arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag van D14 snelrechtzaak
by Mara (foto han) Monday February 11, 2002 at 04:06 PM

Vanochtend kwam de zaak tegen drie Duitse jongeren voor de tweede keer voor de correctionele rechtbank in Brussel. De drie jongeren, Niels, Marek en Benjamin (tussen de18 en de 20 jaar) worden beschuldigd van met stenen te hebben gegooid naar de politie op 14 december 2001. De plaats van de feiten was Tour en Taxi aan de Havenlaan in Brussel. Ze zouden gewapend zijn geweest en zouden "guerrillatechnieken" hebben gebruikt, aldus de rechter (die de politieverklaring aan het voorlezen was). De zitting wordt verder gezet op 11 maart.

Verslag van D14 snel...
prcess_01.jpg, image/jpeg, 600x450


Vanochtend kwam een zaak tegen drie Duitse jongeren voor de correctionele rechtbank in Brussel.
Niels, Marek en Benjamin (tussen de18 en de 20 jaar) worden beschuldigd van met stenen te hebben gegooid naar de politie op 14 december 2001. De plaats van de feiten is Tour & Taxi aan de Havenlaan in Brussel. Ze zouden gewapend zijn geweest en zouden ook guerrillatechnieken hebben gebruikt, aldus de rechter, die de politieverklaring aan het voorlezen was. De zitting wordt verder gezet op 11 maart.

De beschuldigden
In het begin van de zitting sprak de rechter een tijdje met de drie jongeren, die werden bijgestaan door een tolk. Eentje zit nog in het middelbaar, de andere studeert sociologie en de laatste is bediende in een boekenwinkel. De drie hadden op 14 december en sjaal aan, maar niet om hun gezichten bedekken, zeiden ze. Alle drie waren ze in het bezit van een gasmasker en een helm. De rechter vroeg hen waarom ze dit bij hun hadden.
De rechter vroeg eveneens waarom ze naar Brussel waren gekomen in december. "Omdat we tegen de oorlog zijn en een ander Europa willen", antwoordden de jongeren. "Maar als jullie pacifisten zijn, waarom vonden jullie het dan nodig beschermkledij mee te hebben?", vroeg de rechter. Hij suggereerde daarmee dat vreedzame betogers normaal geen problemen met de politie krijgen. Het feit dat ze beschermkledij bij hadden, leek aan te tonen dat de Duitser met gewelddadige intenties naar Brussel waren gekomen. Vooral Benjamin probeerde duidelijk te maken dat ze beschermkledij mee hadden omdat ze brutaal politiegeweld vreesden tijdens zulke betogingen. Na het zien van een TV documentaire over Genua, waar de politie erg brutaal was opgetreden, hadden ze voor de zekerheid die beschermkledij naar Brussel meegenomen. De jongeren ontkennen gegooid te hebben met stenen naar de politie.

De aanklager en zijn getuigen
De openbare aanklager beschikte over een videofilm van een 16tal minuten, die echter niet werd getoond. Op deze beelden is geen enkele persoon identificeerbaar, wist de procureur. Dit is enerzijds omdat het over amateurbeelden gaat (gefilmd door onervaren politieagenten) en anderzijds omdat de meeste betogers van de harde kern in het zwart of in het grijs gekleed waren. Tijdstip en plaats van de beelden zijn ook onbekend. Op die beelden zijn de drie Duitse jongeren niet te herkennen, verzekerde de procureur. Daarom vond hij het niet nodig de beelden door te spelen aan de verdediging.
Die video maakt deel uit van een ander "algemeen dossier" en heeft niets te zien met het proces tegen de drie jongeren. Jammer genoeg drong de verdediging niet aan om de beelden toch te tonen. Misschien zijn er wel zaken te zien op die video die juist in het voordeel van de jongeren spreekt en in het nadeel van de politie.

