arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS bereiden oorlog voor
by Jeannk Thursday February 14, 2002 at 08:10 PM
jeannk@hello.be

Volgens de Britse krant the Guardian bereiden het Amerikaanse leger en inlichtingendienst een interventie voor in Irak.

Voor ik van wal steek wil ik toch even vertellen dat mijn vader van Iraanse afkomst is dat ik daarom alleen al nooit een grote affiniteit heb gekoesterd voor de persoon van Saddam Hoessein (noch voor die van Khomeini trouwens).

Deze zomer was ik op een internationaal jongerenfestival in Algerije, waar ik toevallig in discussie ben geraakt met de kabinetschef van de Iraakse minister van Jeugd. Tot mijn grote verbazing verneemde ik van hem dat Irak nog altijd bijna dagelijks wordt gebombardeerd. Blijkbaar hebben Bush en co nu dan uiteindelijk beslist over te gaan op een frontale aanval tegen het Iraakse bewind.

Volgens mij wordt het tijd dat de vredesbeweging in volle gang schiet tegen deze aggressie en de onverbloemde oorlogstaal die eigen zijn aan het imperialisme (en waar de VS dus niet het monopolie op hebben).

Sommigen zullen wellicht opwerpen dat het natuurlijk wel zo is dat Saddam Hoessein zowat het laagste is wat de menselijke soort ooit heeft voortgebracht en dat we een genuanceerd standpunt moeten innemen ten opzichte van landen als Irak. Deze redenering hapert volgens mij op verschillende vlakken.

Ten eerste heeft het Westen veel meer Irakese doden en gehandicapten op haar geweten dan Hoessein (denk maar aan verarmd uranium, embargo(ook op medicijnen),...)

Vervolgens kan men ook stellen dat het niet aan ons is om daar tussen te komen (zeker niet aan het Westen!!!) op het vlak van mensenrechten.

Algemener geldt het argument dat het opruimen van een paar plaatselijke despoten (als ze dat al zijn) zonder de dominantie van de VS aan te tasten geen nut heeft, ook niet voor de plaatselijke bevolking!

Aangezien we er ons volledig van bewust moeten zijn dat de VS deze landen alleen maar aanvallen om hun positie te verstevigen en zeker niet om rechtvaardigheid te laten geschieden en dat het imperialisme zelf geen enkel probleem ziet in misdadige regimes zolang die haar belangen niet aantasten (Vb: Pinochet, Birma, Filipijnen, Sauodi Arabië,...), kan er maar op één manier een eind gemaakt worden aan de miserie van zovele mensen. Door de volledige vernietiging van elk Imperialisme ( Amerikaans, Europees en Japans, maakt niet uit) en dus niet met het bekampen van plaatselijke despootjes die in conflict komen met de VS om dat ze toch nog ergens over een beetje zelfrespect en vaderlandsliefde beschikken.

Samenvattend: tegen Saddam strijden (door ons) heeft geen zin zolang het huidige systeem verder bestaat, omdat het imperialisme toch maar een ander (gewilliger) despootje in de plaats zal zetten. De strijd die we nu moeten voeren is frontaal tegen het imperialisme, zowel het Amerikaans als het Europese (die trouwens op een onderling conflict aan het afstevenen zijn).

Jeannk

oeps foutje
by Jeannk Thursday February 14, 2002 at 08:13 PM
jeannk@hello.be

'verneemde' is natuurlijk 'vernam'

al 10 jaar
by guido Thursday February 14, 2002 at 09:03 PM

"Tot mijn grote verbazing verneemde ik van hem dat Irak nog altijd bijna dagelijks wordt gebombardeerd."
Ja, al 10 jaar bombarderen ze daar en geen haan die er naar kraait, behalve hier en daar eens in een nummer van een vredesmagazine of in Solidair.

concreet?
by wankie, the warrior Thursday February 14, 2002 at 09:05 PM

enige ideeën? acties?

Sinds 17 januari al 12 jaar!
by www.DeWaarheid.nu Thursday February 14, 2002 at 09:19 PM

Embargo tegen Irak gaat twaalfde jaar in

door Luk Brusselaers*

Het embargo tegen Irak zal zijn 12de jaar ingaan in 2002! Op 17 januari 2002 zal het 11 jaar geleden zijn dat de Golfoorlog in al zijn hevigheid losbarstte. Doelbewust werden toen die doelen gebombardeerd die van levensbelang waren voor de overleving van de Iraakse bevolking, met als achterliggende idee het embargo als sluitstuk te kunnen laten fungeren om Irak klein te krijgen. Met een duivelse voorbedachtheid werd getracht middels de bombardementen het moreel van de Iraakse bevolking te breken!

De bewuste genocide die middels het embargo tegen het Iraakse volk al bijna 12 jaar lang wordt gepleegd, heeft al zowat 2 miljoen doden opgeleverd en dat onder de auspiciën van de Verenigde Naties! De zwakkeren in de samenleving zijn de eerste slachtoffers, kinderen, ouderen, zieken ...!

