststammen (zo noemen ze dat in Afghanistan, waarom niet hier ?; Limburgers, Luxemburgers, Henegouwers, Brabanders, ... Vlamingen) ook niet vergeten.

Ik neem contact met je op.

Vlamingen, vreemdelingen, Afrika
by Guido Saturday February 23, 2002 at 09:32 PM

Weleven in Belgie, een land dat men in 1830 geconstrueerd heeft rond een bank, de Société Générale. Deze bank heeft Leopold I naar hier gehaald en werd deels gefinancierd via de Rothschildbank in Parijs. Toen de Société na een paar jaar al in de problemen kwam, kreeg ze opnieuw geld van de Rothschildbank. De Nationale Bank van Belgie kreeg ook geld van deze laatste. De Rotschildgroep was leider in het Europees bankwezen en heeft bepaalde dingen van de Société overgenomen. Iets i.v.m. winst maken zonder te investeren of risico's te moeten nemen, een vooruitgang voor het kapitalisme.

Deze koning sprak Frans net als zijn eerste opvolgers. De Vlaming werd achtergesteld op de Fransen, gewoonweg door het niet beheersen van de taal. De Vlaming mocht gaan werken in de mijnen, uitgebaat door Fransen. Of naar het leger waar hij orders in het Frans kreeg.
De Vlaming mocht niet zoveel en de inwoners van dit land waren bij de laatste van Europa om algemeen onderwijs te krijgen.

Marx wist over Belgie te schrijven dat het het land was waar arbeiders geen rechten hadden en waar de belangrijkste taak van de politie was om opstanden hardhandig uit elkaar te slaan. Vergeet niet dat de rijkswacht (Federale politie) nog mijnwerkers in de rug heeft geschoten.

Onlangs kwam Etienne Davignon meermaals in het nieuws omdat hij samen met een andere burggraaf, Lippens, geld zocht om een opvolger van Sabena op te richten. Davignon, wiens overgrootvader aanwezig was bij de Brabantse revolutie en toen minister van Buitenlandse zaken werd. Via erfrecht konden zijn kinderen en kleinkinderen verder profiteren van het werk van de arbeiders. Net zoals de families Solvay, Janssens, Frère,…

Belgie was ooit één van de rijkste landen. Na Groot-Britannie waren wij de eerste op het vasteland die sporen hadden. Al vlug was dit één van de best uigewerkte spoorwegnetten in Europa.

Toen werd Kongo de privétuin van Leopold II en hadden de rijke belgische families een gebied waarvan ze de bewoners en natuurlijke rijkdommen naar hartelust exploiteerden.
Het uranium dat gebrukt werd in de atoombom op Hiroshima kwam uit mijnen uit Kongo die geëxploiteerd werden door Union Minière, nu Umicore, dat onlangs nog in opspraak kwam in een VN-rapport over bloeddiamanten. De wijlen vliegtuigmaatschappij Sabena zou voor het transport gezorgd hebben. Eén van de prioriteiten van DAT, nu SN Brussels Airlines, was om na het failliet gaan van Sabena, zo vlug mogelijk de vlieglijnen met Afrika (Kongo) te herstellen. Om er zo voor te zorgen dat al die waardevolle grondstoffen toch wereldwijd verpreid kunnen worden en zo wordt Kongo verder uitgebuit en de bevolking verder geëxploiteerd.

Bij de ontdekking van Kongo zond men er vele missionarissen naartoe om de heidenen te bekeren tot het Christendom. Negers zag men niet echt als mensen, meer als wilden.

Toen de Vlamingen zichzelf te goed vonden om nog in de mijnen te werken, haalde men immigranten naar hier om het vuile werk te doen. Vooral Italianen. En ook Marokkanen en Turken. Ze spraken de taal(noch Frans noch Nederlands) niet en hadden het dus niet zo makkelijk om zich te integreren. Sommigen keerden terug naar hun geboorteland, anderen haalden hun families naar hier.

Ondertussen hadden er een paar wereldoorlogen plaatsgehad en ontstonden er een Vlaamse partij die opkwam voor een onafhankelijk Vlaamse staat. Sommigen in deze partij vonden het erg dat Vlamingen die meegevochten hadden met de Duitsers aan het Oostfront bestempeld werden als colloborateurs. Na onenigheid en strubbelingen in deze partij onstond er een radicale partij, het Vlaams Blok. Behalve Vlaamse onafhankelijkheid had deze partij ook een uitgesproken mening over migranten en Walen. Walen pikken Vlaams geld en vreemdelingen moeten ophoepelen. Deze partij had uitgesproken racistische standpunten maar de andere partijen zagen hier geen graten in, ze dachten niet dat deze partij wel eens veel kiezers zou hebben.