De procureur had wel 4 getuigen opgeroepen. Vier politieagenten waren aanwezig in de zitting. Slechts 1 getuige is vandaag aan het woord gekomen.
Serge Vanhollebeek van de Politie Brussel werkte op 14 december als undercover agent en liep vooraan in de betoging.
Serge V. vertelde onmiddellijk hoe hij en zijn undercover-collega`s op de hielen werden gezeten door het Legal Team, waardoor hun positie in gevaar kwam. Hij bevond zich met zijn collega`s aan de kop van de betoging en speelde informatie door aan de politie-dispatch. Omdat ze "moesten vluchten" voor het Legal Team, zijn ze dan maar ter hoogte van de Picardstraat en de Havenlaan een gebouw binnengegaan om vanuit de eerste verdieping de "harde kern" van betogers te kunnen spotten. Hij vertelde hoe ze hadden aangebeld aan "een gebouw", waar ze een goed uitzicht op Tour & Taxi hadden. Later in zijn verhaal, blijkt dat de politiemannen zich in het KBCgebouw bevonden. Het lijkt wat vreemd dat de agenten pas op het moment zelf hebben beslist om het KBC gebouw binnen te gaan. Meer geloofwaardig is dat er een team agenten de hele tijd in het gebouw zat om de zaak in de gaten te houden. T&T was immers het afgesproken eindpunt van de betoging.
Serge Vanhollebeek zegt de drie jongens formeel te herkennen als leden van de harde kern. "Er liepen een dertigtal mensen van de harde kern binnen en buiten Tour & Taxi. Op het moment dat ze het domein betraden, deden ze hun sjaals van hun gezichten en zo konden we ze herkennen. "
De politie had een tweetal wegblokkeringen in de buurt van Tour en Taxi geïnstalleerd en wilde T & T binnendringen met een waterkanon. De manifestanten hadden de hekken gesloten om zich te beschermen tegen het waterkanon. Volgens getuigen zouden dan pas betogers met flessen naar de wagen hebben gegooid. Maar de politie beweert dus het omgekeerde.

(Op het moment dat de politie T&T aan het omsingelen was, wist de politie dat de harde kern zich ter hoogte van metrostation Belgica (in Jette) bevond,aldus een anonieme getuige)

Nog videobeelden ?
Serge V. sprak nog over andere videobeelden, gemaakt met een oude VHS camera door de politie van Elsene. Die beelden zouden eveneens onbruikbaar zijn in deze zaak. Mensen die aanwezig waren op de betogingen zullen misschien wel hebben gemerkt dat er in elk waterkanon vooraan een politieman zat, die met een mini DV het hele gebeuren aan het filmen was. Op heel wat plaatsen werd er gefilmd door de politie. Bovendien hebben undercoveragenten 6 videocassettes van een Indymedia medewerkers in beslag genomen in de buurt van Tour & Taxi. Beweren dat de politie niet over bruikbaar videomateriaal beschikt is dus erg ongeloofwaardig. Dit versterkt het vermoeden dat de politie erg weinig voordeel heeft in het openbaar maken van beelden van de december betogingen.

Wordt vervolgd
De drie andere getuigen kwamen niet meer aan bod vandaag. Voor de procureur was het voldoende dat de drie andere agenten de getuigenis van Serge V. gewoon zouden bevestigen. De rechter vond het beter voor de verdediging om de andere getuigen ook aan het woord te laten en stelde een voortzetting van het proces voor op 11 maart.




snelrecht ?
by bart Monday February 11, 2002 at 06:40 PM

ik dacht dat er bij snelrecht binnen de week een uitspraak was ?

snel en een beetje trager
by mara Monday February 11, 2002 at 07:01 PM

Tja, toch is het een 'snelrechtzaak'. Gelukkig maar voor de verdediging.

wel degelijk snel
by JB Wednesday February 13, 2002 at 10:53 AM

"Snel" slaat niet op de tijd waarbinnen er een uistpraak is.
"Snel" gaat over wanneer me moet verschijnen EN VOORAL dat alles gebaseerd is op de PV's van de politie (er komt geen onderzoeksrechter aan te pas).

Jan

detail-correctie
by Mara Tuesday March 12, 2002 at 03:54 PM

Zolang iemand niet veroordeeld is in een zaak, is hij een beklaagde. Pas als hij veroordeeld is, is hij een beschuldigde. Bijvoorbeeld wanneer hij in beroep gaat.
Maar in sommige zaken ben je inderdaad al op voorhand beschuldigd..