arch/ive/ief (2000 - 2005)

Koekje voor Indy-kritici - We need more mediawatchers
by jan-pieter everaerts Friday February 15, 2002 at 12:36 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Om 20.00 u, na een dag rondcrossen en dan nog de discussies over Indymedia, besloot ik te verrassen met het goede voorbeeld: 5 dynamiet-artikels, allen over de actualiteit (geen recup). Als ik dit kan op één avond, dat ieder die kritiek wil geven op Indymedia, dan ook maar bijdragen begint te pennen.

Het antwoord dat ik vandaag van iemand kreeg, op de vraag waarom hij zoveel kritiek geeft op Indy, maar niet zelf meer bijdragen levert om 'het evenwicht' te herstellen, was dat hij geen journalist was. Maar dat is nu toch net het opzet van deze site: iedereen kan hier zijn mening geven: journalisten en niet-journalisten. Zo raken we af van de situatie dat alleen journalisten over de actualiteit berichten.

Zelf ben ik na studies communicatiewetenschappen en Narafi-filmschool al jaren free-lance- journalist en sinds 1995 ook uitgever. Maar ik vind nog altijd dat iedereen zich moet kunnen uiten. Als het van mij afhing werden daartoe alle overbodige spelregels (de stomme dt-toestanden bv., alle accenten in het Frans ook, ç-cedilles en al dat nutteloos gedoe) afgeschaft, juist omdat het mensen verhindert zich te uiten, omdat ze er 'belachelijk' mee gemaakt worden, vooral door 'nullen' die zelf niets te zeggen hebben en dat verbergen achter veel regeltjes.

Nu las ik vandaag nog in Deze Week in Brussel over Indymedia dat we de pers in december zo goed hebben opgevolgd. Maar sindsdien lieten we het wel wat afweten. Liet ik het ook afweten, zo bv. in het geval Milosevic waar ik niet kritisch genoeg in was. Maar als er nu eens wat meer mensen aan mediawatching zouden doen.

We zouden beurtrollen kunnen afspreken. Daarbij kunnen twee systemen met elkaar gecombineerd worden.

1) We kunnen afspreken op thema's: één of een paar mensen houden zich bezig met de pers op te volgen inzake bv. Milosevic, Haider en Saddam, Agalev en de neoliberale stellingen van de partij, de NGO-wereld (waar zoals ik vandaag in een interview vernam ook bijzonder veel over te berichten valt) ...

2) Daarnaast zouden er vaste mensen per medium kunnen komen. Niet dat die elke dag daar dan MOETEN over schrijven (van moeten krijg je geen goesting), maar wel telkens het weer te straf wordt of omgekeerd, als een medium zich eens positief onderscheidt.

Wat vinden jullie van dit voorstel ? Een agendapunt voor de volgende A.V. van Indy ?


P.S. Voor artikel nummer twee had ik liefst nog wat ingehakt op Vlaams nationalist Bert Anciaux, die in de Knack van deze week ook weer 'revolutionaire' (dixit hemzelf) uitspraken doet. Maar om de kritici van Indymedia tevreden te stellen koos ik voor een artikel uit Solidair. Eentje over Noord-Korea ...

ok
by Mara Friday February 15, 2002 at 01:51 PM

Heel juist.

zeer goed
by JB Friday February 15, 2002 at 04:43 PM

ik wil ook meedoen.

Maar kan niet naar AV komen.

Kan er geen lijst komen op indymedia van onderwerpen, en dat men zich daarop dan kan inschrijven? Zou handig zijn voor de mensen die het vanuit thuis moeten doen..?


Succes
Jan

Afspraken maken op volgende A.V van Indy
by jpe Friday February 15, 2002 at 09:24 PM

Mara en Jan: op volgende AV kunnen we een eerste keer een begin van 'werkafspraken' of 'takenverdeling' of hoe het ook genoemd mag worden, maken en die dan evt. via een mailing of op de site doorgeven.