arch/ive/ief (2000 - 2005)

protest tegen de komst van gerolf Annemans en Filip dewinter aan De RUG
by actief linske studentenn Wednesday February 13, 2002 at 02:23 PM
als@student.rug.ac.be 0485324526

protest tegen annemans 26 februari, tegen NSV 7 maart en tegen filip dewinter 20 maart

Persbericht Actief Linkse Studenten::::

Protest tegen de komst van Gerolf Annemans en Filip De Winter op de RUG

Extreem-rechts is begonnen aan een tegenoffensief aan de RUG. 20 februari was Francis Van den Eynde uitgenodigd in een debat van Germania op de universiteit. Na protestmails van Blokbuster en Actief Linkse Studenten, die er op wezen dat ze hiermee de missie van de RUG, nl. verdraagdzaamheid en pluraliteit schenden, zagen zij af van het debat.

Vandaag wordt echter een debat Met Gerolf Annemans aangekondigd door het KVHV. Ditzelfde KVHV werd vorige week nog uitgesloten uit het PFK daar hun Praeses, Tom Van den Driesche veroordeeld werd voor slagen en verwondingen aan een linkse student. Dit gebeurde aan resto de octopus, 1 jaar geleden. De juridische dienst van de RUG oordeelde echter dat er geen tweederde meerderheid werd gehaald op die PFK-vergadering, daar zij de onthoudingen ook zien als tegenstemmen. Verschillende rechtsstudenten, zelfs van het liberale LVSV, noemden deze uitspraak absurd. Algemeen wordt aangenomen dat de juridische dienst vreest weer een beroep van het door extreem rechts overgenomen KVHV te moeten behandelen en door dit advies over 2/3 meerderheid er snel vanaf wil zijn. Dat het KVHV een debat aankondigt met Gerolf Annemans op 26 februari, in de gebouwen van de RUG, wijst nog meer in de richting van extreem-rechtse overname. Neem daarbij dat hun Praeses veroordeelt werd voor slagen en verwondingen, dat hij vroeger praeses was van het NJSV Brugge (waarvan u citaten op onze website van kan lezen), daar hij praeses was van VSB die de studentenbuurt ontsierden met slogans als ‘vlaanderen blank' en je weet direct waarom het KVHV uitgesloten moet worden.

7 maar plant de NSV dan ook haar jaarlijkse betoging in Gent. De tegenbetoging wordt aangekondigd door Blokbuster, een samenwerkingsverband tussen Internationaal Verzet, Actief Linkse Studenten en LSP.

13 dagen later, op 20 maart zal Filip de Winter proberen spreken op de RUG, dat werd toch aangekondigd via de Vlaams Blok-jongeren-nieuwsbrief. Telkens een Vlaams Blokker wou komen spreken op de RUG ontstonds er massaal protest. Gehoopt wordt dat ook de rector zich uitspreekt tegen de komst van 2 Vlaams-Blok-kopstukken aan zijn universiteit. De druk van de studenten, diezelfde die vorig jaar Roeland Raes uit de raad van bestuur konden houden, via blokkades, wordt groter en universiteitsgebouwen hangen vol met affiches voor tegenacties.

Actief Linkse Studenten en Blokbuster wijzen er in hun publicaties op dat de enige mogelijkheid het Vlaams Blok te stoppen, het vormen van een linkse oppositie is tegen het neoliberale beleid en roepen de hele linkerzijde op samen een alternatief te vormen, eerst in acties, en hopelijk later ook in verkiezingen.

Meer info kan u verkrijgen bij Koenraad Depauw, voorzitter ALS op 0485324526
en op de website van ALS: http://www.student.rug.ac.be/als/

welke uur, welke faculteit?
by Guido Wednesday February 13, 2002 at 04:31 PM

Om welk uur komen ze, naar welke faculteit?