arch/ive/ief (2000 - 2005)

Middernachtdromen en -gedachten (over ons-Indymedia-zelve)
by jpe Tuesday February 12, 2002 at 12:44 AM

Enkele dagen deze website niet kunnen bezoeken en vanavond er weer eens in verzopen ... Zoveel informatie, zoveel discussies ... Plus de mails van mensen die de discussies ook buiten de site willen verderzetten. En dan zijn er die beweren dat de antiglobaliseringsbeweging dood is.

Chers amis, ik heb hier al veel gepubliceerd, wat soms wel de indruk zal wekken dat ik overal mijn zeg over wil hebben, maar mijn grijze massa gaat nu eenmaal snel aan het kolken en koken. Thuis vreesden ze vroeger dat ik daar nog zot zou door worden. Is misschien wel al gedeeltelijk gebeurd ...

Hoeveel ik zelf veel voor Indy kan pennen, valt dat toch in het niets met alles wat ik hier kan vinden: zowel 'feitelijke' informatie als opinies (over het niet linkse karakter van Agalev bv., thanks Christophe & Gaëtan) als over hoe mensen denken en via een medium zoals Internet met elkaar omgaan.

En het toffe is zoals Pinkje ergens schreef dat "hier geen enkele 'censuurpolitie' werkt. Dat we hier op Indy, met gelijke wapens stijden terwijl de hele wereld" (nu ja Belgikske toch) "er getuige kan van zijn. Welke rechtbank waarborgt zoveel verweermiddelen?"

Maar, het zou soms wel wat minder 'strijden' tegen elkaar mogen zijn. Heel die discussie aan de U.G. over het uitsluiten van MLB ... Jongens en meisjes toch. Wie zijn daar nu de 'stalinis ten' ? Wat blijven we elkaar bekampen terwijl het Blok maar blijft groeien en we nu er nog een 'fatsoenlijk' Blok bijhebben (het bijna even taalracistische NV-A).

Iets anders dat me opviel is dat nog te veel mensen hier het moeilijk hebben met humor en ironie. Maar leren lachen met ons zelf is toch een goed begin van wijsheid ? En met wat meer gelach komt het misschien ooit toch nog tot 'linkse liefde' ... En dan hopelijk (voor mijn part toch) niet onder linkse rakkers (m.) alleen.

Laat ons daarom volgende wijze (niet ironisch bedoeld, die term) woorden indachtig blijven van Elke: "Iedereen die op zijn manier opkomt voor een alternatief voor deze neoliberale wereld waarin economie boven mens en milieu gesteld wordt, verdient een schouderklopje en verdient het niet zomaar belachelijk gemaakt te worden." Absoluut gelijk Elke (en Pinkje die in dezelfde stijl redeneerde). En dan kunnen we nog altijd over verschilpunten 'discussiëren', maar zonder elkaar af te maken. Zo'n houding kan - nietwaar Mara ? - de deelname van anderen dan 'jonge, hoog opgeleide blanke mannen' aan deze site maar ten goede komen.

En als we dan de interactie tussen Nederlandstaligen en Franstaligen nog wat zouden stimu leren. Bijvoorbeeld door de twee talen ook in teksten meer door elkaar te haspelen. Ik krijg er een kick van als ik sommige Brusselaars - als echte taalballerina's/taalacrobaten - in gesprek ken met elkaar continu over en weer hoor schakelen tussen Frans en Nederlands. Wat een taalsoeplesse ... Deze meertalige site en de tweetalige vergaderingen van Indymedia geven in alle geval hoop dat we het in Brussel niet tot Sarajevo-toestanden gaan laten komen. Iets waar staatssecretaris Boutmans (nog 'ne goeie groene') onlangs nog voor waarschuwde.

Bonne Nuit

P.S. voor Petra: dat nummer van 'Marxistische Studies over Marxisme en Ecologie' was ik al aan het lezen. Gekocht op D14. Bedankt voor de tip.

P.S. 2 Agalev verklaarde in een krant bij monde van Mieke Vogels dat Bert Anciaux welkom is. Gaat de 'groene' partij straks de separatistische toer op ? Want 'Knuffel'-Bert, dat is separatisme. In sommige van zijn teksten spreekt hij over Vlaanderen als zijn 'land' (zijn vervuilde 'randstad' zou hij beter schrijven).

Je bent me voor...
by Maarten Van Hove Tuesday February 12, 2002 at 12:50 AM
vanhovemaarten@yahoo.com

... dus dan hoef ik dit niet meer te typen.

Bedankt!

eens
by herman luyckx Tuesday February 12, 2002 at 06:58 AM
herman.luyckx@pandora.be

volmondig eens.
de beste samenvatting van wat ik dikwijls verzucht bij het aanschouwen van die stekelige steekspelen, is het citaat dat je aanhaalt van "Elke".