Nog steeds voeren de VS en hun Britse marionetten geregeld bombardementen uit op (burger!)doelen in Irak, waarbij nog steeds de meest schadelijkste wapens uit de menselijke geschiedenis worden aangewend. Meer bepaald munitie/bommen met verarmd uranium! De gevolgen daarvan zullen zich nog duizenden jaren laten voelen op wereldschaal. Deze wapens waarbij gebruik wordt gemaakt van Verarmd Uranium zijn ondertussen niet alleen aangewend tegen Irak, maar ook nog tegen het voormalige Joegoslavië en inmiddels tegen Afghanistan!

De VS beschouwen Irak als een gevaar voor zichzelf omdat Irak met Saddam Hoessein vast besloten blijft in zijn verzet tegen de uitbuitingspolitiek van de V.S. Irak vervult daarenboven in de regio maar ook voor andere Derde Wereldlanden een voorbeeldfunktie in het verzet tegen de wereldhegenomie van de VS!

In plaats van dat Irak door de knieën ging na de Golfoorlog en een decenium lang totaal embargo, slaagde Irak er in om het embargo te laten barsten. Het embargo leverde de V.S. nog niets op. Irak slaagde er in om gaten te slaan in het opgelegde isolement. De relaties met andere landen zoals Syrië werden inmiddels danig verbeterd, Rusland tracht zijn relatie met Irak op te schroeven en blokkeerde binnen de permanente veiligheidsraad de plannen voor een hernieuwd "slim-embargo". Een heruitgave van het reeds in 1996 ingestelde "Olie voor Voedsel Programma", dat enerzijds het embargo meer legitimiteit naar de wereldbevolking toe tracht te geven, maar dat anderzijds een vernuftige verderzetting van de genocidepraktijken tegen Irak verbergt.

Dan is er nog de misdadige tweestandaarden politiek van de V.S. in het Midden-Oosten ten overstaan van de Palestijnen. Het Israëlisch staatsterrorisme tegen de Palestijnen gaat met VS-steun over naar een regelrechte oorlog. Israël wordt alle mogelijke VS-steun toegezegd in de onderdrukking van het Palestijnse Volk, terwijl Irak al sinds 1998 behalve het embargo dat al dodelijk genoeg is, met de regelmaat van een klok met bombardementen wordt bedacht.

Na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001, werd Irak samen met Somalië, Syrië, Jemen, Libië, Iran en Noord Korea op een zwarte lijst geplaatst door oorlogsheer Bush en Co.

Onder de noemer van de strijd tegen het terrorisme werd Afghanistan onder bommen (met Verarmd Uranium) bedolven omdat Afghanistan een belangrijke stap vormt naar de oliegebieden aan de Kaspische zee. De regeringspolitiek van de VS heeft niets vandoen met strijd tegen terrorisme, maar met hun hoofdbekommernis het beheersen van de olie- en gasrijkdommen in de wereld.

Irak vormt in die overheersing een belangrijke schakel en om die schakel te kunnen overheersen, slijpen de VS-militaristen opnieuw hun wapens waarbij Irak een voor hun belangrijk doelwit vormt. De oorlogsheren in de VS dringen aan op een nieuw militair avontuur tegen Irak maar het is nog een zoeken naar de wijze waarop een aanval op Irak kan worden gepresenteerd naar coalitiepartners en dat dan zeer speciaal naar de directe buurlanden van Irak. Bush probeert een basis te maken, om Irak te kunnen aanvallen; het anthrax-verhaal moet in dat verband ook beoordeeld worden. Met de verplichting opleggen voor het toelaten van nogmaals wapeninspecteurs op zijn grondgebied provoceert de V.S. Irak.

Het nieuwe jaar, 2002, betekent voor Irak nieuwe oorlogsdreiging, na al bijna 12 jaar ongebroken weerstand. Steun verlenen aan Irak is nu dan meer dan de voorgaande jaren een keiharde noodzaak!

SOS Kinderen Irak roept, op de drempel van de jaarwisseling, op tot ondersteuning van haar activiteiten, in het belang van de wereldvrede die nu meer dan ooit bedreigd wordt door de militaristen uit het Witte Huis.

SOS Kinderen Irak roept op tot opzetten en deelname aan een (Europese) anti-oorlogsbeweging! We moeten er ons van bewust zijn, dat er zich een verschrikkelijke drama dreigt te gaan voltrekken, dat zich dreigt te gaan uitstrekken over de gehele wereldbevolking.
Het Iraakse volk staat in de frontlijn van een zich steeds verder oprukkend dodelijk gevaar, dat nu onder leiding staat van de VS!
Steun aan het Iraakse volk betekent steun geven aan de wereldvrede!

* Luk Brusselaers
Voorzitter SOS Kinderen Irak
WebSite: http://www.irak.be
Tel.: + 31 - (0)114 - 690433 E-mail: lukbrusselaers@cs.com

Solidariteitsreis (plus medische missie) naar Irak april 2002! (informatie via SOS Kinderen Irak)