Nu staat deze partij in een fantastisch goede positie. Andere partijen nemen haar standpunten over om toch maar geen kiezers te verliezen. De regering steekt het migranten stemrecht weer in de koelkast uit schrik kiezers te verliezen. Illegalen(mensen zonder papieren) worden de toegang tot dit land ontzegt. Zigeuners worden op vliegtuigen met bestemming" land van herkomst" gezet. 3000 illegalen worden er per maand buitengezet en zij die hier asiel komen zoeken worden in gesloten centra geplaatst. Als ze daar dan ontsnappen worden ze in gevangenissen geplaatst. Hun enigste misdaad: elders geluk zoeken omdat de Westerse kolonisator hun land arm gemaakt heeft en niet stopt om wapens te leveren aan rivaliserende clans die de mijnen beheren.
Zelfs mensen uit Afghanistan worden teruggestuurd. Afghanistan, een land waar nu nog meer kinderen bedreigt zijn met de hongersdood na de Amerikaanse bombardementen.

Ondertussen heeft de Vlaming zijn eigen Vlaamse Televisie Maatschappij, waar hij gretig de beelden verslind die op hem afgestuurd worden. Hij heeft nu zelfs een Vlaamse regering.

Vlaams Blok-puntjes: stop de getto-vorming. Wie legt uit aan de gemiddeldeVlaming dat vreemdelingen in getto's terecht komen omdat ze: 1. Geweigerd word een huis te huren waar ze willen( racistische huisbazen.)
2. Ze de hoge huurprijzen niet kunnen betalen wegens geen werk omdat vele bedrijfleiders nog steeds geen vreemdelingen op de werkvloer willen. ( Denk aan het geval van Randstadt en andere interimbedrijven bij wie de klant kan vragen om geen vreemdelingen te sturen. Is er hierover al eens een onderzoek gedaan bij deVDAB en andere overheidsbedrijven? Je ziet bv. maar heel weinig kaartjesknippers op de trein met een donkere huidskleur.)

Wie legt uit waarom er zoveel jongerenbendes bestaan?>1. Als je ziet dat je vader en broers niet aan werk geraken wegens hun huidskleur, zou je dan nog gemotiveerd naar school gaan?
2.als je rondom jou jongeren gelukkig ziet met hun mooie kleren en andere materiele dingen, zou je dan zelf geen geld willen om ook deze kleren te kunnen kopen en opgenomen te worden in de groep.
3.waarom gaan werken als die rijke blanken mogen frauderen?

Wie legt uit aan deVlaming dat drugs niet erg zijn. 1.Het hangt af van de gebruiker, niet van het genotsmiddel op zich. (ik heb wel nog nooit iemand ontmoet die heroinegebruik aanraad)
2.Mocht men er niet zo hyprociet overdoen, zouden ouders er ook veel minder problemen mee hebben.
3.De grote dealers worden toch nooit opgepakt wegens vriendjespolitiek.

Toen ik klein was (1984) sprak men nog over Belgie en minder over Vlaanderen. Nu is het al Vlaanderen wat de klok slaat en Wallonie ligt nog verder dan het buitenland. En het Blok is niet aan de macht! Dit jaar gaat men zelfs de Guldensporenslag herdenken, benieuwd hoe ze daar gaan op reageren in Wallonie. Stel je voor dat de Walen een 700-jaar oude veldslag zouden herdenken die ze gewonnen hadden tegen de Vlaamse bezetter.
Het bruine denken zit al goed ingeworteld in de hoofden van de Vlamingen en zelf beseffen ze het niet eens.

We hebben in Gent O19 gehad, hoeveel migranten liepen er daar in mee? Hoeveel migranten organisaties waren er daarbij betrokken? Heeft er al eens iemand over nagedacht hoe de antiglobaliserinsbeweging uit te leggen aan migranten? Men krijgt het zoiezo al moeilijk uitgelegd aan studerende jongeren of aan mensen in het algemeen.

Het Palestijnse volk wordt onder de knoet gehouden,net als de Basken, de Tjetchenen,…

Het "links-nationalisme" wil ook een onafhankelijke Vlaamse staat. Maar wil in harmonie leven met de Walen. Ware het niet beter om een echte Belgische staat te hebben waar er geen koning meer is en waar er voor iedereen onderwijs, recht om te wonen waar je wil. Waar iedereen de twee talen aangeleerd krijgt op school. Waar asielzoekers welkom zijn en waar er eerkijke handel gedreven wordt met Kongo.

De "anti-globaliseringsbeweging" is iets internationaal, met mensen die verder kijken dan hun grenzen. Waarom zou men in Vlaanderen dan regionaal beginnen te denken?

Het hart van Europa ligt in Brussel. Gebouw van de Europese Commissie, kantoor van de Europese Ronde Tafel, Europees Parlement en kantoren van 1000den lobbyisten. Op D14 is er daar niet veel gebeurd. Waarom het niet eens overdoen? Zonder top is er ook geen rode zone.

Het is triestig om te zien hoe men nu weer eens sprak over het stemrecht voor vreemdelingen. Het is ondertussen weer in de koelkast gestopt en het zou gegaan hebben om 12000 Turken en
11000 Marokkanen. Tobback vond het leuk om in gezelschap van een allochtone vrouw op de televisie te komen. Bij de SP-A zijn ze zo blij dat zij toch migranten in hun partij opnemen, net als Agalev. Wanneer zien we hier eens Afrikanen in partijen zitten die ons aanspreken over het koloniale beleid dat Belgie voert sinds Leopold II? Of zijn dat andere vreemdelingen?