Goe gezegd, jpe!
by pinkje Tuesday February 12, 2002 at 10:37 AM
pinkje2002@yahoo.com

Wedden dat een flinke meerderheid van de Indy-lezers wat terug zijn/haar adem vindt bij het lezen van dergelijke tekst? Door de eeuwen heen zijn de meeste mensen ervan doordrongen geweest dat je met geweld en betweterij en haatverspreiding nergens komt, dat er echt wel iets bestaat als het nuchtere verstand, en de mogelijkheden om elkaar te begrijpen en liefdevol te helpen, zonder dat je daarvoor absoluut de ander moet na-apen of gehoorzamen of je eigen meningen moet opgeven. Eenheid in diversiteit, nietwaar; hoewel ik merk dat heel wat ambitieuze jonge gasten als de dood zijn voor het respecteren van andermans andere mening (bang om geconfronteerd te worden met zichzelf, met de aantasting van hun eigenste 'waarheid' waar ze zo krampachtig aan vasthouden, hun identiteit aan ontlenen?).
Maar dat zal wel komen met de jaren, zeker?
Wat ik wil zeggen is dat het nuchtere verstand zich meestal hult in bescheidenheid en respect voor de ander. Vandaar dat de meeste mensen die het goed menen en vele dingen snappen, eerder tot de minzame 'zwijgers' behoren. Met als resultaat dat de 'schreeuwers' en 'bullebakken' te vaak de valselijke indruk geven dat zij een meerderheid vertegenwoordigen.
Nu ik er zo over denk; dat is misschien wel de basis van het misbruiken van Macht en van zovele ellende in de wereld. Divide et impera, en geef de twijfelaars de indruk dat je in hun naam, of minstens in de naam van de meerderheid spreekt.
Vandaar een oproepje tot de klassieke 'zwijgers' en 'observatoren' om héél af en toe toch eens je bek open te trekken, als is het maar om zij die zich verdrinken in de roes van het 'wij tegen zij'-gevoel (ach, de romantiek van de rebellie), eens van antwoord te dienen, bijv. door hun 'objectieve' discours af en toe te doorprikken, door je NIET te laten meesleuren in hun dualistisch wereld- én mensbeeld, door het nuchtere verstand te laten spreken. Tot blijde verademing van héél wat indy-lezers.

This earth can be a GREAT place, and the only way to make it a GREAT place, is to start NOW listening to each other, respecting each other, loving each other and being true to each other. En laten we de woorden en beelden van Liefde en Hoop (ce que notre terre a vraiment besoin de) misschien wat meer gebruiken, kwestie van te tonen dat deze wereld nog niet naar de vaantjes is, en dat zij niet enkel kan hoeft gered te worden door 'moord en brand'-schreeuwers en would be Ché's. Er bestaat namelijk zoiets als een betere wereld beginnen bij jezelf, streven naar een 'revolution of the minds', en zelfs, jawel, geweldloze manieren om een eind te maken aan de terreur en de honger in dit aardse tranendal.
Maar een anders-denker op indy verbaal afmaken in het kader van de wereldvrede, tja, dat kan er bij mij niet helemaal in.


Love & Respect 2 all who dream of a better world
en steun en véél geduld met zij die zich nog niet hebben kunnen bevrijden van hun enge ego-wereldje, en nog te blind zijn om te zien dat er naast hen ook nog échte mensen van vlees en bloed bestaan. This is NOT a Hollywoodmovie, you know.

ik ook kan me hierin grotendeels vinden
by TUc Tuesday February 12, 2002 at 11:20 AM


Ja, je slaat de spijker op de kop.
de scheve opmerkingen over N-VA en Bert Anciaux buiten beschouwing gelaten dan... Er zijn betere manieren om je onenigheid met Bertje uit te drukken.

Maar ik zeg het: een verfrissende, constructieve boodschap doet goed om lezen!

groetjes,
TUc

Volledig akkoord.
by Stijn Oosterlynck Tuesday February 12, 2002 at 05:32 PM

Volledig mee akkoord, Jpe. En wat dit citaat van Elke betreft, laat ons hopen dat het niet al te veel meer aangehaald moet worden.

Actie?
by Maarten Van Hove Tuesday February 12, 2002 at 07:27 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Stijn Oosterlinck mailde me hierover ook al enkele dagen geleden. Een fragmentje:

IK: 'Ik begin (gescheld, gelabel en discussies over dogma's en pietluttige details) serieus beu te worden. Maar als ze denken dat ik ga wegstappen zoals zovelen - dan mogen ze opnieuw denken. Ik wil mee de druk opvoeren van het tegengewicht. Heb al enkele ideetjes maar mis de tijd. Hulp wordt altijd op prijs gesteld!'

STIJN: 'Zeker doen. Ik probeer gewoon met Attac-Vlaanderen zoveel mogelijk teksten vertaald te krijgen in het Nederlands en die steeds op de Indy-site te posten. Maar ja, als mensen liever discuteren over ruziende studentenclubs dan over conctructieve voorstellen, dan vraag ik me af of deze strategie wel volstaat om van Indymedia een sterk tegenmedium te maken.'

LEES DE LAATSTE ZIN - tijd om uit onze pijp te komen.

Tot een constructief voorstel tot democratisering van de discussies zijn we niet geraakt met ons tweetjes. Stappen we samen naar voren om de demagogie en het gescheld te stoppen en zodus Indymedia te doen groeien? M.a.w: als we niet snel een debatcultuur aanleren, worden we nog zoals de federale regering.

Suggesties aub hieronder of in mijn mailbox.

Dank, en tot later

Maarten

Wat is er scheef aan NV-A en Bert ?
by jpe Tuesday February 12, 2002 at 10:31 PM

Bedankt voor de bedankjes.

Vraag voor TUc: wat is er scheef aan de opmerkingen over NV-A en Bert Anciaux ? Benieuwd naar jouw visie. Vermits je het met de rest in de tekst eens kunt zijn, ben ik benieuwd naar je visie op NV-A en B.A. Passen ze geen taalracisme toe ? Een term die we maar snel moeten zien 'in te burgeren'.